Îndulcitorul care ar putea crește riscul formării cheagurilor de sânge. Cât de sigur este când vine vorba de probleme cardiovasculare

Un îndulcitor popular, considerat de mulți o alternativă sănătoasă la zahăr, ar putea ascunde riscuri neașteptate pentru sănătatea cardiovasculară.
Înlocuitorii zahărului, cum ar fi alcoolii de zahăr precum eritritolul, există din 1879 și au fost legați de probleme cardiovasculare precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că utilizarea eritritolului poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge.
Alcoolii de zahăr, care sunt puțin mai puțin dulci sau la fel de dulci ca zahărul natural, au devenit un înlocuitor obișnuit al zahărului. Un alcool din zahăr utilizat în mod obișnuit este eritritolul, care se găsește în mod natural în anumite fructe și legume și este fabricat în comerț prin fermentarea unui zahăr simplu numit dextroză, care se găsește în porumb.
Cercetările anterioare au asociat utilizarea eritritolului cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Un studiu recent publicat în revista Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology raportează că utilizarea eritritolului poate crește, de asemenea, riscul apariției cheagurilor de sânge, care pot restricționa circulația sângelui și a oxigenului în organism.
Consumul crește nivelul de zahăr din sânge de peste 1.000 de ori
Un studiu realizat de Hazen și echipa sa a implicat 20 de voluntari sănătoși, niciunul dintre aceștia neavând boli cardiovasculare sau tulburări de sângerare. Zece dintre voluntari au primit apă amestecată cu 30 de grame de glucoză, în timp ce ceilalți zece au primit apă amestecată cu 30 de grame de eritritol.
Cercetătorii au testat efectul ingerării de eritritol la oameni înainte și după ingerare și, de asemenea, l-au comparat cu o băutură îndulcită cu zahăr pentru a determina dacă glucoza a cauzat aceleași efecte. Rezultatele au arătat că participanții care au primit eritritol au înregistrat o creștere a nivelului de eritritol din sânge de peste 1 000 de ori.
Foto: Freepik @tescka1
O creștere semnificativă a riscului de formare a cheagurilor de sânge
Cercetătorii au descoperit că consumul de eritritol crește activitatea trombocitelor din sânge, sporind riscul formării cheagurilor de sânge. Acest lucru reprezintă o preocupare pentru sănătatea publică, deoarece persoanele care consumă cel mai probabil acest înlocuitor al zahărului sunt, de asemenea, cele mai expuse riscului de infarct sau accident vascular cerebral. Consumul unui aliment sau al unei băuturi îndulcite cu eritritol poate crește riscul unei persoane.
Constatările subliniază importanța unor studii clinice suplimentare pe termen lung pentru a reevalua siguranța eritritolului și a altor înlocuitori de zahăr. Persoanele cu un risc crescut de tromboză, cum ar fi cele cu afecțiuni precum boli de inimă, diabet sau sindrom metabolic, ar putea dori să limiteze frecvența și cantitatea de dulciuri îndulcite cu zahăr pe care le consumă și să le aleagă în locul băuturilor și alimentelor îndulcite cu acești alcooli de zahăr.
Cercetătorii intenționează să exploreze efectul pro-trombotic al înlocuitorilor alternativi ai zahărului, inclusiv alcooli alternativi ai zahărului și îndulcitori artificiali comuni.
Legătura dintre eritritol și cheagurile de sânge
Un mic studiu sugerează o relație între eritritol și cheagurile de sânge, ridicând îngrijorări cu privire la potențialele sale riscuri pentru sănătate. Yu-Ming Ni, cardiolog certificat și lipidolog la MemorialCare Heart and Vascular Institute, crede că acest lucru se datorează similitudinii cu alți înlocuitori de zahăr care s-au confruntat cu probleme legate de cancer și controlul zahărului din sânge din cauza dulceaței lor extreme.
Cardiologul sfătuiește limitarea consumului de zahăr și concentrarea pe miere sau sirop de arțar în schimb. O cantitate mică de zahăr este acceptabilă în anumite circumstanțe și încearcă să elimine eritritolul din cămară.
Există un înlocuitor "sănătos" al zahărului?
Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, a evidențiat îngrijorarea crescândă cu privire la îndulcitorii artificiali, alcoolii din zahăr și înlocuitorii acestora.
Nutriționistul explică faptul că oamenii pot consuma mai mult decât cantitatea prevăzută de înlocuitori ai zahărului în alimentele promovate ca fiind mai sănătoase, ceea ce poate fi contraproductiv pentru scopul ingredientului. Richard sfătuiește cititorii să își evalueze aportul global de zahăr și să învețe să citească etichetele, deoarece diferitele denumiri și tipuri de înlocuitori de zahăr au definiții diferite.
Aceasta recomandă întâlnirea cu un nutriționist dietetician autorizat sau solicitarea de îndrumări de la alți profesioniști calificați din domeniul sănătății și din surse online de încredere. Pentru îndulcirea naturală a rețetelor, Monique Richard sugerează utilizarea mierii, a siropului de arțar, a zahărului din nucă de cocos sau din curmale, a zahărului brut, a fructelor, a gemurilor/jeleurilor/chutney-urilor și a steviei și a fructelor de călugăr. Zahărul natural sau minim rafinat trebuie consumat în cantități mici și ca parte a unei diete sănătoase.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Care este valoarea tensiunii care trebuie să te trimită la medic. E o urgență medicală
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
Bacteriile din gură care pot declanșa atacuri de cord
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Suplimentul simplu care îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic
Acesta este medicamentul cel mai bun pentru a preveni evenimentele cauzate de bolile cardiace.
Regula 80/20, soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului
Regula 80/20 este soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului. Ce presupune, de fapt, această regulă.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Tratamentul cardiacilor, modificat. Factorul surpriză care scade tensiunea și reduce internările
Apa poate duce la creșterea colesterolului. Ce se întâmplă, de fapt, în organism
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează. Nu scăpăm niciunul.
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Insuficiența cardiacă letală, un nou tratament. Enzima ALPK2 ar putea proteja inima prin activarea TPM1
Tratamentul care îți protejează inima de cea mai letală afecțiune.
Tai chi şi yoga ajută la scăderea hipertensiunii arteriale "pe termen scurt"
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Hipertensiunea, un pericol tăcut. Impactul major asupra creierului
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Colesterolul persistent, marker cheie al riscului cardiovascular asociat stilului de viață
Acesta este cel mai rău lucru pentru inimă. O macină în totalitate și dublează riscul de infarct și boală coronariană.