Nutrientul care scade riscul de ateroscleroză. Care sunt cele mai bune surse alimentare și care este aportul recomandat
Descoperă nutrientul esențial care poate reduce riscul de boli cardiovasculare aterosclerotice și de ce o dietă echilibrată este importantă pentru menținerea sănătății...
Colina, un nutrient vital care se găsește în ouăle integrale, soia și legumele crucifere, este studiată pentru potențialele sale beneficii pentru sănătatea inimii. Un nou studiu publicat în BMC Public Health și-a propus să clarifice legătura dintre aportul de colină și bolile cardiovasculare aterosclerotice la adulți și să examineze modul în care colina afectează sindromul metabolic și factorii de risc ai acestuia.
Rezultatele au arătat că un aport moderat de colină a fost asociat cu un risc mai mic de boală cardiovasculară aterosclerotică, dar nu s-a găsit nicio asociere semnificativă între aportul de colină și sindromul metabolic.
Experții recomandă să se consume colină din alimente integrale și să se facă schimbări în stilul de viață pentru a preveni bolile de inimă. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, în principal din cauza aterosclerozei. Factorii de risc tradiționali, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și sindromul metabolic, sunt bine cunoscuți, dar rolul componentelor dietetice specifice în bolile cardiovasculare aterosclerotice este mai puțin clar, potrivit MedicalNewsToday.
Colina și riscul de boală cardiacă aterosclerotică
Un studiu la care au participat 5.525 de adulți americani cu vârste de peste 20 de ani, colectați prin intermediul National Health and Nutrition Examination Survey, a constatat că peste 76% dintre aceștia prezentau obezitate abdominală. Studiul a identificat boala cardiovasculară aterosclerotică la participanții cu cel puțin una dintre următoarele afecțiuni: insuficiență cardiacă congestivă, boală coronariană, angină pectorală, atac de cord sau accident vascular cerebral.
Participanții au fost împărțiți în două grupuri: cei cu boală cardiovasculară aterosclerotică și cei fără. Sindromul metabolic a fost determinat de prezența a cel puțin trei factori de risc: glicemie ridicată la post, tensiune arterială, trigliceride, circumferința taliei sau colesterol scăzut de lipoproteine cu densitate mare (HDL).
Aceștia au fost clasificați ca având afecțiuni precum diabet, hipertensiune și dislipidemie pe baza valorilor sanguine sau a utilizării de medicamente. Cercetătorii au folosit două anchete alimentare de 24 de ore pentru a calcula aportul mediu de colină și au analizat modul în care aportul de colină se leagă de bolile cardiovasculare aterosclerotice cu ajutorul unui software statistic.

Foto: Freepik
Consumul moderat de colină protejează inima
Un studiu a constatat că beneficiile optime pentru sănătatea inimii pe care le aduce aportul de colină pot apărea la niveluri specifice, atât un aport prea mic, cât și unul prea mare fiind mai puțin benefic.
Un aport de colină de aproximativ 244 de miligrame pe zi pentru femei și 367 de miligrame pe zi pentru bărbați a părut să ofere beneficii pentru sănătatea inimii, care sunt mai mici decât aporturile adecvate ale National Institutes of Health pentru adulții cu vârsta de 19 ani și peste. Aportul de colină din a treia cuartilă a fost potențial legat de șanse mai mici de insuficiență cardiacă congestivă și accident vascular cerebral.
Consumul a mai mult de 342 miligrame pe zi a crescut ușor riscul de insuficiență cardiacă, dar nu a afectat semnificativ riscul de accident vascular cerebral. A fost observată o relație inversă și neliniară între colină și bolile cardiovasculare aterosclerotice, mai puțin notabilă la bărbați.
Studiul nu a constatat nicio legătură semnificativă între aportul de colină și sindromul metabolic și componentele acestuia, ceea ce contrastează cu cercetările recente care sugerează că un aport mai mare de colină a fost asociat cu niveluri mai scăzute ale anumitor componente ale sindromului metabolic la adulții cu obezitate.
Studiul privind efectul protector al colinei asupra bolilor cardiovasculare aterosclerotice a fost criticat pentru natura sa observațională, dependența de chestionarele dietetice și lipsa datelor privind sursa plasmatică de TMAOT încredere. Relația neliniară a studiului sugerează că mai multe suplimente nutritive nu sunt întotdeauna mai bune.
Cu toate acestea, un defect major în proiectarea studiului a fost combinarea diferitelor boli, ceea ce ar fi putut compromite analiza datelor. Medicul Philip Nimoityn a subliniat necesitatea unor studii prospective, controlate, cu o mai bună determinare a aportului de colină din alimentație și a analizei rezultatelor bolilor, cu o definiție mai specifică și mai coerentă a diferitelor stări de boală cardiacă.
Cele mai bune surse alimentare
Kiran Campbell, un dietetician autorizat specializat în sănătatea inimii, recomandă ca cea mai bună modalitate de a obține o cantitate adecvată de colină în fiecare zi este să urmați o dietă echilibrată care să includă diferite tipuri de alimente bogate în colină. Acesta evidențiază unele dintre cele mai bune surse alimentare de colină, printre care se numără ouăle integrale, peștele, produsele lactate, organele și carnea roșie, cartofii roșii, ciupercile shiitake, nucile și semințele, cerealele integrale, legumele crucifere și leguminoasele.
Majoritatea adulților nu consumă cantități adecvate de colină și este posibil să aibă nevoie să consume mai mult. În loc să crească consumul de alimente de origine animală bogate în grăsimi saturate, Campbell recomandă să se opteze pentru mai multe proteine slabe și pentru surse alimentare de colină de origine vegetală.
O dietă echilibrată și sănătoasă pentru inimă, potrivit lui Nimoityn, este probabil să conțină cantități adecvate de colină fără a suporta riscul unui posibil supradozaj cu produse de suplimente nutritive disponibile în comerț. Acesta subliniază importanța combinării unei diete sănătoase pentru inimă cu alte măsuri, cum ar fi exercițiile fizice regulate, evitarea fumatului, prevenirea obezității și gestionarea agresivă a nivelurilor de colesterol și trigliceride.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Semnalul ascuns al colesterolului periculos. Ce indicii oferă ochii
Tromboza venoasă profundă, prevenție esențială în călătoriile de lungă durată
EXCLUSIV Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Exerciții simple de făcut în avion pentru prevenirea cheagurilor de sânge
Asta trebuie să faci în timpul unui zbor cu avionul pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Boala care a crescut cu 450% și afectează tot mai multe persoane
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
De ce apare durerea în piept în timpul unui infarct
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Deficitul de vitamina D crește riscul de infarct
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Cum să previi și să tratezi hipertensiunea, potrivit ghidurilor actualizate
Hipertensiunea arterială, pandemie tăcută. Avertisment: Amenințare globală subestimată
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială
Care este valoarea tensiunii care trebuie să te trimită la medic. E o urgență medicală
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Ce trebuie să știi dacă ești cardiac și bei cafea
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
