4 sosuri periculoase pentru diabet. De ce trebuie să renunți la ele, chiar dacă îți plac

Care sunt cele mai periculoase sosuri pe care diabeticii ar trebui să le evite din alimentația lor. Au un impact negativ asupra glicemiei.
A fi diabetic vine la pachet cu o serie de restricții din punct de vedere culinar, iar cei pofticioși trebuie să se reorienteze spre alte feluri de mâncare, aparent mai banale sau lipsite de savoare. Însă multitudinea de fructe și legume poate să ajute prin crearea unei diete sănătoase.
Când vine vorba de îmbunătățirea unei salate sau a unui grătar, prin adăugarea unui sos, trebuie ținut cont de mai multe lucruri, deoarece sosurile pot să aibă un impact negativ asupra glicemiei, în special acele sosuri cumpărate, care au un adaos peste ”limitele admise” de dieta diabeticului.
Nivelul ridicat din zahăr din sânge este determinat de mai mulți factori, printre care stresul, somnul insuficient și alimentație.
Cele mai periculoase 4 sosuri pentru diabetici
Ca multe dintre produsele procesate, ce par inofensive, sosurile sunt și ele pline de sare, zahăr ori de potențiatori de arome. Iar zahărul, unul dintre cele mai periculoase pentru diabet se află ”ascuns” sub tot felul de denumiri sofisticate, astfel, dacă pe etichetă veți regăsi ”sirop”, ”dextroză” sau ”melasă”, cel mai bine este să renunțați a cumpăra respectivul produs.
Nutriționistul Laura Burak susține că ideea de condiment trebuie să fie una care să aducă un plus de savoare mâncării, în timp ce sosurile nu fac decât să pună zahăr și sare în exces în farfurie.
”În loc să turnați zahăr și sare în exces pe mâncare, condimentele sunt o modalitate excelentă de a spori gustul alimentelor și de a introduce în dietă mai multe alimente sănătoase, cum ar fi legumele”, spune Burak, potrivit EatThis.
Potrivit nutriționistul, cele mai nocive 4 sosuri pentru diabetici sunt:
Ketchup-ul. ”Cele mai multe sortimente de ketchup din comerț au un conținut ridicat de zahăr, de obicei sub formă de sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză”, explică Burak. De altfel este cunoscut faptul că un consum mare de sirop de porumb bogat în fructoză duce la probleme de sănătate, inclusiv obezitate, rezistență la insulină și chiar diabet.
Muștarul cu miere. Cele două elemente, luate separat au beneficii dovedite asupra sănătății, însă mierea are un conținut bogat de zahăr natural, iar combinația nu are aceleași efecte pozitive, în special pentru diabetici.
”Organismul dumneavoastră îl va interpreta exact la fel ca pe zahărul de masă. Așadar, deși expresia muștar cu miere îl poate face să pară mai sănătos pe etichetă, aveți grijă la cuvântul miere atunci când este folosit în sosuri. Este doar un alt mod de a adăuga zahăr pur în alimente”, mai spune Burak. De altfel, aceasta recomandă muștarul simplu, la care să vă adăugați singuri un strop de miere, și astfel veți știi exact ce cantitate de zahăr trebuie redusă pe parcursul zilei.
Dressingul de salată. În mod normal un dressing simplu de salată se poate realiza, acasă, din ulei și oțet sau zeamă de lămâie. Însă atunci când trebuie să iei masa în oraș lucrurile se complică, deoarece nu ai niciun control asupra conținutului de sare, dar mai ales de zahăr din sosurile din meniu. Burak are o sugestie și în acest sens, comandarea dressingului separat, astfel încât să poată fi pusă o o cantitate mică peste mâncare.
Sosul Teriyaki. Acesta poate avea un conținut foarte mare de zahăr pentru a-i conferi acel gust siropos și vâscozitate. În plus, sosul cumpărat poate avea și aditivi, cum at fi amidonul de porumb și siropul bogat în fructoză, care poate avea un impact negativ asupra glicemiei.
”Asigură-te că folosești puțin atunci când faci următoarea ta mâncare prăjită", sugerează Burak.
Indicele glicemic și impactul asupra sănătății. "Scorurile" indicelui glicemic și la ce trebuie să fiți atenți dacă optați pentru dieta diabeticilor
Indicele glicemic reprezintă o scală care clasifică numărul de carbohidrați din alimente, de la zero la 100, indicând cât de repede un aliment determină creșterea glicemiei unei persoane.
Acesta este eficient atât pentru persoanele cu diabet, la care alimentele cu indice glicemic ridicat poate provoca creșteri dăunătoare ale glicemiei, cât și pentru cei care doresc să urmeze diete pentru menținerea în greutate sănătoasă.
O dietă echilibrată, nutritivă și sănătoasă include o gamă variată de alimente, astfel că o persoană nu este limitată la a consuma doar alimente cu indice glicemic scăzut, însă poate să fie de folos pentru a face alegeri sănătoase. De asemenea, trebuie menționat și faptul că o astfel de dietă poate avea unele beneficii, dat și unele probleme, printre acestea numărându-se combinațiile de alimente care pot avea impact diferit asupra glicemiei, potrivit Mayo Clinic.
Problemele pe care le include dieta pe baza indicelui glicemic pentru diabetici
- Nu arată modul în care un singur produs alimentar față de o combinație de alimente poate avea un impact diferit asupra glicemiei;
- Nu ia în considerare toate variabilele care afectează glicemia, cum ar fi modul în care sunt preparate alimentele sau cantitatea consumată; Citește mai departe AICI.
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.