Ce cantitate de fibre trebuie să consumi pe zi, în funcție de vârstă. Care sunt semnele unui consum ridicat de fibre

Ce cantitate de fibre trebuie să consumi pe zi. Care sunt semnele unui consum ridicat de fibre.
Ce cantitate de fibre trebuie să consumi pe zi. Ghidul recomandă diferite cantități de fibre în funcție de vârstă și sex. Pe măsură ce îmbătrâniți, nevoile dumneavoastră de fibre pot scădea.
Conform Food and Drug Administration (FDA), valoarea zilnică recomandată pentru fibre este de 28 de grame pe zi pentru adulții cu o dietă de 2.000 de calorii. Acest număr poate varia, de asemenea, în funcție de vârstă și sex. Ghidul dietetic pentru americani al USDAS (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite) sugerează următoarele cantități de fibre:
Femei sub 50 de ani: 25 până la 28 de grame pe zi
Bărbați sub 50 de ani: 31 până la 34 de grame pe zi
Femei de 51 de ani și peste: 22 de grame pe zi
Bărbați de 51 de ani și mai în vârstă: 28 de grame pe zi
Copiii cu vârste cuprinse între 1 și 18 ani ar trebui să consume între 14 și 31 de grame de fibre pe zi, în funcție de vârstă și sex, potrivit Healthline.
Care este importanța fibrelor
Este important să menționați că chiar și un consum mai mare de fibre, observat în țări din întreaga lume, poate reduce semnificativ riscul de boli cronice.
Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea ta din mai multe motive:
Sprijină pierderea în greutate: Fibrele contribuie la o senzație de sațietate, ceea ce poate ajuta la controlul apetitului și la menținerea unei greutăți sănătoase.
Reduc nivelul colesterolului și al zahărului din sânge: Fibrele solubile pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control.
Scad riscul de boli cardiovasculare: Consumul adecvat de fibre poate reduce riscul de accident vascular cerebral, bolile de inimă și alte afecțiuni cardiovasculare.
Reduc riscul de diabet: Fibrele pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale, reducând astfel riscul de diabet de tip 2.
Îmbunătățesc sănătatea digestivă și intestinală: Fibrele contribuie la o digestie sănătoasă, previn constipația și susțin o funcționare regulată a sistemului digestiv.
Alimentează bacteriile intestinale sănătoase: Fibrele fermentate ajută la creșterea numărului de bacterii benefice din colon.
Pot reduce riscul de cancer colorectal și de sân: Consumul adecvat de fibre poate fi asociat cu un risc mai scăzut de dezvoltare a acestor tipuri de cancer.
Fibrele alimentare sunt compuse din părțile plantelor și alimentelor care nu pot fi digerate de organismul uman. Acestea trec prin sistemul digestiv și au mai multe beneficii în afara digestiei.
Vezi și: Combinația de medicamente care poate ucide femeile. Duce la formarea unor cheaguri de sânge
Cum poți crește aportul de fibre
Pentru a crește aportul de fibre în dieta ta, poți:
Consuma mai multe legume, fructe și alimente pe bază de plante, care sunt bogate în fibre. Optează pentru alimente integrale, cum ar fi cerealele integrale, în locul variantelor albe (orez alb, pâine albă, paste albe). I
nclude în dietă legume, fasole și linte. Adaugă semințe de chia în cereale, smoothie-uri sau salate. Asigură-te că bei suficientă apă atunci când consumi alimente bogate în fibre.
Este important să adaugi fibre treptat în dieta ta pentru a evita disconfortul gastric. Dacă experimentezi simptome precum gaze, balonare, constipație sau diaree din cauza unui consum excesiv de fibre, redu concentrația de fibre din dietă treptat. În cazul simptomelor severe, este indicat să consulți un medic sau să mergi la un centru de îngrijire urgentă.
Folosirea suplimentelor de fibre trebuie făcută cu precauție și sub recomandarea unui profesionist medical.
Care sunt semnele unui consum ridicat de fibre
Deși nu există o limită superioară zilnică pentru aportul zilnic de fibre alimentare, consumul de cantități mari poate provoca disconfort și simptome precum:
- gaze
- balonare
- constipație
- diaree
- crampe abdominale
Dacă aveți simptome severe, consultați-vă medicul sau mergeți la un centru de îngrijire urgentă sau la spital. În cazuri rare, dar grave, consumul prea mare de fibre poate provoca o obstrucție intestinală (intestinală), care este un blocaj care împiedică deplasarea conținutului.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.