O simplă lovitură la cap, factor declanșator pentru Alzheimer. Medic: Începe să ticăie. Trebuie să facem ceva rapid

Monika Baciu |
Data publicării:
o simpla lovitura la cap - FOTO: Freepik@kjpargeter
o simpla lovitura la cap - FOTO: Freepik@kjpargeter

O simplă lovitură la cap poate fi un factor declanșator pentru Alzheimer. Daunele responsabile bolii Alzheimer pot apărea chiar după câteva ore.

O simplă lovitură la cap, factor declanșator pentru Alzheimer. Daunele responsabile de Alzheimer pot apărea la câteva ore după o lovitură la cap. Oamenii de știință știu deja că leziunile cerebrale traumatice (LCT) cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer, dar nu este clar de ce. Un nou studiu a făcut lumină în acest sens și a arătat cum factorii care stau la baza riscului de Alzheimer apar aproape imediat după o comoție cerebrală.

O echipă condusă de Universitatea Purdue a dezvoltat ceea ce ei numesc un ”mini-creier”, care găzduiește grupuri de neuroni de șoarece cultivați alături de nutrienți într-o cameră mică. Acest dispozitiv poate fi apoi folosit pentru a examina efectele unor lovituri puternice asupra celulelor cerebrale.

”Practic, creăm un creier în miniatură pe care îl putem lovi și apoi studia. Cu LCT pe un cip, putem testa o mulțime de ipoteze care ar fi foarte greu de realizat pe animale vii”, spune cercetătorul în neuroștiințe Riyi Shi, de la Universitatea Purdue, potrivit Science Alert.

Vezi și: Combinația de medicamente care poate ucide femeile. Duce la formarea unor cheaguri de sânge

Cât contează forța loviturii

După ce au supus mini-creierul lor la trei lovituri cu o forță de 200 g - fiecare similară unei lovituri în cap care ar putea provoca comoție în fotbalul american - cercetătorii au observat că celulele au produs o creștere a acroleinei, care a fost legată anterior de deteriorarea celulelor și de boli neurodegenerative.

O creștere a proteinelor amiloid beta 42 prost pliate a fost, de asemenea, observată după lovituri, declanșată de creșterea acroleinei. Aceste proteine se regăsesc în creierul persoanelor cu boala Alzheimer; acestea sunt două semnale de risc cheie, ambele în primele 24 de ore de la simularea loviturilor la cap.

Vezi și: Condiția ca un pacient să se trateze în străinătate. Celebrul formular E112. Vlădescu: Firul roșu. Pentru români nu era foarte convenabil, dar era mai bine decât deloc

Cum se schimbă viitorul în tratarea bolii Alzheimer

Vestea bună este că aceste noi cunoștințe ar putea ajuta la tratarea bolii. Testele ulterioare efectuate de cercetători au arătat că medicamentul hidralazină, utilizat deja pentru tratarea hipertensiunii arteriale și cunoscut pentru că vizează acroleina, ar putea reduce nivelurile de acroleină după o lovitură de comotie.

”Acroleina este dependentă de timp - cu cât este mai mult timp acolo, cu atât mai multă agregare AB42 va provoca. Aici arătăm că, dacă reducem acroleina cu acest medicament, putem reduce inflamația și agregarea AB42”, spune Shi.

Deși învățăm tot timpul mai multe despre Alzheimer, încă nu este pe deplin clar cum se declanșează și se răspândește boala, ceea ce, la rândul său, face foarte dificilă dezvoltarea unui tratament. Descoperirile despre căile neuronale cheie care cresc riscul de Alzheimer, cum ar fi cea de aici, ar trebui să ajute.

Iar cu acest mini-creier, oamenii de știință au ceva ce pot lovi în mod repetat cu ajutorul unui mecanism pendular și apoi pot observa cu atenție prin studierea celulelor la microscop și apoi prin îndepărtarea lor pentru analize suplimentare.

”Mulțumită acestui dispozitiv, oamenii ar trebui să știe că, atunci când suferi o comoție, nu mai ai la dispoziție 10 ani înainte de a vedea daune. Ceasul începe să ticăie imediat, iar dacă vrem să facem ceva în această privință, trebuie să acționăm rapid”, spune Shi. 

Cercetarea a fost publicată în Lab on a Chip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel