Cinci semne că mănânci prea mult zahăr. Cum poți reduce consumul

Cinci semne că mănânci prea mult zahăr. Ce poți face pentru a reduce consumul de zahăr.
Cinci semne că mănânci prea mult zahăr. Medicii nutriționiști atrag atenția că este o problemă îngrijorătoare consumul de zahăr. Acesta provoacă o dependență nesănătoasă.
Pentru prea mulți oameni, sentimentul unei ”necesități” imense de a consuma zahăr este foarte obișnuit. A mânca o bomboană din când în când pentru a-ți satisface pofta de dulce este una, dar a mânca gogoși și băuturi răcoritoare zilnic este problematic.
Consumul excesiv de zahăr adăugat în mod regulat poate fi dăunător pentru sănătate și poate crește riscul de diverse boli. Corpul este și el inteligent și poate să-ți spună când exagerezi, așa că ascultându-l poți preveni probleme pe termen lung. Iată câteva semne că ai putea consuma prea mult zahăr adăugat:
Ai poftă de zahăr des
Un regim alimentar bogat în zahăr adăugat a fost demonstrat că crește pofta de mâncare și dorința de alimente care, de obicei, nu sunt nutritive. Zahărul este procesat foarte rapid de organism, trecând practic direct prin tine.
Astfel, consumul excesiv de zahăr adăugat poate deregla nivelul zahărului din sânge și-l poate face să crească și să scadă rapid. Acest lucru te poate lăsa într-un ciclu continuu de poftă de mâncare și consum excesiv pentru a ”satisface” aceste pofte, potrivit Study Finds.
Nivelurile tale de energie sunt neregulate
Deoarece zahărul adăugat trece rapid prin organism, s-ar putea să experimentezi fluctuații ale nivelurilor de energie. După ce mănânci o chiflă la micul dejun, probabil te simți energizat.
Poate că după 30 de minute sau o oră, însă, începi să te simți obosit. Acest lucru este din cauza faptului că nivelurile de energie au scăzut rapid, iar organismul tău caută să mănânci altceva cu zahăr pentru a obține un nou impuls de energie.
Nu te simți niciodată sătul
A mânca o masă bogată în fibre și proteină este una dintre cele mai bune modalități de a te simți sătul și satisfăcut până la următoarea ta masă de-a lungul zilei. Consumul unei cantități mari de zahăr adăugat, fără aceste două elemente, te poate face să te simți flămând chiar și după ce ai mâncat.
S-ar putea să te simți sătul doar pentru scurt timp după ce mănânci o masă sau gustare bogată în zahăr, dar destul de repede vei ajunge să deschizi frigiderul din cauza modului rapid în care zahărul a fost procesat și din cauza lipsei de nutrienți esențiali pe care i-a furnizat organismului. De aceea, cerealele de mic dejun și covrigii nu sunt cele mai bune alegeri pentru a-ți începe ziua și a te menține energizat.
Ai putea să iei în greutate
Dacă consumi prea mult zahăr, ai putea observa că iei în greutate. Zahărul adăugat poate crește semnificativ nivelurile de ghrelin, cunoscut ca ”hormonul foamei”. Mai mult, excesul de zahăr poate afecta rolul insulinei în organism.
Insulina este ceea ce ajută zahărul să părăsească sângele și să intre în celulele tale pentru a fi folosit ca sursă de energie. Rezistența la insulină apare atunci când abilitatea corpului de a face acest lucru este compromisă, ceea ce duce la niveluri crescute de glucoză din sânge și creșterea în greutate.
Ai putea avea tensiune arterială ridicată
Când te gândești la tensiunea arterială ridicată, probabil presupui că sarea este de vină. Cu toate acestea, cercetările continuă să arate că zahărul poartă aceeași vină. De fapt, unele studii au arătat că zahărul adăugat poate provoca mai mult rău decât sarea.
Mecanismul propus pentru a explica acest lucru este că zahărul adăugat afectează nivelurile de oxid nitric. Oxidul nitric ajută la relaxarea vaselor de sânge, iar o funcție deficitară poate duce la tensionarea vaselor, ceea ce duce la tensiune arterială crescută.
Dacă ai tensiune arterială ridicată, ar putea fi util să-ți examinezi nu doar consumul de fast-food, ci și consumul de biscuiți sau dulciuri seara.
Este perfect să mănânci din când în când o gustare dulce. De fapt, este bine să nu te privezi tot timpul. Cu toate acestea, a mânca cantități excesive de zahăr este una dintre cele mai ușoare modalități de a-ți crește riscul de boli precum diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă.
Dacă simți că niciun aliment nu te satisface, ai luat în greutate, nivelurile tale de energie sunt haotice, te simți foarte obosit sau ai probleme cu tensiunea arterială, ar putea fi momentul să-ți examinezi dieta pentru a vedea dacă consumi prea mult zahăr.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.