Cum influențează macronutrienții răspunsul insulinei din corp. Impactul fiecărui nutrient asupra celulelor pancreatice
Răspunsurile insulinei la macronutrienți sunt mai complexe și individualizate decât se credea, sugerând nevoia de strategii de nutriție personalizate pentru o mai bună gestionare a glicemiei și...
Un studiu publicat în Cell Metabolism a arătat că răspunsurile insulinei la diferite substanțe nutritive pot fi mai complexe și individualizate decât se credea anterior. Cercetarea a examinat răspunsurile la insulină ale insulelor pancreatice de la donatori umani decedați cu și fără diabet de tip 2, precum și insulele pancreatice derivate din celule stem.
Grupările pancreatice sunt mici grupuri de celule pancreatice, inclusiv celule beta, esențiale pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge prin producerea de hormoni precum insulina și glucagonul ca răspuns la aportul de nutrienți.
Carbohidrații contribuie semnificativ la nivelul zahărului din sânge, determinând eliberarea de insulină, în timp ce proteinele au un efect moderat, iar grăsimile au un impact imediat minim, potrivit MedicalNewsToday.
Studiul a identificat subseturi de insule pancreatice umane care prezintă răspunsuri mai mari ale insulinei la proteine sau grăsimi decât la carbohidrați. Deși este posibil ca descoperirile să nu se transpună direct la oamenii vii, acestea ar putea influența în mare măsură viitoarele strategii de nutriție personalizate pentru o mai bună gestionare a glicemiei și a rezultatelor generale în materie de sănătate.
Efectele fiecărui macronutrient asupra răspunsurilor la insulină
Universitatea British Columbia a efectuat un studiu privind secreția de insulină a insulelor pancreatice umane ca răspuns la diferite substanțe nutritive. Ei au examinat 140 de donatori decedați, inclusiv cei cu și fără diabet de tip 2, și au monitorizat secreția de insulină.
Ei au analizat, de asemenea, modificările expresiei genelor în celulele pancreasului pentru a înțelege impactul acestora asupra producției de insulină. Cercetătorii au măsurat peste 20 000 de ARN mesageri și aproximativ 8 000 de proteine utilizând secvențierea acidului ribonucleic și analiza proteomică, evaluând legătura dintre producția de insulină și modificările expresiei genice în probele de insule pancreatice.

Foto: Freepik @spukkato
Macronutrienții produc răspunsuri unice la insulină în celulele pancreatice
Studiul a constatat că insulele majorității donatorilor au prezentat cel mai puternic răspuns insulinic la glucoză, un răspuns moderat la aminoacizi și un răspuns redus la acizii grași. Insuletele de la donatorii cu diabet de tip 2 aveau mai puține celule beta producătoare de insulină, o întârziere în timpul de vârf al insulinei ca răspuns la glucoză ridicată și un răspuns insulinic mai scăzut la glucoză în general.
Cu toate acestea, aproximativ 9% din grupările pancreatice ale donatorilor au răspuns mai puternic la proteine decât la carbohidrați, iar 8% la grăsimi. Insuletele care reacționau mai mult la proteine proveneau adesea de la donatori cu diabet de tip 2, dar aveau niveluri similare de zahăr în sânge pe termen lung. Acest răspuns sporit la proteine a fost legat de perioade mai lungi de cultivare în laborator.
Grupările care reacționau mai mult la grăsimi proveneau, de obicei, de la donatori cu niveluri mai scăzute de HbA1c, dar în rest erau similare cu alți donatori. Cercetătorii nu au constatat diferențe în funcție de indicele de masă corporală (IMC) sau de vârstă, dar au observat diferențe între sexe în ceea ce privește răspunsul la insulină. Grupările donatorilor de sex feminin au secretat mai puțină insulină ca răspuns la expunerea moderată la glucoză, ceea ce înseamnă că celulele lor nu au fost la fel de eficiente în producerea de insulină.
Rezultatele sugerează că răspunsurile insulinei la diferite substanțe nutritive pot varia de la un individ la altul, dar nu este clar dacă această variabilitate se datorează diferențelor naturale în răspunsurile celulelor insulelor pancreatice sau adaptărilor la condițiile de laborator.
Vezi și: Cauze comune pentru gleznele umflate. Ce semnal îți transmite organismul
Implicări pentru condiții de sănătate pe viitor
Un studiu asupra insulelor pancreatice ale donatorilor decedați oferă informații valoroase cu privire la producția de insulină ca răspuns la diferiți macronutrienți. Cu toate acestea, există limitări în ceea ce privește transpunerea directă a acestor rezultate la oamenii vii. Factori precum fluxul sanguin, nivelurile hormonale și interacțiunile sistemului nervos pot afecta răspunsul la insulină și ar putea diferi de mediul „izolat” al celulelor beta.
Oamenii se confruntă cu influențe suplimentare, cum ar fi dieta, stresul și activitatea fizică, care pot modula în continuare răspunsurile la insulină. Este posibil ca donatorii decedați să nu reprezinte perfect populația sănătoasă, în special dacă au avut condiții de sănătate subiacente care ar fi putut influența funcția pancreatică.
Autorii studiului au recunoscut, de asemenea, limitările în aplicarea constatărilor lor, cum ar fi lipsa diagnosticării confirmate a diabetului de tip 2 la donatorii de organe și absența oricăror studii clinice pe oameni pentru a-și susține constatările. Ei speră că cercetarea lor va inspira studii clinice care implică grupuri mai mari și mai diverse, sporind aplicabilitatea rezultatelor lor în contexte reale.
Studiul a constatat că un plan de îngrijire dietetică personalizat pentru tratamentul diabetului ar putea fi mai eficient decât dietele tradiționale, care se concentrează pe controlul carbohidraților. Cercetarea sugerează că reducerea carbohidraților rafinați este o metodă bună pentru reducerea insulinei și promovarea pierderii în greutate, însă o dietă săracă în grăsimi ar putea fi mai eficientă pentru anumite persoane.
Autorii studiului au sugerat, de asemenea, că dietele bogate în proteine ar putea aduce beneficii persoanelor cu diabet de tip 2, dar au subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare. Dietele tradiționale pentru diabet se concentrează pe controlul carbohidraților, dar acest studiu sugerează necesitatea unor abordări personalizate bazate pe răspunsurile individuale ale insulinei la diferiți macronutrienți.
Diferența în răspunsul la insulină este în mare parte determinată genetic, iar în viitor, testele genetice pot fi utilizate pentru a determina cel mai bun raport de macronutrienți pentru răspunsul la insulină al unei persoane.
Între timp, Holland sfătuiește persoanele să urmeze orientările dietetice actuale și să colaboreze îndeaproape cu medicul de familie sau cu dieteticianul autorizat pentru a identifica modelele dietetice și modificările stilului de viață care răspund cel mai bine nevoilor lor unice de a menține niveluri sănătoase ale glicemiei și o sănătate optimă.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
