Cum poate fi prevenit diabetul foarte simplu, studiu. Legătura cu Indicele de Masă Corporală

Pierderea în greutate ar putea preveni sau chiar inversa diabetul, potrivit unui studiu de ultimă oră prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC...
Indicele de masă corpoprală este factor de risc pentru diabet mai puternic decât moștenirea genetică, pentru că pierderea în greutate este esențială pentru a preveni apariția bolii.
În 2019, aproximativ 463 de milioane de oameni din întreaga lume aveau diabet, dintre care marea majoritate (aproximativ 90%) erau cu diabet de tip 2. Diabetul dublează riscul de boli coronariene, accident vascular cerebral și deces din cauza bolilor cardiovasculare. Obezitatea este principală cauza modificabilă a diabetului de tip 2, în timp ce moștenirea genetică poate identifica și persoanele cu o probabilitate mai mare de a dezvolta afecțiunea.
„Deoarece ne naștem cu genele noastre, ar putea fi posibil să identificăm la începutul vieții cine are risc mare de a dezvolta diabet în timpul vieții”, a declarat cercetătorul principal, profesorul Brian Ference de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie și Universitatea din Milano, Italia. „Am realizat acest studiu pentru a afla în ce condiții combinarea riscului moștenit cu indicele de masă corporală (IMC) actual ar putea identifica persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta diabet. Eforturile de prevenire s-ar putea concentra apoi asupra acestor indivizi. ”
Studiul a inclus 445.765 de participanți la registrul Biobank din Marea Britanie. Vârsta medie a fost de 57,2 ani, și 54% au fost femei. Riscul moștenit de diabet a fost evaluat folosind 6,9 milioane de gene. Înălțimea și greutatea au fost măsurate la înscriere pentru a calcula IMC în kg / m2. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de riscul genetic de diabet. Au fost, de asemenea, împărțiți în cinci grupuri în funcție de IMC.
Participanții au fost urmăriți până la o vârstă medie de 65,2 ani. În această perioadă, 31.298 au dezvoltat diabet de tip 2.
Cei din grupul cu cel mai mare IMC (în medie 34,5 kg / m2) au avut un risc de 11 ori mai mare de a face diabet în comparație cu participanții din grupul cu cel mai mic IMC (în medie 21,7 kg / m2). Cel mai mare grup IMC a avut o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet decât toate celelalte grupuri IMC, indiferent de riscul genetic.
„Constatările indică faptul că IMC este un factor de risc mult mai puternic pentru diabet decât predispoziția genetică”, a spus profesorul Ference.
Cercetătorii au folosit apoi metode statistice pentru a estima dacă probabilitatea de diabet la persoanele cu un IMC ridicat ar fi și mai mare dacă ar fi supraponderali pentru o perioadă lungă de timp. Ei au descoperit că durata IMC crescut nu a avut un impact asupra riscului de diabet.
Profesorul Ference a spus: „Acest lucru sugerează că atunci când oamenii trec de un anumit prag IMC, riscul lor de diabet crește și rămâne la același nivel de risc ridicat, indiferent de cât timp sunt supraponderali.”
El a menționat că pragul este probabil diferit pentru fiecare persoană și ar fi acel IMC la care încep să dezvolte niveluri anormale de zahăr din sânge. Profesorul Ference a spus: „Constatările indică faptul că cele mai multe cazuri de diabet ar putea fi evitate prin menținerea IMC sub limita care declanșează glicemia anormală. Aceasta înseamnă că pentru a preveni diabetul, atât IMC cât și zahărul din sânge ar trebui evaluate periodic. Eforturile de slăbire sunt esențiale atunci când o persoană începe să dezvolte probleme cu zahărul din sânge. ”
„De asemenea, poate fi posibilă inversarea diabetului prin scăderea în greutate în etapele incipiente înainte de producerea daunelor permanente”, a spus profesorul Ference.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.