Cum poate fi prevenit diabetul foarte simplu, studiu. Legătura cu Indicele de Masă Corporală
Pierderea în greutate ar putea preveni sau chiar inversa diabetul, potrivit unui studiu de ultimă oră prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC...
Indicele de masă corpoprală este factor de risc pentru diabet mai puternic decât moștenirea genetică, pentru că pierderea în greutate este esențială pentru a preveni apariția bolii.
În 2019, aproximativ 463 de milioane de oameni din întreaga lume aveau diabet, dintre care marea majoritate (aproximativ 90%) erau cu diabet de tip 2. Diabetul dublează riscul de boli coronariene, accident vascular cerebral și deces din cauza bolilor cardiovasculare. Obezitatea este principală cauza modificabilă a diabetului de tip 2, în timp ce moștenirea genetică poate identifica și persoanele cu o probabilitate mai mare de a dezvolta afecțiunea.
„Deoarece ne naștem cu genele noastre, ar putea fi posibil să identificăm la începutul vieții cine are risc mare de a dezvolta diabet în timpul vieții”, a declarat cercetătorul principal, profesorul Brian Ference de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie și Universitatea din Milano, Italia. „Am realizat acest studiu pentru a afla în ce condiții combinarea riscului moștenit cu indicele de masă corporală (IMC) actual ar putea identifica persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta diabet. Eforturile de prevenire s-ar putea concentra apoi asupra acestor indivizi. ”
Studiul a inclus 445.765 de participanți la registrul Biobank din Marea Britanie. Vârsta medie a fost de 57,2 ani, și 54% au fost femei. Riscul moștenit de diabet a fost evaluat folosind 6,9 milioane de gene. Înălțimea și greutatea au fost măsurate la înscriere pentru a calcula IMC în kg / m2. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de riscul genetic de diabet. Au fost, de asemenea, împărțiți în cinci grupuri în funcție de IMC.
Participanții au fost urmăriți până la o vârstă medie de 65,2 ani. În această perioadă, 31.298 au dezvoltat diabet de tip 2.
Cei din grupul cu cel mai mare IMC (în medie 34,5 kg / m2) au avut un risc de 11 ori mai mare de a face diabet în comparație cu participanții din grupul cu cel mai mic IMC (în medie 21,7 kg / m2). Cel mai mare grup IMC a avut o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet decât toate celelalte grupuri IMC, indiferent de riscul genetic.
„Constatările indică faptul că IMC este un factor de risc mult mai puternic pentru diabet decât predispoziția genetică”, a spus profesorul Ference.
Cercetătorii au folosit apoi metode statistice pentru a estima dacă probabilitatea de diabet la persoanele cu un IMC ridicat ar fi și mai mare dacă ar fi supraponderali pentru o perioadă lungă de timp. Ei au descoperit că durata IMC crescut nu a avut un impact asupra riscului de diabet.
Profesorul Ference a spus: „Acest lucru sugerează că atunci când oamenii trec de un anumit prag IMC, riscul lor de diabet crește și rămâne la același nivel de risc ridicat, indiferent de cât timp sunt supraponderali.”
El a menționat că pragul este probabil diferit pentru fiecare persoană și ar fi acel IMC la care încep să dezvolte niveluri anormale de zahăr din sânge. Profesorul Ference a spus: „Constatările indică faptul că cele mai multe cazuri de diabet ar putea fi evitate prin menținerea IMC sub limita care declanșează glicemia anormală. Aceasta înseamnă că pentru a preveni diabetul, atât IMC cât și zahărul din sânge ar trebui evaluate periodic. Eforturile de slăbire sunt esențiale atunci când o persoană începe să dezvolte probleme cu zahărul din sânge. ”
„De asemenea, poate fi posibilă inversarea diabetului prin scăderea în greutate în etapele incipiente înainte de producerea daunelor permanente”, a spus profesorul Ference.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
