Fierul din carnea roșie și riscul de diabet de tip 2. Influența fierului heme din carnea procesată asupra sănătății
Un nou studiu arată că un consum ridicat de fier heme, prezent în carnea roșie și alte produse animale, poate crește semnificativ riscul de diabet de tip 2.
Un nou studiu sugerează că un consum mai mare de fier heme, care se găsește în carnea roșie și în alte produse animale, poate crește semnificativ riscul de diabet de tip 2.
Cercetătorii au constatat că cei care au consumat cea mai mare cantitate de fier heme aveau un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care au consumat cea mai mică cantitate.
Experții au observat, de asemenea, că unele alternative de carne pe bază de plante pot avea niveluri nesănătoase de fier heme adăugate, împreună cu alte ingrediente prelucrate. Constatările vin în sprijinul unui studiu anterior care a arătat că consumul echivalent a două felii de șuncă pe zi a fost legat de un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii 10 ani.
Studiul s-a bazat pe aproape patru decenii de cercetare din cadrul studiilor Nurses' Health I și II și Health Professionals Follow-up. Cercetătorii au examinat rapoartele a 206 615 adulți înscriși în aceste studii și au analizat toate modurile în care aceștia consumau fier, de la alimente la suplimente, și dezvoltarea diabetului de tip 2.
De asemenea, au studiat nivelurile plasmatice ale biomarkerilor metabolici, inclusiv markerii nivelului de insulină, lipidele din sânge, glicemia, inflamația și supraîncărcarea cu fier, precum și căile metabolice potențiale dintre fierul heme și diabetul de tip 2.
Studiul a avut mai multe limitări, inclusiv faptul că nu a ținut cont de toți factorii de confuzie și de potențialele erori de măsurare în date.
Legătura dintre carnea roșie și riscul de diabet de tip 2
Dietele bogate în carne, cum ar fi dietele paleo și ketogenice, au câștigat popularitate datorită nivelului ridicat de proteine. Cu toate acestea, unii medicii pun la îndoială beneficiile generale pentru sănătate ale acestor diete, citând studii care sugerează că acestea nu sunt durabile.
Multe dintre aceste diete prezintă riscuri pentru sănătate, cum ar fi riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Un studiu recent publicat în The Lancet Diabetes and Endocrinology a constatat că un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 15%, în timp ce creșterea acestei cantități la 100 de grame pe zi a fost asociată cu o creștere de 10% a riscului.
O asociere mai slabă a fost găsită între carnea de pasăre și riscul de diabet de tip 2, cu 100 de grame pe zi legate de un risc cu 8% mai mare. Înlocuirea cărnii prelucrate cu o carne roșie neprocesată sau carne de pasăre a fost asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2.
Printre factorii care contribuie la popularitatea dietelor pe bază de carne se numără accentul pus pe fizic în detrimentul longevității, demonizarea carbohidraților, o abundență de alimente foarte procesate și accesul inegal la alternative sănătoase pe bază de plante.
Consumul excesiv de proteine, în special din surse animale, cum ar fi carnea, ouăle și lactatele, a fost bine documentat pentru a accelera îmbătrânirea și a crește riscul de boli legate de vârstă, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și mortalitatea din toate cauzele. Atunci când consumăm proteine animale, acestea activează un factor de creștere numit mTOR, care este esențial în anumite etape ale vieții, când creșterea este o prioritate.
Citește și: Apa filtrată, secretul pentru sănătate. De ce e important să filtrezi apa și ce efecte are pentru tot corpul

Foto: Freepik @timolina
Există alternative mai puțin dăunătoare?
S-a constatat că dietele pe bază de plante au beneficii semnificative pentru sănătate și reduc riscurile de boli cronice precum diabetul și problemele cardiovasculare. Dieta mediteraneană, care include alimente pe bază de plante și carne de pasăre, pește, ouă, brânză și iaurt, a fost intens studiată. Dietele vegetariene și vegane mai stricte au, de asemenea, un risc mai scăzut de boli cronice și unele tipuri de cancer.
Nutriționistul dietetician Melanie Murphy Richter recomandă o dietă bazată pe alimente integrale, inclusiv legume, fructe, nuci, leguminoase și semințe bogate în nutrienți. Cu toate acestea, acesta avertizează că mulți înlocuitori de carne pe bază de plante pot fi la fel de dăunători ca și alte alimente procesate.
Hemul utilizat în unele tipuri de carne pe bază de plante provine de obicei din drojdie modificată genetic, ceea ce poate fi îngrijorător pentru unele persoane. Mulți înlocuitori de carne pe bază de plante sunt foarte procesați, conținând niveluri ridicate de sodiu, aditivi artificiali și grăsimi nesănătoase, ceea ce îi face mai puțin potriviți pentru cei sensibili la sodiu sau care încearcă să evite alimentele procesate.
Este suplimentul de fier mai bun decât fierul obținut prin alimentație?
Beneficiile suplimentelor de fier depind de situația de sănătate a individului, femeile care au menstruație sau care sunt însărcinate având nevoie de fier suplimentar. Cu toate acestea, se recomandă să se acorde prioritate aportului de nutrienți din alimente integrale în fața suplimentelor, deoarece acestea pot fi grele pentru stomac și pot să nu se absoarbă la fel de bine ca alimentele integrale.
Pentru cei cu anemie, ar trebui să se acorde prioritate alimentelor bogate în fier, precum lintea, năutul, spanacul și semințele de dovleac, iar alimentele bogate în vitamina C, precum citricele sau roșiile, pot spori biodisponibilitatea fierului.
Dacă este nevoie de sprijin suplimentar, poate fi luat în considerare un supliment de fier. Este recomandat să consultați un medic înainte de a lua suplimente de fier pentru a evita toxicitatea fierului.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
