Nutrientul minune care îți scade glicemia. Studiu, diabet de tip 2
Cercetătorii au identificat un nou nutrient care poate reduce nivelurile de glucoză din sânge. Studiul realizat la Joslin Diabetes Center, SUA, este important pentru cei cu diabet de tip 2. Interesant e că...
Un aminoacid, mai precis alanina, poate produce o scădere pe termen scurt a nivelurilor de glucoză prin modificarea metabolismului energetic în celulă, arată un studiu publicat revent în revista Molecular Metabolism.
Diabetul de tip 2 este condus de numeroase căi metabolice, cu unele căi dirijate de aminoacizi, blocurile moleculare pentru proteine. Oamenii de știință de la Joslin Diabetes Center au arătat acum că un aminoacid, numit alanină, poate produce o scadere pe termen scurt a nivelurilor de glucoză prin modificarea metabolismului energetic în celulă.
„Studiul nostru arată că este posibil să putem folosi nutrienți specifici, în acest caz aminoacizi, pentru a schimba metabolismul într-o celulă, iar aceste schimbări ale metabolismului pot modifica modul în care celulele prelucrează și eliberează glucoză într-un mod benefic", spune dr. Mary-Elizabeth Patti, cercetător la Secțiunea pentru Fiziologia și Metabolismul Integrativ al Clinicii Joslin și autor principal al lucrării recent publicată în Molecular Metabolism.
Cum au ajuns să cerceteze alanina
Efectuată pe celule de la șoareci, cercetarea a început cu o încercare de a vedea ce substanțe nutritive ar putea activa o proteină cheie numită AMP kinaza (AMPK), spune Patti, care este, de asemenea, un profesor asociat de medicină la Harvard Medical School.
„AMPK este o enzimă în celulele din organism care este activată atunci când consumul de nutrienți este scăzut sau ca răspuns la exercițiu", explică ea. „AMPK provoacă apoi o mulțime de schimbări benefice în celulă, transformând genele care contribuie la creșterea producției de energie. AMPK este un lucru bun și poate fi activat și printr-o varietate de tratamente pentru diabetul de tip 2, cum ar fi metformina".
Aceasta a ridicat o întrebare pentru Patti și colegii săi: Poate un aminoacid să se transforme într-o enzimă benefică?
Anchetatorii au început studiul prin testarea multor aminoacizi în celulele ficatului de șoarece (ficatul este un organ crucial în metabolismul glucozei). „Alanina a fost singurul aminoacid care a fost în mod constant capabil să activeze AMPK", spune Patti, într-un material furnizat de Joslin Diabetes Center.
Cercetătorii au confirmat apoi că AMPK produce unele dintre efectele sale metabolice obișnuite după activarea alaninei. În plus, activarea poate fi observată în celulele hepatice umane și de șoarece, și a fost prezentă cu niveluri ridicate sau scăzute de glucoză în celule.
Administrată ora, alanina activează proteina cheie
Apoi, oamenii de știință au administrat oral alanina șoarecilor și au descoperit ca nivelurile de AMPK au crescut la animale. Mai mult, dacă șoarecii au consumat alanină înainte de a primi o doză de glucoză, nivelurile lor de glucoză din sânge au fost semnificativ mai mici. Și în timp ce metabolismul glucozei se comportă adesea destul de diferit la șoarecii slabi, față de cei obezi, acest mecanism a fost văzut în ambele grupuri.
În urma cercetării, echipa Joslin a descoperit că scăderea glucozei nu pare să fie determinată de creșterea secreției de insulină sau de scăderea secreției de glucagon, un hormon care crește glucoza. În schimb, AMPK a stimulat absorbția de glucoză în ficat și scăderea eliberării de glucoză. Experimentele ulterioare din celule au demonstrat că enzima activată modifica ciclul Krebs, o componentă centrală a metabolismului celular.
„Toate aceste date împreună sugerează că anumiți aminoacizi, și în mod special alanina, pot fi un mod potențial unic de a modifica metabolismul glucozei", concluzionează dr. Patti. „Dacă se va dovedi în cele din urmă că puteți face acest lucru prin administrarea unui medicament pe cale orală ca tratament prealabil înainte de masă, acest lucru ar fi de foarte mare interes. Cu toate acestea, aceasta este o cercetare în stadiu incipient și trebuie să testăm conceptul atât la șoareci și în cele din urmă la om ".
Studiu, integral, poate fi consultat AICI.
Până atunci, însă, vă spunem că în stare naturală, alanina se găsește în mai multe alimente. Acestea sunt: carne, ouă, lactate, peşte, avocado, alune, nuci, mazăre, fasole, orez brun și cereale integrale.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
