O bacterie, responsabilă de efectul yo-yo al curelor de slăbire. De ce este indicată dieta bogată în proteine

O bacterie este responsabilă pentru efectul yo-yo al dietelor. Cum acționează alimentele bogate în proteine la evitarea acestui efect.
Dietele sunt de cele mai multe ori soluția pentru a scăpa de câteva kilograme în plus, dar și pentru a îmbunătăți starea de sănătate, știut fiind faptul că obezitatea este un factor de risc pentru o serie de boli precum bolile de inimă, diabetul sau anumite cancere.
Găsirea dietei potrivite este însă o adevărată provocare, căci odată ajunși la greutatea dorită, cei mai mulți dintre cei care au ținut regimul alimentar se opresc dieta, iar organismul reacționează prin punerea la loc nu doar a kilogramelor scăzute, ci și peste greutatea de la care s-a pornit dieta, acel efect yo-yo.
Vezi și: 7 legume care ne îngrașă. La ce trebuie să fim atenți când le gătim
O bacterie, responsabilă de efectul yo-yo
Un studiu de laborator, realizat pe șoareci ar putea identifica motivul pentru care apare efectul yo-yo, notează Science Alert.
Potrivit sursei menționate, cercetătorii de la Institutul de Nutriție din Shanghai și de la Academia Chineză de Științe cred că au identificat bacteria responsabilă pentru schimbarea metabolismului.
În cadrul unor teste care au implicat șoareci supuși la 10 protocoale diferite de dietă, s-a demonstrat că speciile de Lactobacillus și metaboliții acestora au crescut în intestinele animalelor după ce postul a fost încheiat și au fost reintroduși la o dietă mai puțin restrictivă. Această modificare a microbiomului, au descoperit cercetătorii, a ajutat țesuturile intestinale să absoarbă mai multe grăsimi.
Este probabil ca același proces să se întâmple și în intestinele oamenilor, iar perioadele de post intermitent sau de control al aportului caloric să încurajeze intestinul să își sporească capacitatea de a extrage grăsimile din dieta noastră, ceea ce face mai probabilă recăpătarea greutății.
"Recâștigarea greutății după o dietă este încă o mare provocare, iar mecanismele care stau la baza acesteia rămân în mare parte evazive", scriu cercetătorii în lucrarea publicată în Nature Metabolism.
Astfel, modificările chimice precise care au coincis cu nivelurile crescute de Lactobacillus intestinal au inclus o absorbție intestinală sporită a lipidelor (grăsimilor), o absorbție sporită a lipidelor în țesutul adipos alb și o scădere a oxidării totale a lipidelor, care a fost legată de obezitate în trecut.
În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au identificat o potențială modalitate de a opri revenirea greutății după o dietă și anume hrănirea șoarecii cu o varietate de diete cu niveluri diferite de proteine. Astfel au constatat că o dietă bogată în proteine a restricționat creșterea Lactobacillus, limitând astfel cantitatea de grăsime acumulată.
”Demonstrăm că hrănirea cu o dietă bogată în proteine după dietă previne în mod semnificativ acumularea de masă grasă și chiar menține parțial efectul de pierdere a grăsimii indus de dietă, oferind o potențială modalitate practică de a preveni obezitatea după dietă”, au mai scris autorii studiului.
De ce să mănânci lactate. Care sunt alimentele ce trebuie reduse din dietă
Lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi au fost asociate cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2, în timp ce carnea roșie și cea procesată au crescut riscul de a dezvolta această afecțiune metabolică, potrivit unui studiu.
Diabetul este o afecțiune cronică, iar numărul de cazuri este în creștere continuă, fiind o consecință directă a stilului de viață modern, sedentar, cu o alimentație formată în mare parte din produse procesate. De altfel, diabetul este o cauză a bolilor cardiovasculare.
Potrivit Centrului de Control al Bolilor (CDC), unul din 10 americani trăiește cu diabet, iar unul din trei are prediabet. Diabetul zaharat de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulina produsă de pancreas sau când pancreasul nu mai produce suficientă insulină, hormonul care reglează nivelul de glucoză din sânge.
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Federico II din Napoli (Italia) au adunat dovezi care arată că anumite alimente pot reduce riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, notează Medical News Today. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Arsenicoza, otrăvirea cu arsenic, cauze, simptome și tratament. Expunerea prelungită este mortală
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.