O bacterie, responsabilă de efectul yo-yo al curelor de slăbire. De ce este indicată dieta bogată în proteine
O bacterie este responsabilă pentru efectul yo-yo al dietelor. Cum acționează alimentele bogate în proteine la evitarea acestui efect.
Dietele sunt de cele mai multe ori soluția pentru a scăpa de câteva kilograme în plus, dar și pentru a îmbunătăți starea de sănătate, știut fiind faptul că obezitatea este un factor de risc pentru o serie de boli precum bolile de inimă, diabetul sau anumite cancere.
Găsirea dietei potrivite este însă o adevărată provocare, căci odată ajunși la greutatea dorită, cei mai mulți dintre cei care au ținut regimul alimentar se opresc dieta, iar organismul reacționează prin punerea la loc nu doar a kilogramelor scăzute, ci și peste greutatea de la care s-a pornit dieta, acel efect yo-yo.
Vezi și: 7 legume care ne îngrașă. La ce trebuie să fim atenți când le gătim
O bacterie, responsabilă de efectul yo-yo
Un studiu de laborator, realizat pe șoareci ar putea identifica motivul pentru care apare efectul yo-yo, notează Science Alert.
Potrivit sursei menționate, cercetătorii de la Institutul de Nutriție din Shanghai și de la Academia Chineză de Științe cred că au identificat bacteria responsabilă pentru schimbarea metabolismului.
În cadrul unor teste care au implicat șoareci supuși la 10 protocoale diferite de dietă, s-a demonstrat că speciile de Lactobacillus și metaboliții acestora au crescut în intestinele animalelor după ce postul a fost încheiat și au fost reintroduși la o dietă mai puțin restrictivă. Această modificare a microbiomului, au descoperit cercetătorii, a ajutat țesuturile intestinale să absoarbă mai multe grăsimi.
Este probabil ca același proces să se întâmple și în intestinele oamenilor, iar perioadele de post intermitent sau de control al aportului caloric să încurajeze intestinul să își sporească capacitatea de a extrage grăsimile din dieta noastră, ceea ce face mai probabilă recăpătarea greutății.
"Recâștigarea greutății după o dietă este încă o mare provocare, iar mecanismele care stau la baza acesteia rămân în mare parte evazive", scriu cercetătorii în lucrarea publicată în Nature Metabolism.
Astfel, modificările chimice precise care au coincis cu nivelurile crescute de Lactobacillus intestinal au inclus o absorbție intestinală sporită a lipidelor (grăsimilor), o absorbție sporită a lipidelor în țesutul adipos alb și o scădere a oxidării totale a lipidelor, care a fost legată de obezitate în trecut.
În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au identificat o potențială modalitate de a opri revenirea greutății după o dietă și anume hrănirea șoarecii cu o varietate de diete cu niveluri diferite de proteine. Astfel au constatat că o dietă bogată în proteine a restricționat creșterea Lactobacillus, limitând astfel cantitatea de grăsime acumulată.
”Demonstrăm că hrănirea cu o dietă bogată în proteine după dietă previne în mod semnificativ acumularea de masă grasă și chiar menține parțial efectul de pierdere a grăsimii indus de dietă, oferind o potențială modalitate practică de a preveni obezitatea după dietă”, au mai scris autorii studiului.
De ce să mănânci lactate. Care sunt alimentele ce trebuie reduse din dietă
Lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi au fost asociate cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2, în timp ce carnea roșie și cea procesată au crescut riscul de a dezvolta această afecțiune metabolică, potrivit unui studiu.
Diabetul este o afecțiune cronică, iar numărul de cazuri este în creștere continuă, fiind o consecință directă a stilului de viață modern, sedentar, cu o alimentație formată în mare parte din produse procesate. De altfel, diabetul este o cauză a bolilor cardiovasculare.
Potrivit Centrului de Control al Bolilor (CDC), unul din 10 americani trăiește cu diabet, iar unul din trei are prediabet. Diabetul zaharat de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulina produsă de pancreas sau când pancreasul nu mai produce suficientă insulină, hormonul care reglează nivelul de glucoză din sânge.
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Federico II din Napoli (Italia) au adunat dovezi care arată că anumite alimente pot reduce riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, notează Medical News Today. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Arsenicoza, otrăvirea cu arsenic, cauze, simptome și tratament. Expunerea prelungită este mortală
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
