Uleiul de măsline sau de floarea soarelui, care este mai bun pentru sănătate și siluetă. Bilic: Atenție mare, e un pericol
Uleiul de măsline sau de floarea soarelui. La ce trebuie să fii atent când faci alegerea între cele două tipuri de ulei.
Când vine vorba de uleiuri, cei mai mulți privim lucrurile atât prin prisma beneficiilor pe care acestea le au asupra sănătății, cât și al costurilor.
Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut o comparație între cele mai folosite tipuri de uleiuri, subliniind un lucru important, mai ales pentru persoanele ce urmează dietă: atât uleiul de floarea soarelui, cât și cel de măsline au același impact asupra siluetei, având un conținut caloric.
”Ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui?
Din punct de vedere caloric sunt identice: 100 de calorii pe lingură. Din punct de vedere conținut de acizi grași, aici avem acizi grași esențiali Omega 9 - adică acidul oleic, aici avem Omega 6.
Sunt esențiali pentru că organismul nu-i poate produce, trebuie aduși prin alimentație. Și da, Omega 9 este antiinflamator, pe când Omega 6 este proinflamator.
Deci atenție mare la excesul de ulei de floarea soarelui, și pentru siluetă, și pentru sănătate, e un pericol.
Din punct de vedere prăjeală/încălzire, cel de măsline este foarte stabil, nu schimbă gustul mâncării pe care o prăjim în el. Pe când cel de floarea-soarelui este neutru și suficient de ieftin cât să nu ne doară sufletul dacă îl aruncăm după fiecare prăjeală”, a spus Mihaela Bilic în video postat pe contul său de socializare.
În ceea ce privește efectul celor două uleiuri asupra siluetei, impactul este același, în mod egal, în timp ce sănătatea este afectată mai mult de cel de floarea soarelui.
De altfel, nutriționistul are și un sfat pentru cei care o urmăresc: să alterneze cele două tipuri de ulei, ”pentru că nu există bun și rău, amândouă trebuie consumate cu măsură”.
Vezi și: Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte
Beneficiile uleiului de măsline
Uleiul de măsline conține aproximativ 14% grăsimi saturale, în timp ce are 11% grăsimi polinesaturale, cum ar fi acizii grași Omega 6 și Omega 3. Însă acidul gras predominant din uleiul de măsline, 73%, este reprezentat de grăsimea mononesaturată - acid oleic.
Studiile atată că acidul oleic reduce imflmația și poate acea chiar efecte benefice asupra genelor legate de cancer. Grăsimile mononesaturate sunt, de asemenea, destul de rezistente la căldură mare, ceea ce face ca uleiul de măsline extravirgin să fie o alegere sănătoasă pentru gătit.
Uleiul de măsline are un conținut important de antioxidanți, care reduc riscul de boli cronice, au acțiune antiinflamatoare și protejează colesterolul bun de oxidare, ceea ce înseamnă reducerea riscului de boli de inimă.
Consumul de ulei de măsline previne apariția acidentului vascular cerebral și protejează inima. De asemenea, uleiul de măsline etse recomandat în dietele pentru scăderea sau menținerea greutății, fiind foarte folosit în dieta mediteraneeană, dieta DASH sau MIND.
Uleiul de măsline este eficient și în lupta împotriva bolii Alzheimer, una dintre caracteristicile sale cheie este o acumulare a așa-numitelor plăci beta-amiloide în interiorul celulelor cerebrale. Un studiu efectuat pe șoareci a arătat că o substanță din uleiul de măsline poate ajuta la eliminarea acestor plăci, notează Healtline.
Uleiul de măsline reduce riscul de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2. De altfel, dieta mediteraneană a fost asociat ca avțnd rezultate bune în acest sens.
De asemenea, uleiul de măsline are un conținut bogat de antioxidanți cu efecte anticancerigene. Oamenii din țările mediteraneene au cel mai mic risc de cancer, iar mulți cercetători pun acest fapt pe seama dietei specifice, unde uleiul de măsline ocupă un loc important.
Antioxidanții din uleiul de măsline pot reduce daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, despre care se crede că sunt una dintre principalele cauze ale cancerului.
Uleiul de măsline este bun și pentru tratarea artritei reumatoide, care este o boală autoimună caracterizată prin încheieturi deformate și dureroase.
Uleiul de măsline conține o multitudine de nutrienți care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare. Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomac și care poate provoca ulcer la stomac și cancer la stomac.
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
