Un ou pe zi, niciun risc de creștere a colesterolului

Consumul unui ou pe zi nu pare să influențeze nivelul colesterolului sau riscul de AVC cauzat de colesterolul mărit, asta spun cercetătorii finlandezi. Ei nu spun, însă, ce se întâmplă în...
Un nou studiu realizat de Universitatea din Finlanda de Est arată că un aport moderat de colesterol alimentar sau un consum de până la un ou pe zi nu crește riscul de accident vascular cerebral, potrivit sciencedaily.com.
Mai mult, nu s-a găsit nicio asociere în purtătorii fenotipului APOE4, care afectează metabolismul colesterolului și este foarte frecvent în rândul populației finlandeze. Rezultatele au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition.
Riscul de AVC, asociat cu colesterolul mare
Rezultatele studiilor anterioare referitoare la asocierea colesterolului alimentar sau a consumului de ouă cu riscul de accident vascular cerebral au fost contradictorii. Unele studii au descoperit o asociere între aportul ridicat de colesterol alimentar și un risc crescut de accident vascular cerebral, în timp ce altele au asociat consumul de ouă, care au un nivel ridicat de colesterol, cu un risc redus de accident vascular cerebral. Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar joacă un rol foarte mic în afectarea nivelului seric al colesterolului.
Cu toate acestea, în purtătorii fenotipului 4 al apolipoproteinei E - care afectează în mod semnificativ metabolismul colesterolului - efectul colesterolului alimentar asupra nivelului de colesterol seric este mai mare.
În Finlanda, prevalența APOE4 - care este o variantă ereditară - este extrem de ridicată, aproximativ o treime din populație prezentându-se ca purtător. Cu toate acestea, datele de cercetare privind asocierea dintre un aportul ridicat de colesterol alimentar și riscul de accident vascular cerebral la acest grup de populație nu au fost disponibile până în prezent.
Obiceiurile alimentare ale a 1.950 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 42 și 60 de ani, fără diagnosticul inițial al unei afecțiuni cardiovasculare, au fost evaluate la începutul studiului Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Study, KIHD, în 1984-1989 la Universitatea din Finlanda de Est. Datele despre APOE fenotipice au fost disponibile pentru 1.015 dintre bărbații care au participat la studiu. Dintre aceștia, 32% erau purtători cunoscuți ai APOE4.
În timpul celor 21 de ani cât a durat cercetarea, 217 bărbați au fost diagnosticați cu accident vascular cerebral. Studiul a constatat că nici colesterolul alimentar, nici consumul de ouă nu au fost asociate cu riscul de accident vascular cerebral - nici măcar în purtătorii de APOE4.
Consumul de ouă, irelevant pentru colesterol
Constatările sugerează că aportul moderat de colesterol sau consumul de ouă zilnic nu sunt asociate cu riscul de accident vascular cerebral, nici chiar la persoanele care sunt predispuse genetic la un efect mai mare al colesterolului dietetic asupra nivelului de colesterol seric. În grupul de control, participanții la studiu au avut o doză zilnică medie de colesterol alimentar de 520 mg și au consumat o medie de un ou pe zi, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi generalizate dincolo de aceste niveluri.
Un ou conține aproximativ 200 mg de colesterol. În acest studiu, aproximativ o pătrime din colesterolul alimentar total consumat a provenit din ouă. În plus, generalizarea acestui studiu este, de asemenea, slăbită de faptul că populația din studiu nu a prezentat o boală cardiovasculară preexistentă la momentul inițial, iar numărul persoanelor studiate a fost relativ mic.
Prin urmare, rezultatele studiului ar trebui verificate într-un număr mai mare, precum și la persoanele cu o boală cardiovasculară preexistentă, care sunt în prezent sfătuite să-și limiteze aportul de colesterol și ouă.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.