Alimentele procesate, de ce te îngrașă. Ce modificări produc în organism

Alimentele procesate cresc pofta de mâncare și, automat, duc la creșterea în greutate. Un mic studiu arată că apar schimbări hormonale.
Consumul alimentelor ultra-procesate, nu doar chipsuri sau prăjituri, ci și alimente precum cerealele pentru micul dejun, carnea procesată, mezeluri sau fructele din conserve în sirop îndulcit c zahăr, îi face pe oameni să se supraalimenteze și să crească în greutate, în comparație cu persoanele care consumă alimente neprocesate. Acest lucru reiese dintr-un mic studiu, publicat de Cell Metabolism.
În studiu au fost implicați 20 de bărbați și femei care au stat la o unitate de cercetare timp de o lună și au fost repartizați la întâmplare la una din cele două diete.
Un grup a primit alimente ultra procesate, iar celălalt grup a fost hrănit cu alimente neprocesate (cum ar fi un mic dejun cu ovăz cu banane, nuci și lapte degresat). După două săptămâni, participanții au fost comutați la dietele opuse. Ambele diete au fost potrivite uniform pentru calorii totale, macronutrienți, fibre, zaharuri și sodiu, iar participanților li s-a permis să mănânce cât mai mult sau atât cât au dorit.
Alimente procesate, câștig mai mare în greutate
Constatările arată că participanții la studiu au mâncat mai multe calorii atunci când consumau alimente ultra-procesate, în comparație cu cele două săptămâni în care au mâncat alimente neprocesate. De asemenea, au câștigat mai mult în greutate în dieta ultra-procesată.
Cerctătorii spun că nu este tocmai clar de ce, dar au descoperit că hormonii care suprimă pofta de mâncare au scăzut și hormonii foamei au crescut, atunci când oamenii mâncau alimente procesate.
În concluzie, mâncați alimente întregi, neprocesate, cu cât mai puține ingrediente.
Sursa: AICI.
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
Deficitul de iod, îngrijorător în Europa. Poate duce la afecțiuni cardiace, tiroidiene sau cerebrale
Endometrioza: ce este, cauze și tratament. Impactul asupra fertilității și riscului de cancer
Endometrioza - ce este, cauze și tratament. Ce impact are asupra fertilității și riscului de cancer.
Ce să faci dacă ai prediabet. Tratarea începe cu pași mici dar siguri. Când devine glicemia un semnal de alarmă
Prediabetul poate fi ținut sub control iar schimbările din viața de zi cu zi sunt cheia pentru a controla nivelul glicemiei.
Sensibilitatea la frig, semn al disfuncției glandei tiroide. Ce probleme poți avea
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Ce nu ai voie să mănânci dacă ai tiroidita Hashimoto. Alimentul pe care toți îl consumă, dar nu le face bine deloc
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Află care sunt cauzele bolii Hashimoto și ce alimente să eviți în schimbul alternativelor sănătoase.
Alimentele nelipsite din dieta persoanelor cu hipotiroidism. Legătura dintre nutriție și sănătatea tiroidei
Nouă semne de avertizare ale unui cancer greu de identificat. Diagnosticarea poate dura chiar și peste 4 ani. Imită afecțiuni mai puțin grave
Grelina și leptina, hormonii principali care controlează apetitul. Simptomele dezechilibrului hormonal al foamei
Grelina și leptina sunt hormoni principali care lucrează împreună pentru a vă ajuta corpul să echilibreze foamea și sațietatea.
Cum influențează suplimentele de calciu sănătatea oaselor și a organismului. Cine ar trebui să ia suplimente de calciu
"Există o explozie de cancere, mai ales la tineri". Ce se va întâmpla în viitor. Dr. Romanescu: Unii oameni înțelepți au spus că...
Boli diferite la bărbați și femei. Care sunt acestea și de ce un sex este mai predispus decât altul
Boli diferite la bărbați și femei. De ce un sex este mai predispus decât altul
Diferența între enterocolită și toxiinfecție alimentară. Simptome și tratament. Carmen Dorobăț: Antibioticul trebuie dat cu discernământ!
Alimentul sănătos care interacționează cu tratamentul pentru tiroidă. Dr. Ruxandra Dobrescu: Niciun alt aliment nu este atât de învăluit în mister și controverse
Hipotiroidie: cauze, simptome, tratament. Semnul de pe piele că ai hipotiroidism. Cristina Bloț: Și nu ne simțim niciodată odihniți
Hipotiroidie - tot ce trebuie să știi. Medicul Cristina Bloț ne-a vorbit despre această afecțiune, cauzele, simptomele și tratamentul ei.
Trei alimente pe care un endocrinolog le evită. Sunt promovate ca fiind sănătoase, dar conțin substanțe nocive
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Testul de 1 minut care îți arată dacă ai osteoporoză. Codreanu: Un DA la una din acele întrebări îți atrage atenția
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Suntem pierduți. E clar! Începem să punem
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.
Sindromul ovarelor polichistice: ce este, simptome, cauze, tratament. Până la 10% din femeile din România sunt afectate
Sindromul ovarelor polichistice - ce este, simptome, cauze, tratament. Care este impactul asupra fertilității
Cauza care crește grăsimea abdominală. Dr. Florin Bălănică: Crește și rezistența la insulină
Aceasta poate fi o cauză care duce la grăsimea abdominală. Cum putem să prevenim apariția burții.
Terapia hormonală în perimenopauză. Cum afectează vârsta biologică și care sunt riscurile de sănătate
Colesterolul nociv crește în timpul sărbătorilor cu 20%. Cele 3 zile din an cu cel mai mare număr de atacuri celebrale
Conform cercetărilor, nivelurile de colesterol nociv cresc semnificativ în timpul sărbătorilor, cu aproape 20%.