Bacterie transformată în superbacterie de regimul alimentar occidental
Bacteria Clostridium difficile, care provoacă stări diareice, evoluează într-o superbacterie care se înmulțește datorită regimului alimentar occidental, foarte bogat în zahăr, susține un studiu....
Bacterie, superbacterie, zahăr. Un studiu realizat de Institutul Wellcome Trust Sanger, Marea Britanie, susține că bacteria C. difficile se transformă într-o superbacterie datorită unui regim alimentar foarte bogat în zahăr.
Coordonatorul studiului, Nitin Kumar, bioinformatician la Institutul Wellcome Trust Sanger, spune că bacteria produce spori care se răspândesc în condiţii de igienă insuficientă, prin contact cu materii fecale şi este întâlnită în special în toalete, băi şi pe suprafeţele pe care oamenii le ating fără a se fi spălat pe mâini după ce folosesc toaleta. Aceasta devine din ce în ce mai rezistentă la dezinfectanţii folosiţi în mod obişnuit în spitale, potrivit Agerpres, care citează Live Science.
Echipa de cercetare a adunat 906 tulpini diferite de C. difficile din mediu, provenite de la oameni şi de la animale ca porci, câini sau cai. Autorii studiului au analizat şi au comparat ADN-ul acestor diferite tulpini şi au ajuns la concluzia că bacteriile C. difficile sunt în curs de evoluţie în două specii distincte.
Bacterie, superbacterie, zahăr: teste pe rozătoare
Ca să fie considerate ca aparţinând aceleiaşi specii, un grup de organisme trebuie să aibă în comun cel puţin 95% din genom, iar cele două specii au în comun între 94% şi 95% din ADN, conform lui Kumar. Acest fapt arată că bacteria "se află în curs de speciaţie" (formare a unor specii noi ca urmare a unor procese biologice n.r.), adaugă cercetătorii.
Una dintre cele două specii - C. difficile clade A - se răspândeşte în mediul intraspitalicesc. Autorii studiului au observat că această bacterie apare cu o frecvenţă de 70% în mostrele culese de la pacienţi. Analiza ADN sugerează că aceste specii emergente au început să evolueze în urmă cu aproximativ 76.000 de ani şi, în cele din urmă, genele lor au suferit mutaţii care permit metabolizarea mai eficientă a zaharurilor precum şi formarea de spori rezistenţi la soluţiile dezinfectante.
În urma testelor pe șoareci, cercetătorii au descoperit că bacteria C. difficile clade A se înmulțește şi colonizează foarte eficient sistemul digestiv al şoarecilor care au primit hrană bogată în zaharuri simple, glucoza şi fructoza.
Autorii studiului concluzionează că pacienţii infectaţi cu C. difficile clade A ar trebui să aibă în vedere trecerea la diete sărace în zaharuri, iar spitalele ar trebui să opteze pentru alte produse dezinfectante.
Studiul a fost publicat în Nature Genetics. Poate fi consultat, AICI.
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
-
-
Ceaiul de ghimbir: când ajută și când nu27.12.2025, 10:02
Virus gripal nou: Subclada K a A(H3N2) detectată și în România
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
EXCLUSIV Super-gripa lovește Europa. Dr. Adrian Marinescu vine cu explicații
Peste 9.500 de germani infectați cu sifilis în 2024
Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Difteria revine în Europa. Adulții nevaccinați, în pericol mortal
EXCLUSIV De ce rabia sperie mai mult decât gripa. Dr. Adrian Marinescu, dezvăluiri
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Queensland. Experții trag un semnal de alarmă
Revine masca de protecție. Boala care a explodat. Se înregistrează o creștere alarmantă a infecțiilor.
Cât de utile sunt, de fapt, mănușile nesterile. Ce trebuie să știi dacă ești pacient
Superbacterii rezistente pot supraviețui ciclurilor de spălare, iar detergentul le poate face mai puternice
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID. Impactul pe termen lung
Long-COVID: Boala care nu dispare
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
Distanțarea socială nu oferă protecție reală împotriva infecțiilor respiratorii
EXCLUSIV Gripa, fatală. Dr. Adrian Marinescu, avertisment: Riscuri crescute. Forme severe
Mucus galben, verde sau maro: ce înseamnă fiecare culoare. Uite ce boală poți avea
Mâncarea umedă pentru pisici, plină de microbi, E.coli, Salmonella: Îmbolnăvește toată familia!
Febra denga şi chikungunya, în curând endemice în Europa. Ce arată un studiu nou
Noua variantă Covid NB.1.8.1, identificată în Franța. Ce trebuie să știm despre noua tulpină
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
EXCLUSIV Lepra: Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț clarifică riscurile
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
Virusul comun care crește dramatic riscul de probleme cardiace potențial fatale
Clostridium difficile, răspândire mai rapidă. Infecția, rezistentă la tratament
Infecția extrem de contagioasă care te omoară rapid. Se răspândește mai repede decât se credea.
