Carnea roșie și carnea procesată, cauzele cancerului. Care e cantitatea recomandată: Este incriminat în apariția mai multor tipuri de cancer

Care este alimentul care provoacă probleme grave de sănătate și chiar mai multe tipuri de cancer.
Odată cu venirea verii și planificarea vacanțelor încep și căutările pentru cea mai bună și rapidă dietă. În spațiul public există o mulțime de diete care sunt prezentate drept miraculoase, unele pe bază de fructe și legume, altele pe carne, altele care te fac să nu mănânci câteva ore bune.
De asemenea, de multe ori, "un stil de viață sănătos", nu este înțeles corect.
Multe persoane apelează la un stil de viață bazat de multă carne, în timp ce alții, din lipsă de timp apelează doar la mâncare procesată.
Potrivit unor studii, s-a demonstrat că un consum ridicat de carne roșie, dar și al preparatelor procesate, pot duce la apariția cancerului colorectal.
Din acest motiv, medicii recomandă un stil de viață echilibrat și subliniază că trebuie să reducem cât mai mult consumul zilnic de carne roșie.
"După cum ştim, cauzele punctuale ale cancerului nu sunt foarte cunoscute în cea mai mare parte a lor. Unul dintre factorii incriminaţi în apariția cancerului la tineri este schimbarea regimului alimentar. În dieta omului modern, a apărut consumul de carne roşie. Un consum ridicat de carne roşie şi un consum scăzut de fructe şi legume.
Dieta bogată în carne și în alimente procesate poate duce la cancer colorectal, inclusiv consumul de alcool este incriminat în etiologia mai multor tipuri de cancer.
Viaţa sedentară aduce un risc crescut de cancer. În special la persoanele obeze, riscul de cancer este mult crescut", a explicat medicul chirurg Victor Ștefănescu, în emisiunea "Sfat de Sănătate", de la Antena 3.
Ce înghețată trebuie să mănânci ca să nu te îngrași. Medic: Asta e ideal. Nu trebuie să o elimini
Ce se înțelege prin carne roșie și carne procesată
Carnea roșie se referă la: carne de porc, carne de vită, carne de miel, carne de capră.
În această categorie nu intră și carnea de pasăre, de vânat sălbatic sau organele.
Conform studiilor, este recomandat să se consume cel mult 500 de grame de carne roșie, gătită, pe săptămână.
Pe de altă partea, carnea procesată se referă la carnea conservată prin afumare, maturare, sărare sau adăugarea de conservanți chimici, adică tot ce implică șuncă, salam, bacon, cârnați.
Cancerul colorectal, simptome. Ce trebuie să știi despre testul fecal imunochimic. Dr. Constantin: Bărbații, mai afectați. Carnea procesată, o CAUZĂ
Cancerul colorectal reprezintă cauza principală a decesului în Europa, iar medicul Alina Constantin a vorbit despre simptome, factori de risc și testul fecal imunochimic.
"Eu prezint perspectiva gastro-enterologului în ceea ce privește cancerul colorectal. Încep prin a discuta despre situația din România cu privire la screening-ul cancerului coloreclal. Avem o populație de 19,7 milioane de locuitori, tipul de screening din 2019, prin programul ROCCAS I și II, populația țintă este cu vârste cuprinse între 50 - 74 de ani.
Testul de screening este FIT, adică testul din scaun imunochimic, oferit de medicul de familie", a declarat Dr. Alina Constantin, medic specialist Gastro la Spitalul Ponderas, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".
Ce trebuie să știi despre testul fecal imunochimic pentru depistarea cancerului colorectal
1. În cazul în care nu puteți aduce testul în 2 zile, țineți punga la frigider.
2. Este recomandat să aduceți testul înapoi la medicul de familie în maximul 7 zile de la primirea lui.
3. După recoltare, NU turnați lichide în flaconul în care se colectează materiile fecale.
4. Nu rupeți sigiliul de aluminiu sau NU deschideți flaconul după ce ați recoltat proba.
5. NU atingeți flaconul colector cu mâinile ude deoarece se poate șterge codul de bare de pe flacon.
Semnal de alarmă privind cancerul colorectal
"Ca incidență, cancerul colorectal este numărul 3 la bărbați, după cancerul de prostată și de plămâni și numărul 2 la femei, după cancerul de sân.
Cancerul colorectal este numărul 1 la femei și bărbați din UE.
Ca și mortalitate, este a doua cauză de deces de cancer și este prima cauză de deces în Europa de Est și Europa Centrală.
Acest tip de cancer poate fi detectat timpuriu, iar leuzinile prenoplazice pot fi tratate.
Societatea europeană de gastroenterologie trage un semnal de alarmă că acest tip de cancer este al doilea ca tip de mortalitate în rândul cancerelor, cancer care poate fi prevenit.
215.000 de decese se produc anual în Europa.
Bărbații sunt mai susceptibili decât femeile", a mai spus Alina Constantin.
Care sunt simptomele cancerului colorectal, citește mai departe AICI
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.