Ce este dieta FODMAP și cui i se adresează. Poate fi benefică și în cazul endometriozei

Cui se adresează dieta FODMAP și care sunt contraindicațiile acesteia.
Dieta FODMAP este o dietă fără carbohidrați cu lanț scurt, fiind astfel excluse produsele alimentare greu absorbite de intestine sau care sunt complet nedigerabile, potrivit Healthline.
Această dietă este recomandată, în principal cu afecțiuni intestinale, însă poate avea efecte antiinflamatorii, fiind potrivită și în cazul femeilor ce suferă de endometrioză, pentru combaterea durerilor generate de această boală.
Endometrioza, ”boala tăcută”. Medic: Una din 10 femei are leziuni
Dieta FODMAP a fost promovată de către cercetătorii de la Universitatea Monash (Australia) și este acronimul pentru ”oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli”. Aceste substanțe se regăsesc într-un grup de carbohidrați cu lanț scurt care se digeră foarte greu sau chiar deloc.
Astfel, prin intermediul acestei diete este limitat aportul de alimente care provoacă anumite simptome intestinale, cum ar fi:
- Balonarea abdominală;
- Durerea la nivelul abdomenului inferior;
- Flatulența;
- Diareea;
- Distensia abdominală;
- Deficiența de funcționare a intestinului.
De asemenea, poți utiliza această dietă pentru a îmbunătăți probleme precum:
- Intestin iritabil;
- Sindromul de colon iritabil;
- Colita ulcerativă;
- Boala Crohn.
Ce este permis în dieta FODMAP
Din fericire, există multe alimente care sunt, în mod natural, sărace în FODMAP, astfel că poate fi ”construit” un meniu bogat în nutrienți și vitamine, în combinații destul de variate.
Proteine: carne de vită, pui, ouă, pește, miel, carne de miel, porc, creveți, tempeh și tofu
Cereale integrale și amidon: orez alb și brun, linte, porumb, ovăz, ovăz, quinoa, manioc și cartofi
Fructe: afine, zmeură, ananas, pepene galben, pepene galben, pepene galben, kiwi, lămâi verzi, guava, struguri și căpșuni.
Legume: germeni de fasole, ardei gras, ridichi, bok choy, morcovi, țelină, vinete, varză, roșii, spanac, castraveți, dovleac și dovlecei
Fructe cu coajă lemnoasă: migdale (nu mai mult de 10 la o masă), nuci de macadamia, arahide, nuci pecan, nuci de pin și nuci
Semințe: semințe de dovleac, susan și floarea-soarelui, precum și semințe de in
Lactate: lapte fără lactoză, iaurt grecesc și brânzeturi parmezan, Colby, cheddar și mozzarella
Uleiuri: uleiuri de cocos și de măsline
La capitolul băuturi sunt recomandate apa și ceaiul de mentă, în timp ce dintre condimente cele mai potrivite sunt: chimenul, șofranul, scorțișoara, paprika, coriandrul, cardamomul, sosul de soia, sosul de pește, unele produse pe bază de chili, ghimbirul, muștarul, piperul, sarea, oțetul de orez alb și praful de wasabi.
În timp ce cafeaua și ceaiurile negre și verzi sunt toate alimente cu conținut scăzut de FODMAP, băuturile cu cofeină sunt de obicei descurajate în această dietă, deoarece cofeina tinde să fie un factor declanșator pentru cei care suferă de sindromul colonului iritabil.
Care sunt beneficiile dietei FODMAP
Această dietă poate reduce simptomele prezente în cazul sindromului de colon iritabil, cu până la 76%, iar în general, reduce inflamația și durerile abdominale, ajută în caz de flatulență și normalizează rata mișcărilor intestinale.
Pe de altă parte, nutriționiștii atrag atenția cu privire la persoanele cărora această dietă le este contraindicată, deoarece în cazul în care nu există un diagnostic de sindrom de colon iritabil, dieta poate să facă mai mult rău decât bine.
Și asta pentru că majoritatea FODMAP-urilor sunt prebiotice, ceea ce înseamnă că susțin creșterea bacteriilor intestinale benefice. Prin urmare, eliminarea lor poate dăuna bacteriilor intestinale, care afectează în mod direct sănătatea generală.
Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
5 alimente care te balonează cel mai tare
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.