Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Cui se adresează dieta FODMAP și care sunt contraindicațiile acesteia.
Dieta FODMAP este o dietă fără carbohidrați cu lanț scurt, fiind astfel excluse produsele alimentare greu absorbite de intestine sau care sunt complet nedigerabile, potrivit Healthline.
Această dietă este recomandată, în principal cu afecțiuni intestinale, însă poate avea efecte antiinflamatorii, fiind potrivită și în cazul femeilor ce suferă de endometrioză, pentru combaterea durerilor generate de această boală.
Endometrioza, ”boala tăcută”. Medic: Una din 10 femei are leziuni
Dieta FODMAP a fost promovată de către cercetătorii de la Universitatea Monash (Australia) și este acronimul pentru ”oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli”. Aceste substanțe se regăsesc într-un grup de carbohidrați cu lanț scurt care se digeră foarte greu sau chiar deloc.
Astfel, prin intermediul acestei diete este limitat aportul de alimente care provoacă anumite simptome intestinale, cum ar fi:
- Balonarea abdominală;
- Durerea la nivelul abdomenului inferior;
- Flatulența;
- Diareea;
- Distensia abdominală;
- Deficiența de funcționare a intestinului.
De asemenea, poți utiliza această dietă pentru a îmbunătăți probleme precum:
- Intestin iritabil;
- Sindromul de colon iritabil;
- Colita ulcerativă;
- Boala Crohn.
Din fericire, există multe alimente care sunt, în mod natural, sărace în FODMAP, astfel că poate fi ”construit” un meniu bogat în nutrienți și vitamine, în combinații destul de variate.
Proteine: carne de vită, pui, ouă, pește, miel, carne de miel, porc, creveți, tempeh și tofu
Cereale integrale și amidon: orez alb și brun, linte, porumb, ovăz, ovăz, quinoa, manioc și cartofi
Fructe: afine, zmeură, ananas, pepene galben, pepene galben, pepene galben, kiwi, lămâi verzi, guava, struguri și căpșuni.
Legume: germeni de fasole, ardei gras, ridichi, bok choy, morcovi, țelină, vinete, varză, roșii, spanac, castraveți, dovleac și dovlecei
Fructe cu coajă lemnoasă: migdale (nu mai mult de 10 la o masă), nuci de macadamia, arahide, nuci pecan, nuci de pin și nuci
Semințe: semințe de dovleac, susan și floarea-soarelui, precum și semințe de in
Lactate: lapte fără lactoză, iaurt grecesc și brânzeturi parmezan, Colby, cheddar și mozzarella
Uleiuri: uleiuri de cocos și de măsline
La capitolul băuturi sunt recomandate apa și ceaiul de mentă, în timp ce dintre condimente cele mai potrivite sunt: chimenul, șofranul, scorțișoara, paprika, coriandrul, cardamomul, sosul de soia, sosul de pește, unele produse pe bază de chili, ghimbirul, muștarul, piperul, sarea, oțetul de orez alb și praful de wasabi.
În timp ce cafeaua și ceaiurile negre și verzi sunt toate alimente cu conținut scăzut de FODMAP, băuturile cu cofeină sunt de obicei descurajate în această dietă, deoarece cofeina tinde să fie un factor declanșator pentru cei care suferă de sindromul colonului iritabil.
Această dietă poate reduce simptomele prezente în cazul sindromului de colon iritabil, cu până la 76%, iar în general, reduce inflamația și durerile abdominale, ajută în caz de flatulență și normalizează rata mișcărilor intestinale.
Pe de altă parte, nutriționiștii atrag atenția cu privire la persoanele cărora această dietă le este contraindicată, deoarece în cazul în care nu există un diagnostic de sindrom de colon iritabil, dieta poate să facă mai mult rău decât bine.
Și asta pentru că majoritatea FODMAP-urilor sunt prebiotice, ceea ce înseamnă că susțin creșterea bacteriilor intestinale benefice. Prin urmare, eliminarea lor poate dăuna bacteriilor intestinale, care afectează în mod direct sănătatea generală.
Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Adesea considerată o neplăcere minoră, balonarea poate semnala probleme mai serioase.
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.