De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa. Semnul pe care ni-l dă creierul

De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa. Ce se întâmplă în creier.
De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa. Dieteticienii și experții în fitness sfătuiesc întotdeauna în a exclude cât mai mult zahăr din dietă, deoarece zahărul este o sursă de calorii goale, fără valoare nutritivă.
Deoarece nu are nicio funcție de îndeplinit în corpul nostru, se acumulează în celulele adipoase și duce la creșterea în greutate. Dar în toate culturile, atât în țară, cât și în străinătate, există o tradiție de a încheia o rundă bună de masă cu o rundă și mai bună de deserturi.
De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa.
Cei mai mulți dintre noi, aproape din reflex, încep să vâneze ceva dulce după fiecare masă. Deci, care ar putea fi motivul din spatele acestor pofte de zahăr, acest impuls de a încheia o masă cu dulciuri? Potrivit Dr. Anju Sood, nutriționist din Bangalore, "după mese, principala funcție a organismului, care consumă cea mai mare parte a energiei, este digestia. Și pentru că digestia consumă atât de multă energie, organismul are nevoie de un vârf de energie pe care îl primește sub formă de zahăr. Zahărul formează o sursă de energie rapidă".
În cele mai multe cazuri, pofta se datorează mai degrabă unor motive psihologice decât fiziologice. Dorința apare din cauza obiceiului de a încheia masa cu un dulce. Consumul regulat de alimente bogate în zahăr și grăsimi duce la o anumită cablare neurochimică în creier care declanșează automat pofta pentru aceste tipuri de alimente.
Pofta de dulce, asociat cu starea de spirit
Pofta de dulce de după masă se poate datora, de asemenea, unei producții crescute de serotonină, un neurotransmițător, care este asociat cu ridicarea stării de spirit. Se spune că consumul de zahăr (sau de alți carbohidrați simpli) sporește absorbția aminoacidului triptofan care se găsește în unele alimente. Triptofanul permite apoi o producție crescută de serotonină.
Deserturile zaharoase determină creșterea nivelului de serotonină, ceea ce ne face să ne simțim mai fericiți, mai calmi și mai satisfăcuți.
Nivelul inegal de zahăr din sânge după masă poate declanșa, de asemenea, aceste pofte. Dacă masa nu este bine echilibrată și este compusă în principal din carbohidrați (în special carbohidrați simpli), aceasta duce la o creștere imediată a nivelului de zahăr din sânge, pentru ca apoi să scadă brusc după masă.
Organismul dumneavoastră nu se poate aclimatiza la această scădere a nivelului de glucoză și, pentru a reveni la acest nivel ridicat, corpul dumneavoastră poftește la zahăr.
Pofta de dulce și legătura cu nivelul de sare
Poftele pot apărea și ca o nevoie complementară la masa foarte sărată pe care tocmai ați luat-o. Ceva dulce după aceea este modul în care organismul încearcă să creeze un echilibru. Renunțarea la toate sursele de zahăr din alimentația dumneavoastră și suprimarea completă a poftelor de dulce nu poate decât să intensifice poftele, ceea ce vă va determina să vă înfruptați din produse zaharoase mai târziu în cursul zilei.
Cum să reduceți pofta de dulce
Nu renunțați complet la zahăr; pofta de zahăr după o masă este naturală. Puteți să vă bucurați în continuare de o porție de deserturi, dar cu moderație. Luați un desert nutritiv la sfârșitul mesei și înlocuiți zahărul rafinat și chimic cu înlocuitori sănătoși, cum ar fi zaharurile naturale care se găsesc în fructe, fructe uscate sau miere.
Adăugați dulceață naturală la mese cu garnituri sub formă de salate.
Echilibrează-ți mesele: Adăugați mai mulți carbohidrați complecși și alimente cu indice glicemic scăzut la mesele dvs. pentru a vă menține stabil nivelul de zahăr din sânge. Orezul brun, orezul sălbatic, quinoa, legumele și majoritatea tipurilor de fructe sunt unele dintre cele mai bune surse de alimente cu IG scăzut.
De asemenea, abțineți-vă de la alimentele care au un conținut foarte ridicat de sare. Dacă nu vă simțiți sătulă nici după mese, adăugați mai multe fibre în alimentația dumneavoastră, care vă vor oferi senzația de sațietate pentru mult timp, împiedicându-vă să vă înfruptați din alimente zaharoase după mese. A avea multe proteine ajută, de asemenea.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Dezechilibrul intestinal, un posibil declanșator al stresului. Impactul problemelor intestinale asupra anxietății
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Statul îndelungat pe toaletă, asociat cu problemele de sănătate
Ce trebuie să știi despre statul pe toaletă. Riscurile mortale la care te expui.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.