Rolul uleiului de măsline în prevenirea demenței. Reduce riscul cu 28%. Efectele sale asupra sănătății neurologice

Consumul de ulei de măsline a fost asociat cu un risc mai mic de deces din cauze legate de demență, conform unui studiu recent
Un nou studiu a constatat că un consum zilnic de cel puțin 7 grame de ulei de măsline este asociat cu un risc cu 28% mai mic de deces din cauze legate de demență. Studiul, publicat de JAMA, a examinat date din 1990 până în 2018 și a evaluat consumul de ulei de măsline la fiecare patru ani.
Datele au fost preluate din studiul Nurses' Health a intervievat 92.383 de persoane cu un nivel cognitiv ridicat de funcționare, excluzându-i pe cei cu antecedente de cancer sau boli cardiovasculare, care nu aveau date despre consumul de ulei de măsline sau al căror consum total de energie era „neplauzibil” (sub 500 sau peste 3.500 kcal pe zi pentru femei/ sub 800 sau peste 4.200 kcal pe zi pentru bărbați).
Studiul a constatat 4.751 de decese legate de demență în cohorta de studiu în perioada de 28 de ani. În cele din urmă, spune studiul, consumul a cel puțin 7 grame sau aproximativ o jumătate de lingură pe zi de ulei de măsline a fost asociat cu un risc cu 28% mai mic de deces din cauze legate de demență.
Foto: Freepik
Efectul uleiului de măsline asupra sănătății cognitive
Uleiul de măsline este bogat în acizi grași mononesaturați, vitamina E și polifenoli care protejează organismul împotriva diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer. Acesta ajută digestia și susține sănătatea creierului. Structura unică a uleiului de măsline facilitează capacitatea acestuia de a susține funcțiile cognitive.
Consumul unor cantități adecvate de grăsimi mononesaturate sprijină comunicarea adecvată între celulele creierului și ajută la înconjurul și izolarea fibrelor nervoase, permițând transmiterea eficientă a impulsurilor electrice de-a lungul căilor neuronale.
Polifenolii din uleiul de măsline, care sunt antioxidanți puternici, au, de asemenea, efecte neuroprotectoare, protejând neuronii de inflamații și de stresul oxidativ. Nivelurile ridicate de inflamație în creier sunt puternic asociate cu tulburări neurodegenerative precum demența, Alzheimer și Parkinson, conform Healthline.
Ce deosebește uleiul de măsline de alte tipuri de uleiuri vegetale sau de semințe?
Uleiul de măsline, o componentă cheie a dietei mediteraneene, este cunoscut pentru cantitatea mai mare de grăsimi mononesaturate și mai mică de grăsimi saturate. În timp ce uleiurile vegetale și de semințe sunt mai bogate în Omega 6 decât în Omega 3, ceea ce favorizează inflamația, uleiul de măsline este mai bogat în Omega 3, ceea ce poate ajuta la echilibrarea acestor raporturi și la susținerea unei mai bune sănătăți și a longevității.
Oamenii consumă în prezent Omega 6 în proporții mai mari datorită uleiurilor de semințe din alimentele procesate, ceea ce a fost legat de un stres oxidativ mai mare și de bolile legate de inflamații. Uleiul de măsline, cu nivelurile sale mai ridicate de Omega 3, poate ajuta la echilibrarea acestor rapoarte și poate susține o sănătate și o longevitate îmbunătățite.
Uleiul de măsline extravirgin conține, de asemenea, niveluri mai ridicate de antioxidanți, cum ar fi polifenolii, care pot reduce riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul, diabetul și degenerarea legată de creier.
Cum alegi uleiul de măsline
Kristin Kirkpatrick, dietetician înregistrat la Clinica Cleveland, explică faptul că uleiul de măsline de înaltă calitate nu trebuie să fie scump. Atunci când alegi un ulei de măsline,ia în considerare factori precum țara de origine, data recoltării și tipul de sticlă. Caută statutul „extra virgin”, cel mai înalt grad de ulei de măsline. Prețurile uleiului de măsline au crescut din cauza preocupărilor legate de aprovizionare legate de climă, așa că este important să eviți soiurile cele mai ieftine, deoarece acestea pot conține elemente procesate care pot dăuna sănătății uleiului.
Diferitele metode de procesare utilizate în producția de ulei de măsline pot proteja sau degrada conținutul său nutritiv. Uleiurile de măsline presate la rece, fără căldură sau substanțe chimice, au cel mai înalt profil nutrițional.
Studiul a constatat că un consum zilnic de peste 7 grame de ulei de măsline reduce riscul de demență cu 28%. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de grăsimi mononesaturate și polifenoli, care sunt benefice pentru sănătatea neurologică. În ciuda creșterii recente a prețurilor la uleiul de măsline din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, experții recomandă varietățile organice extravirgin sau presate la rece.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Un test de sânge simplu ar putea prezice demența cu ani înainte de apariția simptomelor. Are o precizie de 90%
Un test de sânge simplu ar putea prezice demența cu ani înainte de apariția simptomelor. Are o precizie de 90%.
Secretul neașteptat care îți protejează creierul după 50 de ani. Nu are legătură cu pastilele
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
Te dor articulațiile? Nu ignora acest semn! Care e diferența dintre osteoartrită și artrita reumatoidă
Trei greșeli care îți pot afecta creierul, potrivit unui neurolog: "Nu le fac niciodată"
Aceste trei lucruri îți afectează creierul, susțin medicii neurologi.
Deficiența de Vitamina K, impact asupra creierului. Duce la tulburări neurologice
Lipsa acestei vitamine îți afectează grav creierul. Duce la tulburări neurologice. Crește inflamația creierului.
Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc performanța fizică și cognitivă a adulților vârstnici
Creierul este afectat după pensionare. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra funcția cognitivă.
Incontinența după un AVC ar putea fi tratată
Robotul de dimensiunea unui bob de orez care poate schimba neurochirurgia. Poate fi folosit pentru biopsii cerebrale sau Parkinson
Ceaiul, asociat cu demența. Care este compusul nociv care îți afectează creierul
Consumul de ceai este asociat cu demența. Există un ingredient nociv care îți devastează creierul iremediabil.
Demența, asociată cu reducerea speranței de viață. Pierderi semnificative în funcție de vârsta diagnosticării
Această boală îți fură 13 ani de viață. După diagnostic, speranța de viață scade considerabil.
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Semnul din ochi că faci Alzheimer peste 10 ani. Chinezii fac ASTA deja! Descoperirea care schimbă tot
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
De ce ne blocăm de spate. Dr. Dan Aurel Nica: Încearcă să prevină mișcările ample. Se formează un cerc vicios
De ce ne blocăm de spate. Ce semnal ne transmite, de fapt, organismul când apare contractura musculară.
Obiceiul care triplează riscul de moarte
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
10 factori care cresc riscul de AVC. Contribuie și la severitatea acestuia
Acești 10 factori cresc riscul de AVC și contribuie la gravitatea acestuia.
Alimentele care îți distrug creierul în 4 ore după consum
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic
Legătura dintre boala inflamatorie intestinală și demența. De ce ne pierdem memoria
Primul semn al bolii Parkinson. Apare cu aproape 10 ani înaintea tremorului
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Antidepresivele pot accelera declinul cognitiv la pacienții cu demență
Medicamentul care este prescris frecvent persoanelor cu demență afectează mai rău creierul și accelerează declinul cognitiv.
Oboseala cronică după un mini-accident vascular cerebral, simptom ignorat
Epuizarea poate persista până la un an după un accident vascular tranzitoriu, mai ales la persoanele cu anxietate sau depresie anterioară.
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID.