Primul semn al bolii Parkinson. Apare cu aproape 10 ani înaintea tremorului
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Studiile recente explorează legătura dintre consumul de grăsimi și riscul de Alzheimer, dezvăluind efectele acestei diete asupra sănătății creierului.
Demența este o preocupare din ce în ce mai mare, estimându-se că, până în 2050, numărul de cazuri de demență la nivel mondial va crește la peste 150 de milioane. Cercetările au stabilit o legătură între dietele bogate în grăsimi, în special grăsimi saturate, și boala Alzheimer și alte forme de demență. Cu toate acestea, mecanismele prin care o dietă bogată în grăsimi crește riscul sunt neclare.
Un nou studiu efectuat pe șoareci a constatat modificări ale markerilor moleculari legați de dezvoltarea bolii Alzheimer la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă efecte similare sunt observate la oameni și dacă limitarea consumului de grăsimi ar putea reduce riscul de Alzheimer.
Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi lipsa de exerciții fizice, dieta nesănătoasă, fumatul și consumul de alcool, cresc riscul de declin cognitiv și de boală Alzheimer. Un aport ridicat de grăsimi saturate este un factor de risc major pentru Alzheimer.
Obezitatea este asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2, hipertensiune arterială și tulburări ale vaselor de sânge care au impact asupra mai multor sisteme din organism, inclusiv asupra creierului. De asemenea, nutriția poate juca un rol important în sănătatea creierului și în riscul de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață.
Cercetătorii au folosit șoareci transgenici APP/PS1 pentru a studia caracteristicile bolii Alzheimer, inclusiv nivelul ridicat de beta-amiloid și afectarea cognitivă. Șoarecii au fost repartizați aleatoriu la o dietă normală sau la o dietă cu 60% grăsimi timp de șase luni, cu monitorizarea regulată a consumului de alimente, a greutății, a toleranței la glucoză și la insulină. Dieta bogată în grăsimi a dus la creșterea în greutate și la un metabolism mai prost al glucozei și insulinei, comparativ cu dieta normală.
Citește și: Sucurile naturale vs. fructele întregi. Care este alegerea corectă pentru sănătatea ta
Foto: Freepik
Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în grăsimi poate agrava capacitățile de învățare și de memorie la șoarecii APP/PS1, ceea ce duce la o creștere a neuroinflamării, a producției de beta-amiloid din creier și a încărcăturii de plăci. Studiul a constatat că șoarecii care au urmat dieta bogată în grăsimi au prezentat diferențe în miARN în comparație cu cei care au urmat o dietă obișnuită.
Aceste modificări sunt legate de procesele care pot provoca leziuni cerebrale, cum ar fi acumularea de plăci beta-amiloide, producția excesivă de proteină tau, ambii markeri ai bolii Alzheimer, și inflamația din creier, potrivit MedicalNewsToday.
Descoperirile sugerează că o dietă bogată în grăsimi poate afecta microARN-urile rezistente la insulină, care ajută la determinarea genelor care sunt activate sau dezactivate, inclusiv în zonele legate de memorie și cogniție. Cu toate acestea, studiul are limitări, inclusiv faptul că a investigat doar șoareci masculi și nu a luat în considerare rolul celulelor adipoase, al altor organe și al altor zone ale creierului.
Vezi și: Dislexia: tulburarea de învățare care afectează milioane. Cauze, diagnostic și tratament
Un studiu realizat de Universitatea din Olanda a constatat că limitarea consumului de grăsimi poate fi benefică pentru funcția cognitivă. Cercetarea, condusă de Mònica Bulló, profesor la Departamentul de Biochimie și Biotehnologie, sugerează că rezultatele ar putea explica relația dintre obezitate, diabetul de tip 2 și apariția bolii Alzheimer. Descoperirile oferă, de asemenea, noi ținte pentru prevenirea și tratarea bolii. Cu toate acestea, studiul se bazează pe un model de șoarece de Alzheimer, care nu reproduce exact boala la om.
Asociația Alzheimer finanțează mai multe studii care investighează impactul dietei, al diabetului, al obezității și al neuroinflamării asupra bolii Alzheimer, a demenței și a declinului cognitiv. Institutul Național de Sănătate a constatat că dietele sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană, DASH și MIND, pot contribui la reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer.
Studiul adaugă dovezi suplimentare că limitarea aportului de grăsimi poate fi benefică pentru funcția cognitivă, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă mecanismele observate la șoareci se aplică la oameni.
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Amețelile frecvente ar putea fi un simptom al sindromului PoTS, asociat cu long-COVID.
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme.
Aceste lucruri simple îți protejează creierul de demență și AVC. În plus, întârzie îmbătrânirea cerebrală.
Un simplu examen ocular ar putea deveni cheia diagnosticării bolii Parkinson înainte de apariția simptomelor motorii.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme neurologice.
Această boală îți fură 13 ani de viață. După diagnostic, speranța de viață scade considerabil.
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
Lucrul care îți topește creierul fără să îți dai seama. Cea mai mare greșeală pe care o faci. Nimic nu te mai salvează.
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.