Impactul dietei bogate în grăsimi asupra riscului de Alzheimer. Efectele nutriției pentru sănătatea creierului
Studiile recente explorează legătura dintre consumul de grăsimi și riscul de Alzheimer, dezvăluind efectele acestei diete asupra sănătății creierului.
Demența este o preocupare din ce în ce mai mare, estimându-se că, până în 2050, numărul de cazuri de demență la nivel mondial va crește la peste 150 de milioane. Cercetările au stabilit o legătură între dietele bogate în grăsimi, în special grăsimi saturate, și boala Alzheimer și alte forme de demență. Cu toate acestea, mecanismele prin care o dietă bogată în grăsimi crește riscul sunt neclare.
Un nou studiu efectuat pe șoareci a constatat modificări ale markerilor moleculari legați de dezvoltarea bolii Alzheimer la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă efecte similare sunt observate la oameni și dacă limitarea consumului de grăsimi ar putea reduce riscul de Alzheimer.
Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi lipsa de exerciții fizice, dieta nesănătoasă, fumatul și consumul de alcool, cresc riscul de declin cognitiv și de boală Alzheimer. Un aport ridicat de grăsimi saturate este un factor de risc major pentru Alzheimer.
Obezitatea este asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2, hipertensiune arterială și tulburări ale vaselor de sânge care au impact asupra mai multor sisteme din organism, inclusiv asupra creierului. De asemenea, nutriția poate juca un rol important în sănătatea creierului și în riscul de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață.
Cercetătorii au folosit șoareci transgenici APP/PS1 pentru a studia caracteristicile bolii Alzheimer, inclusiv nivelul ridicat de beta-amiloid și afectarea cognitivă. Șoarecii au fost repartizați aleatoriu la o dietă normală sau la o dietă cu 60% grăsimi timp de șase luni, cu monitorizarea regulată a consumului de alimente, a greutății, a toleranței la glucoză și la insulină. Dieta bogată în grăsimi a dus la creșterea în greutate și la un metabolism mai prost al glucozei și insulinei, comparativ cu dieta normală.
Citește și: Sucurile naturale vs. fructele întregi. Care este alegerea corectă pentru sănătatea ta

Foto: Freepik
Efectele dietei bogate în grăsimi asupra creierului
Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în grăsimi poate agrava capacitățile de învățare și de memorie la șoarecii APP/PS1, ceea ce duce la o creștere a neuroinflamării, a producției de beta-amiloid din creier și a încărcăturii de plăci. Studiul a constatat că șoarecii care au urmat dieta bogată în grăsimi au prezentat diferențe în miARN în comparație cu cei care au urmat o dietă obișnuită.
Aceste modificări sunt legate de procesele care pot provoca leziuni cerebrale, cum ar fi acumularea de plăci beta-amiloide, producția excesivă de proteină tau, ambii markeri ai bolii Alzheimer, și inflamația din creier, potrivit MedicalNewsToday.
Descoperirile sugerează că o dietă bogată în grăsimi poate afecta microARN-urile rezistente la insulină, care ajută la determinarea genelor care sunt activate sau dezactivate, inclusiv în zonele legate de memorie și cogniție. Cu toate acestea, studiul are limitări, inclusiv faptul că a investigat doar șoareci masculi și nu a luat în considerare rolul celulelor adipoase, al altor organe și al altor zone ale creierului.
Vezi și: Dislexia: tulburarea de învățare care afectează milioane. Cauze, diagnostic și tratament
O dietă mai săracă în grăsimi ar putea ajuta la reducerea riscului de Alzheimer
Un studiu realizat de Universitatea din Olanda a constatat că limitarea consumului de grăsimi poate fi benefică pentru funcția cognitivă. Cercetarea, condusă de Mònica Bulló, profesor la Departamentul de Biochimie și Biotehnologie, sugerează că rezultatele ar putea explica relația dintre obezitate, diabetul de tip 2 și apariția bolii Alzheimer. Descoperirile oferă, de asemenea, noi ținte pentru prevenirea și tratarea bolii. Cu toate acestea, studiul se bazează pe un model de șoarece de Alzheimer, care nu reproduce exact boala la om.
Asociația Alzheimer finanțează mai multe studii care investighează impactul dietei, al diabetului, al obezității și al neuroinflamării asupra bolii Alzheimer, a demenței și a declinului cognitiv. Institutul Național de Sănătate a constatat că dietele sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană, DASH și MIND, pot contribui la reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer.
Studiul adaugă dovezi suplimentare că limitarea aportului de grăsimi poate fi benefică pentru funcția cognitivă, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă mecanismele observate la șoareci se aplică la oameni.
Secretul neașteptat care îți protejează creierul după 50 de ani. Nu are legătură cu pastilele
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
Medicamentul frecvent utilizat care distruge creierul
Substanța ascunsă în creierul fiecăruia dintre noi. Legătura șocantă cu bolile neurologice
Semnele unui anevrism cerebral care nu trebuie ignorate, avertizează un medic
Grăsimea abdominală și de pe brațe, posibil indicator timpuriu al demenței
Acest semn banal îți arată dacă vei face demență. Dacă vezi ASTA, creierul tău este afectat.
Sindromul de tunel carpian: semnul dat de furnicături în mână. 3 simptome subtile ale bolii
Deficiența de Vitamina K, impact asupra creierului. Duce la tulburări neurologice
Lipsa acestei vitamine îți afectează grav creierul. Duce la tulburări neurologice. Crește inflamația creierului.
Cea mai cruntă boală despre care nu ți-a vorbit nimeni: Batten. Palatul Parlamentului se luminează turcoaz
Boala care paralizează mușchii poate fi depistată cu 10 ani înainte: testul care dă speranță
Un simplu test de colesterol îți poate arăta riscul de Alzheimer. Avertismentul cercetătorilor
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Boala care îți atacă creierul. Crește riscul de demență și AVC
Leziunile cerebrale cresc riscul de glioblastom. Ce simptome să urmărești
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii. Și nu, nu este vorba de butonatul telefonului.
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme.
Semne timpurii neobișnuite ale demenței. Experții, avertisment
Legătura dintre boala inflamatorie intestinală și demența. De ce ne pierdem memoria
Psilocibina din ciuperci, posibil nou tratament pentru simptomele Parkinson
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte
Semnul banal care îți arată că faci demență. Apare cu 10 ani înainte și NU este vorba de pierderea memoriei.
