Testul care îți arată riscul de infarct sau AVC în următorii 10 ani

Testul care îți arată riscul de infarct sau AVC în următorii 10 ani Acest test îți arată dacă în următorii 10 ani vei suferi un infarct sau AVC. - FOTO: Freepik

Acest test îți arată dacă în următorii 10 ani vei suferi un infarct sau AVC.

Un test ocular simplu, bazat pe analiza digitală a fotografiilor retiniene, poate prezice riscul unei persoane de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral în următorul deceniu. Descoperirea aparține cercetătorilor de la Universitatea din Dundee, care au folosit inteligența artificială (AI) pentru a analiza imagini ale fundului de ochi - imagini care sunt deja utilizate în diagnosticarea unor afecțiuni oftalmologice.

Inteligența artificială, mai rapidă și mai precisă

Tehnologia dezvoltată poate oferi un scor de risc personalizat în mai puțin de o secundă. Potrivit echipei de cercetare, acest tip de test ar putea fi integrat în pachetul standard de verificări medicale, alături de măsurarea tensiunii arteriale și a colesterolului, pentru a identifica mai eficient persoanele cu risc crescut.

"Poate părea surprinzător, dar ochii sunt o fereastră către inimă. Dacă există leziuni sau îngustări ale vaselor de sânge din partea din spate a ochiului, există șanse mari ca același lucru să se întâmple și în vasele de sânge din interiorul corpului, care alimentează inima - ceea ce poate duce la infarct sau accident vascular cerebral", a declarat dr. Ify Mordi, cardiolog și cercetător principal în cadrul studiului, potrivit Daily Mail.

Studiul: pacienți cu diabet, dar aplicații pentru toată populația

Studiul a fost realizat pe pacienți cu diabet de tip 2, care beneficiază în mod curent de teste oculare pentru a depista retinopatia diabetică - o afecțiune cauzată de nivelurile ridicate de zahăr din sânge. Cercetătorii au instruit AI-ul să caute semne de avertizare, precum îngustarea sau blocajul vaselor de sânge, iar apoi să analizeze automat toate detaliile imaginilor, de la dimensiunea la organizarea vaselor retiniene.

Tehnologia a fost antrenată pe 4.200 de imagini și a reușit să prezică cu o acuratețe de 70% care pacienți vor suferi un "eveniment cardiovascular major" în decursul unui deceniu.

"Este o scanare unică, care se realizează deja în mod obișnuit și durează mai puțin de un minut. Ar putea deveni o componentă importantă a setului de investigații medicale pentru identificarea persoanelor care ar putea beneficia de tratament medicamentos sau schimbări în stilul de viață", a explicat dr. Mordi.

Deși cercetarea s-a concentrat pe persoane cu diabet, autorii susțin că analiza vaselor de sânge din ochi ar putea fi la fel de relevantă pentru populația generală.

Sprijin din partea experților în boli cardiovasculare și neurologie

Profesorul Bryan Williams, director științific și medical al British Heart Foundation, organizație care a sprijinit financiar studiul, consideră că noile descoperiri pot contribui la atingerea unui obiectiv ambițios.

"Cu cât putem detecta mai precis riscul de infarct sau AVC, cu atât avem mai multe șanse să prevenim astfel de evenimente. Inovații de ultimă oră, cum ar fi utilizarea scanărilor retiniene împreună cu verificările medicale de rutină, ar putea îmbunătăți semnificativ capacitatea noastră de predicție. Este un pas important pentru a preveni 125.000 de infarcte și accidente vasculare cerebrale până în 2035, în Marea Britanie", a spus prof. Bryan Williams.

Totuși, el subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma robustețea rezultatelor și pentru a evalua fezabilitatea implementării la scară largă.

Și reprezentanții Stroke Association salută descoperirea.

"Analiza AI a datelor de sănătate colectate prin tehnologii de screening, precum acest test ocular, are un potențial extraordinar pentru o detecție timpurie mai bună - mai ales în cazul persoanelor cu diabet, care sunt mai predispuse la AVC. Progrese precum acestea ar putea facilita accesul oamenilor la măsuri preventive eficiente. Deși există încă multe întrebări practice privind modul în care AI poate fi utilizat în clinică, sperăm că Planul Național de Sănătate pe 10 ani va lua în considerare astfel de inovații pentru a preveni mai multe tragedii cauzate de AVC", a spus dr. Clare Jonas, liderul echipei de cercetare din cadrul organizației

O simplă fotografie a ochiului ar putea deveni, în viitor, un instrument esențial în prevenția bolilor cardiovasculare. Cu ajutorul inteligenței artificiale, medicina intră într-o nouă eră a screeningului rapid, personalizat și neinvaziv.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250