Bolile pe care le iau copiii de la şcoală. Doctorul Bogdan Popescu explică cum pot fi evitate

Georgiana Ioniță / 07 sep 2019 / 11:54
EXCLUSIV
Părinții ar trebui să țină legătura cu profesorii
Părinții ar trebui să țină legătura cu profesorii

Reintroducerea elevilor în colectiv la începutul anului şcolar presupune interacţiunea între copiii de toate vârstele, motiv pentru care devine inevitabilă contactarea anumitor patologii specifice vârstei. Doctorul Bogdan Popescu explică pentru DC Medical care sunt cele mai răspândite afecţiuni printre cei mici şi cum pot fi evitate.

Potrivit doctorului Bogdan Popescu (medicină de familie), infecţiile respiratorii, bolile infecto-contagioase (bolile copilăriei) şi gastroenterocolitele se numără printre cele mai populare afecţiuni în şcoli. Pe lângă acestea, copiii aduc la şcoală şi alte probleme de sănătate.

„La fel ca şi adulţii, copiii se întorc din vacanţă cu o patologie numită „melancolia de sfârşit de vacanţă". Într-o notă serioasă, copiii se întorc, cel mai frecvent, din vacanţă cu traumatisme la nivelul membrelor, entorse, luxaţii, echimoze, excoriaţii, iar cei mai „cuminţi" cu fracturi", ne-a explicat medicul.

La început de an şcolar cabinetele medicilor de familie sunt luate cu asalt

"La început de an şcolar cele mai întâlnite situaţii cu care se prezintă copiii la cabinet sunt următoarele patologii: faringitele, laringitele, rinitele, amigdalite, enterocolite, entorse, luxaţii, echimozele sau, pur şi simplu, se prezintă pentru consultul general anual", spune doctorul.

Sfaturi pentru elevi la început de an școlar

"Pe lângă sfaturile clasice aplicabile pentru orice perioadă a anului şi anume regulile de igienă personală şi, totodată, a bunelor maniere - spălatul pe mâini înainte de masă şi după folosirea toaletei, spălatul fructelor, folosirea şerveţelelor igienice când strănută sau când îşi şterg nasul - , mai recomand părinţilor să reintegreze treptat copiii într-un program de odihnă, somn şi alimentaţie corespunzător vârstei, respectarea orelor de educație fizică dacă aceştia sunt apţi din punct de vedere medical, pentru o dezvoltare armonioasă, dar şi disciplinare; educarea copiilor prin conştientizarea staturii posturale atunci când cară ghiozdanul, stau în bancă, când folosesc tableta, calculatorul sau chiar când citesc pentru a-şi proteja vederea", recomandă specialistul.

Părinţii trebuie să se axeze pe prevenţia afecţiunilor

"Recomandăm părinţilor să se asigure că copiii sunt la zi cu schema de vaccinare, imunizările respective scutesc copiii de îmbolnăvire şi totodată opresc răspândirea la nivel de masă.
Nu în ultimul rând, să nu uităm că medicina modernă pune accent pe prevenţie pentru a ne scuti de îmbolnăvire, respectiv tratament", a mai spus acesta.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy