Brânza, benefică pentru organism. Cine NU trebuie să o consume

Brânza este benefică pentru întărirea oaselor, însă există o categorie de persoane care nu trebuie să o consume.
Brânza este peste tot. Vă puteți bucura de ea topită pe pizza, feliată pentru un sandwich sau presărată peste o salată. Și, deși poate fi adevărat că brânza conține o cantitate mare de grăsime, aceasta poate oferi unele beneficii surprinzătoare pentru sănătate.
Informații nutriționale
Brânza este cunoscută ca fiind un aliment întreg: un aliment cât mai aproape de forma sa naturală, cu o prelucrare minimă sau fără procesare.
Nutriția pe care o obțineți de la brânză poate varia foarte mult în funcție de tipul de brânză pe care îl mâncați - și cât de mult.
Nutrientii benefici prezenti in branza includ:
- Proteină
- Vitamina A
- Vitamina B-12
- Vitamina K
- Zinc
- Calciu
- Vitamina D, arată WEB.MD.
Beneficiile brânzei
Brânza făcută din laptele animalelor care sunt hrănite cu iarbă și conține acizi grași omega-3 și vitamina K-2, un nutrient pe care corpul nostru îl folosește pentru a coagula sângele. Cercetările au arătat chiar că produsele lactate precum brânza ne pot ajuta să ne păstrăm dinții sănătoși.
Menține sănătatea osoasă
Calciul și proteinele din brânză sunt excelente pentru construirea oaselor și mușchilor puternici. Pe lângă faptul că are un conținut foarte ridicat de calciu, brânza este, de asemenea, bogată în vitamina B, care este foarte bună pentru copii, femei (în special atunci când sunt însărcinate sau care alăptează) și persoanele în vârstă, pentru formarea și întărirea oaselor și cartilajului. Vitamina B din brânză ajută la absorbția și distribuția corectă a calciului.
Osteoporoza este în principal o boală deficitară cauzată de o deficiență de calciu (non-absorbție), ducând la o scădere a densității minerale osoase. Acest lucru se observă în special la femeile aflate la menopauză, persoanele în vârstă și copiii care suferă de malnutriție. Acest lucru poate fi tratat cu proteine, calciu și o dietă bogată în vitamine, notează Organic Facts.
Beneficii stomatologice
Brânza are un conținut foarte ridicat de calciu, primul și cel mai important lucru de care aveți nevoie pentru dinții puternici. În plus, are un conținut scăzut de lactoză. Acest lucru este benefic și pentru dinți, deoarece orice formă de zahăr (glucoză, maltoză sau lactoză) din alimente poate dăuna dinților.
Promovează creșterea în greutate
Brânza este un aliment excelent pentru a câștiga în greutate. Este plină de proteine, grăsimi, calciu, vitamine și minerale. Aveți nevoie de proteine pentru formarea și creșterea musculară, grăsimi pentru procesele pe bază de grăsimi din organism, calciu pentru oase mai grele și mai puternice și vitamine și minerale pentru îmbunătățirea funcției metabolice. Trebuie doar să mănânci multe dintre ele, să-ți faci exercițiile fizice și să dormi suficient.
Nerecomandată persoanelor care suferă de hipertensiune
Sodiul și colesterolul sunt cele două elemente considerate în principal dăunătoare pentru hipertensiune arterială și persoanele hipertensive. În acest fel, brânza trebuie privită critic. Conținutul de grăsime al brânzei depinde foarte mult de calitatea laptelui, indiferent dacă este plin de grăsimi sau smântână. În general, cele bogate în grăsimi sunt mai populare, deoarece tind să aibă un gust mai bun. Dar, ținând cont de cererea publică și de preocupările legate de sănătate, brânza cu conținut scăzut de grăsimi este, de asemenea, introdusă pe piață.
Deși conținutul de sodiu al brânzei variază în funcție de cantitatea de sare adăugată în lapte înainte de formarea brânzei, acesta nu este niciodată suficient de scăzut pentru a fi recomandat persoanelor hipertensive, deoarece sarea este o parte inevitabilă a brânzei. În general, nu este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială (hipertensiune arterială).
Deși brânza cu conținut scăzut de sodiu și cu conținut scăzut de grăsimi este utilă în reducerea homocisteinei, un agent care este adesea legat de bolile de inimă, acest fapt încă nu îl face recomandabil pentru persoanele hipertensive, mai arată Organic Facts.
Cele mai sănătoase sortimente de brânză: sunt recomandate de orice nutriționist
Iată care cele mai sănătoase tipuri de brânză din comerţ:
1. Brânza de capră
Deoarece conține mai puțină lactoză decât brânza din lapte de vacă, cea de capră se digeră mai ușor și este alegerea cea mai potrivită în cazul în care ai intoleranță la laptele de vacă.
3. Brânza feta
Brânza feta conține calciu, vitaminele B și fosfor. Are un conținut scăzut de calorii și grăsimi, fiind ideală în curele de slăbire. Brânza feta este bună pentru sănătatea oaselor.
2. Mozzarella
Datorită probioticelor pe care le conține, mozzarella îmbunătățește sistemul imunitar și reglează digestia. Totodată, acest tip de brânză este sărac în calorii.
3. Brânza cu mucegai
Brânza albastră sau cu mucegai are culturi de mucegai Pennicilium, responsabilă pentru gustul și aroma aparte. Acest sortiment de brânză conține mult calciu, fiind indicat în caz de osteoporoză, dar și magneziu, fosfor, potasiu, fier, sulf, zinc şi cupru, dar şi vitamine, şi aminoachizi esenţiali.
4. Parmezan
Parmezanul este bogat în proteine, fosfor și calciu, o brânză recomandată persoanelor predispuse la osteoporoză. Pentru că este maturat cel puțin 12 luni, pentru a se distruge bacteriile nocive, parmezanul este sănătos pentru sistemul digestiv.
5. Emmentaler (brânza elveţiană)
Acest sortiment de brânză are unele dintre cele mai multe beneficii pentru sănătate, datorită bacteriei cu rol de antibiotic, propionibacterium freudenreichii. Este recunoscut pentru faptul că întăreşte sistemul imunitar şi reduce inflamațiile. Brânza elvețiană conține calciu, proteine, vitamine (A, B2, B12) şi minerale (zinc) şi are un conţinut scăzut de grăsime şi sodiu, fiind ideală pentru persoanele care vor să slăbească sau nu pot consuma alimente prea sărate.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.