Bufeurile, asociate cu menopauza. Care sunt factorii de risc și cum se pot gestiona

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bufeurile asociate cu menopauza. FOTO: Freepik @josemiguelsangar
bufeurile asociate cu menopauza. FOTO: Freepik @josemiguelsangar

Cum se pot gestiona bufeurile, senzația de căldură puternică ce este asociată menopauzei.

Asociat cu menopauza, bufeul reprezintă senzația acută de căldură puternică ce nu are vreo justificare externă. Pe lângă bufeuri, transpirațiile nocturne sunt un alt inconvenient legat de această perioadă din viața femeii mature. Ele afectează trei din patru femei aflate în premenopauză și se pot întinde pe o durată de timp cuprinsă între 6 luni și 5 ani, uneori chiar și mai mult după instalarea definitivă a menopauzei.

Ce sunt bufeurile

Bufeul descrie senzația de căldură puternică și poate să apară brusc sau treptat, singur sau însoțit de alte simptome cum ar fi:

- furnicături la nivelul degetelor

- frecvență cardiacă crescută

- pielea pare, brusc, fierbinte

- fața se înroșește

- apare transpirație abundentă, în special în partea superioară a corpului.

Bufeurile apar brusc, iar durata unui astfel de episod poate să varieze de la câteva secunde la chiar și 10 minute, cu o medie de 4 minute. Mai mult, acestea pot să aibă loc de câteva ori pe săptămână, ori de câteva ore într-o singură oră, neexistând un ”tipar” în acest sens.

Premenopauza: INSOMNIA, stările depresive și ANXIETATEA pe lista simptomelor

Care sunt cauzele bufeurilor și cum pot fi acestea prevenite

Deși nu a fost stabilită o cauză clară în privința apariției bufeurilor, chiar dacă acestea sunt declanșate de schimbările hormonale ce vin odată cu premenopauza, există ipoteze privind o posibilă legătură între bufeuri și alte afecțiuni, ca de exemplu diabetul. De asemenea, obezitatea și sindromul metabolic au dus la o creștere a frecvenței episoadelor.

Printre factorii declanșatori care pot duce la apariția bufeurilor se numără:

- consumul de alcool

- consumul de produse cu cofeină (cafea/ceai/ sucuri)

- consumul de alimente picante

- temperatura crescută a mediului ambiant

- stresul și anxietatea

- îmbrăcămintea strâmtă

- fumatul sau expunerea la fumul de țigară (fumatul pasiv).

Cât privește prevenirea apariției bufeurilor este foarte importantă identificarea factorilor care îi declanșează, dar și în acest caz tot ce se poate reuși este reducerea episoadelor, nu și eliminarea în totalitate a acestora.

Ce se recomandă în timpul bufeurilor

Unul dintre cele mai la îndemână lucruri pe care le poate face o femeie în timpul unui episod de bufeuri este să dea din haine jos, motiv pentru care se recomandă purtarea de îmbrăcăminte ”în straturi”, astfel încât acestea să poată fi scoase sau puse în funcție de starea de moment.

Consumul de apă cu gheață chiar la debutul unui bufeu este o altă metodă de a ameliora simptomele bufeului.

În timpul somnului se recomandă ca atât lenjeria de pat, cât și hainele să fie din bumbac, lucru care ar putea crește confortul peste noapte, potrivit Healthline.

Terapia de substituire hormonală

Suplimentele pe bază de estrogeni contribuie la rărirea episoadelor, acestea devenind mai ușor de gestionat. Trebuie menționat că estrogenul se administrează în asociere cu progestin, pentru a reduce riscul de cancer de endometru. Mai mult, acest tip de terapie trebuie urmat doar la indicația medicului specialist, în funcție de situația fiecărei femei și a istoricului medical.

Reguli alimentare la menopauză. La ce trebuie să fim atente după 50 de ani

Schimbarea stilului de viață

Printre lucrurile pe care femeia ajunsă la menopauză le poate face pentru ca bufeurile să nu aibă un impact prea mare asupra vieții sale se află schimbarea stilului de viață, iar acest lucru se traduce prin adoptarea unei diete echilibrate, dar mai ales a uneia potrivite cu noile provocări, bogate în vitamine, minerale și nutrienți, dar și o revizuire a porțiilor, activitate fizică de cel puțin 3-4 ori pe săptămână, precum și renunțarea la fumat sau evitarea fumatului pasivi, notează Cleveland Clinic.

Dieta la menopauză. Care sunt beneficiile acesteia și în ce constă

Menopauza, aceea etapă a vieții în care femeile pășesc după vârsta de 45 de ani, vine cu o serie de provocări, mai ales în ceea privește controlul greutății, știut fiind că după acest moment scăderea greutății este tot mai dificil de realizat. O alimentație bună poate însă ajuta la prevenirea sau ameliorarea anumitor afecțiuni care pot apărea în timpul și după menopauză, notează WebMD.

În ce constă dieta la menopauză:

În timpul menopauzei, consumați o varietate de alimente pentru a obține toate substanțele nutritive de care aveți nevoie. Deoarece dietele femeilor sunt adesea sărace în fier și calciu, urmați aceste direcții:

Obțineți suficient calciu. Mâncați și beți două până la patru porții de produse lactate și alimente bogate în calciu pe zi. Calciul se găsește în produsele lactate, peștele cu oase (cum ar fi sardinele și somonul la conservă), broccoli și legumele. Încercați să obțineți 1.200 miligrame pe zi.

Suplimentați fierul din alimentație. Consumați cel puțin trei porții de alimente bogate în fier pe zi. Acesta se găsește în carnea roșie slabă, carnea de pasăre, pește, ouă, legume cu frunze verzi, nuci și produse cerealiere îmbogățite. Aportul alimentar recomandat pentru fier la femeile în vârstă este de 8 miligrame pe zi.

Consumați suficiente fibre. Ajutați-vă cu alimente bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală, cerealele, pastele, orezul, fructele proaspete și legumele. Majoritatea femeilor adulte ar trebui să consume aproximativ 21 de grame de fibre pe zi. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Dana Săvuică, despre menopauză: E un șoc atunci când apare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel