Bufeurile, simptomul principal al menopauzei. Cum le puteți gestiona. Când devin un pericol

Monika Baciu |
Data publicării:
bufeurile - FOTO: Freepik@stockking
bufeurile - FOTO: Freepik@stockking

Bufeurile reprezintă o senzație bruscă de căldură în partea superioară a corpului, care este de obicei mai intensă pe față, gât și piept.

Bufeurile pot provoca, de asemenea, transpirație. Dacă pierdeți prea multă căldură corporală, s-ar putea să vă simțiți rece după aceea. Transpirațiile nocturne sunt bufeuri care apar noaptea și care vă pot perturba somnul.

Deși și alte afecțiuni medicale le pot provoca, bufeurile se datorează cel mai frecvent menopauzei - momentul în care perioadele menstruale devin neregulate și, în cele din urmă, se opresc. De fapt, bufeurile sunt cel mai frecvent simptom al tranziției la menopauză.

Există o varietate de tratamente pentru bufeurile deranjante.

Bufeurile, simptome

Este posibil să simțiți:

- O senzație bruscă de căldură care se răspândește prin piept, gât și față

- Un aspect înroșit, cu pielea roșie, cu pete

- Bătăi rapide ale inimii

- Transpirație, mai ales pe partea superioară a corpului

- O senzație de răceală pe măsură ce bufeul se calmează

- Sentimente de anxietate, potrivit Mayo Clinic.

Frecvența și intensitatea bufeurilor variază în funcție de femei. Un singur episod poate dura un minut sau două - sau chiar și 5 minute.

Bufeurile pot fi ușoare sau atât de intense încât să perturbe activitățile zilnice. Ele pot apărea la orice oră din zi sau din noapte. Bufeurile nocturne (transpirațiile nocturne) vă pot trezi din somn și pot provoca perturbări ale somnului pe termen lung.

Frecvența cu care apar bufeurile variază în funcție de femei, dar majoritatea femeilor care declară că au bufeuri le experimentează zilnic. În medie, simptomele bufeurilor persistă mai mult de șapte ani. Unele femei le au mai mult de 10 ani.

Dacă bufeurile vă afectează activitățile zilnice sau somnul de noapte, luați în considerare posibilitatea de a vă consulta medicul pentru a discuta opțiunile de tratament.

Vezi și: Cele patru semne care îți arată că ai mâncat prea multă sare. În 30 de minute face ravagii în corp

Bufeurile, cauze

Bufeurile sunt cauzate cel mai frecvent de schimbarea nivelului de hormoni înainte, în timpul și după menopauză. Nu este clar cum anume schimbările hormonale provoacă bufeurile. Dar cele mai multe cercetări sugerează că bufeurile apar atunci când scăderea nivelului de estrogen determină termostatul corpului (hipotalamusul) să devină mai sensibil la ușoarele schimbări ale temperaturii corpului. Atunci când hipotalamusul consideră că organismul dumneavoastră este prea cald, acesta declanșează un lanț de evenimente - o bufantă - pentru a vă răcori.

Rareori, bufeurile și transpirațiile nocturne sunt cauzate de altceva decât menopauza. Alte cauze potențiale includ efecte secundare ale medicamentelor, probleme cu tiroida, anumite tipuri de cancer și efecte secundare ale tratamentului împotriva cancerului.

Bufeurile, factori de risc

Nu toate femeile care trec prin menopauză au bufeuri și nu este clar de ce unele femei le au. Factorii care vă pot crește riscul includ:

Fumatul. Femeile care fumează sunt mai predispuse să aibă bufeuri.

Obezitatea. Un indice de masă corporală (IMC) ridicat este asociat cu o frecvență mai mare a bufeurilor.

Vezi și: De ce să pui cireșele în apă cu bicarbonat. Efectul la care nu te-ai fi gândit pe care trebuie să-l faci mereu

Bufeurile, complicații

Bufeurile pot avea un impact asupra activităților zilnice și a calității vieții. Bufeurile nocturne (transpirațiile nocturne) vă pot trezi din somn și, în timp, pot provoca perturbări ale somnului pe termen lung.

Cercetările sugerează că femeile care au bufeuri pot avea un risc crescut de boli de inimă și o pierdere osoasă mai mare decât femeile care nu au bufeuri.

Bufeurile, diagnostic

De obicei, medicul dumneavoastră poate diagnostica bufeurile pe baza unei descrieri a simptomelor dumneavoastră. Medicul dvs. vă poate sugera analize de sânge pentru a verifica dacă sunteți în tranziție spre menopauză.

Vezi și: Ce poți să pățești dacă ai crini în dormitor. Care sunt efectele neașteptate ale florilor. Ce trebuie să știi dacă ai câini și pisici în casă

Bufeurile, tratament

Cel mai eficient mod de a ameliora disconfortul provocat de bufeurile de căldură este administrarea de estrogen, dar administrarea acestui hormon implică riscuri. Dacă estrogenul este potrivit pentru dumneavoastră și îl începeți în termen de 10 ani de la ultima menstruație sau înainte de vârsta de 60 de ani, beneficiile pot fi mai mari decât riscurile.

Medicamentele, cum ar fi antidepresivele și medicamentele anticonvulsivante, ar putea, de asemenea, să ajute la reducerea bufeurilor, deși sunt mai puțin eficiente decât hormonii.

Discutați avantajele și dezavantajele diferitelor tratamente cu medicul dumneavoastră. Dacă bufeurile nu interferează cu viața dumneavoastră, probabil că nu aveți nevoie de tratament. Bufeurile se diminuează treptat pentru majoritatea femeilor, chiar și fără tratament, dar poate dura mai mulți ani pentru ca acestea să înceteze.

Vezi și: Ce s-a aflat despre dezinfectanții folosiți în timpul pandemiei de COVID. Cât de siguri sunt pentru utilizare

Terapia hormonală

Estrogenul este principalul hormon utilizat pentru a reduce bufeurile. Cele mai multe femei care au suferit o histerectomie pot lua estrogen singur. Dar dacă încă mai aveți uter, trebuie să luați progesteron împreună cu estrogen pentru a vă proteja împotriva cancerului mucoasei uterine (cancer endometrial).

Cu oricare dintre regimuri, terapia trebuie să fie adaptată la nevoile dumneavoastră. Ghidurile sugerează utilizarea celei mai mici doze eficiente pentru controlul simptomelor. Cât timp utilizați tratamentul depinde de echilibrul dintre riscurile și beneficiile pe care le aveți în urma terapiei hormonale. Scopul este de a vă optimiza calitatea vieții.

Unele femei care iau progesteron împreună cu terapia cu estrogeni prezintă efecte secundare legate de progesteron. Pentru femeile care nu pot tolera progesteronul oral, este aprobat și un medicament combinat de bazedoxifen cu estrogeni conjugați pentru tratarea simptomelor menopauzei. La fel ca progesteronul, administrarea de bazedoxifen cu estrogeni vă poate ajuta să evitați riscul crescut de cancer endometrial datorat doar estrogenului. Bazedoxifenul ar putea, de asemenea, să vă protejeze oasele.

Vezi și: Palmierii, efecte neașteptate pentru sănătate și mediu. Ce nu a zis nimeni despre palmierii lui Negoiță și de ce sunt benefici pentru Autostrada Soarelui

Dacă ați avut sau sunteți la risc de cancer de sân sau endometrial, boli de inimă, accident vascular cerebral sau cheaguri de sânge, discutați cu medicul dumneavoastră dacă terapia cu estrogeni este potrivită pentru dumneavoastră.

Antidepresive. Aceste medicamente nu sunt la fel de eficiente ca terapia hormonală pentru bufeurile severe, dar pot fi de ajutor pentru femeile care nu pot folosi hormoni. Posibilele efecte secundare includ greață, dificultăți de somn sau somnolență, creștere în greutate, gură uscată sau disfuncții sexuale.

Procedura de blocare nervoasă

O procedură cunoscută sub numele de bloc ganglionar stelat s-a dovedit a fi promițătoare pentru tratarea bufeurilor moderate până la severe, dar sunt necesare mai multe cercetări. Aceasta implică injectarea unui anestezic într-un grup de nervi din gât. Tratamentul a fost utilizat pentru gestionarea durerii. Efectele secundare includ durere și vânătăi la locul de injectare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel