Cacao, leacul miraculos de care trebuie să știi. Cum eviți să faci AVC, boli de inimă și tromboză. STUDIU
Consumul crescut de flavanoli - un grup de molecule care apar în mod natural în cacao, dar și în ceai verde și unele fructe - ar putea proteja oamenii de evenimente cardiovasculare induse de stresul mental, cum ar...
Cercetătorii au descoperit că vasele de sânge funcționează mai bine în timpul stresului mental atunci când oamenilor li s-a administrat o băutură din cacao, care conține niveluri ridicate de flavanoli, față de momentul când au băut o băutură fără conținut de flavanol.
O membrană subțire a celulelor care acoperă inima și vasele de sânge, atunci când funcționează eficient endoteliul, ajută la reducerea riscului de boli vasculare periferice, accident vascular cerebral (AVC), boli de inimă, diabet, insuficiență renală, împiedică creșterea tumorilor, tromboza și bolile infecțioase virale severe. Știm, de asemenea, că stresul mental poate avea un efect negativ asupra funcției vaselor de sânge.
O echipă de cercetători din Marea Britanie de la Universitatea din Birmingham a examinat efectele flavanolilor din cacao asupra modificărilor induse de stres asupra funcției vasculare - publicând rezultatele studiului lor în Nutrients (link direct studiu).
Autorul principal, Dr. Catarina Rendeiro, de la Școala de Sport, Exerciții și Reabilitare a Universității din Birmingham, a explicat: „Consumul de cacao bogată în flavanol poate fi o strategie dietetică eficientă pentru a reduce tulburările temporare ale funcției endoteliale după stresul mental și de a îmbunătăți, de asemenea, fluxul sanguin în timpul episoadelor stresante”.
„Flavanolii sunt extrem de frecvenți într-o gamă largă de fructe și legume. Prin utilizarea beneficiilor cardiovasculare cunoscute ale acestor compuși în perioadele de vulnerabilitate vasculară acută (cum ar fi cele de stres) putem oferi îndrumări oamenilor cu privire la modul de a profita din plin de dieta și de a face alegeri bune în perioadele stresante”.
În studiul randomizat, realizat de absolventul Rosalind Baynham, un grup de bărbați sănătoși au băut o băutură cu cacao bogată în flavanol cu 90 de minute înainte de a finaliza o sarcină cu stres mental care dura opt minute.
Ce să bei și să mănânci ca să eviți să faci AVC, boli de inimă și tromboză
Cercetătorii au măsurat, apoi, fluxul sanguin al antebrațului și activitatea cardiovasculară în repaus și în timpul stresului și au evaluat funcționarea vaselor de sânge până la 90 de minute după stres - descoperind că funcția vaselor de sânge a fost mai puțin afectată atunci când participanții au băut cacao. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că flavanolii îmbunătățesc fluxul sanguin în timpul stresului.
Stresul este foarte răspândit în societatea actuală și a fost legat atât de sănătatea psihologică cât și de cea fizică. Stresul mental induce creșteri imediate ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale (TA) la adulții sănătoși și, de asemenea, duce la afectări temporare ale funcției arterelor chiar și după ce episodul de stres a încetat.
S-a demonstrat că episoadele unice de stres cresc riscul de evenimente cardiovasculare acute și s-a sugerat că impactul stresului asupra vaselor de sânge contribuie la aceste evenimente cardiovasculare induse de stres.
„Descoperirile noastre sunt semnificative pentru dieta zilnică, având în vedere că doza zilnică administrată ar putea fi atinsă consumând o varietate de alimente bogate în flavanoli - în special mere, struguri negri, mure, cireșe, zmeură, pere, leguminoase, ceai verde și cacao neprelucrată. Acest lucru are implicații importante pentru măsurile de protejare a vaselor de sânge ale acelor indivizi care sunt mai vulnerabili la efectele stresului mental”, a comentat dr. Rendeiro.
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
