Cafea: prea multă duce la migrene. Câtă?
Cafeaua este, pentru unii, primul gând pe care-l au dimineața. Contează, spun specialiștii, și câtă se consumă într-o zi. Ce e prea mult nu e sănătos.
Cafea, migrene. "Interesant este că, în ciuda unora dintre pacienții cu migrenă episodică, care cred că trebuie să evite cofeina, am descoperit că băutul unei ceșsti de cafea sau două pe zi nu a fost asociat cu un risc mai mare de dureri de cap", a declarat Suzanne Bertisch, de la Divizia de Somn și Tulburări Circadiene de la Brigham and Women's Hospital din Boston, autorul principal al studiului, citată de medicinenet.
Cafea, migrene: în ce a constat studiul
La cercetare, care a durat 6 săptămâni, au luat parte 98 de adulți care suferă de migrene episodice. Fiecare a avut, în medie, cinci migrene pe lună, 66% dintre participanți au băut una sau două porții (două căni) de băuturi cofeinizate pe zi, iar 12% - 3 sau mai multe porții de cafea zilnic. O porție de cofeină a fost definită ca opt uncii (o cană) de cafea.
În timpul studiul, subiecții au avut, în medie, 8,4 migrene. Toți au raportat că au băuturi cofeinizate în cel puțin o zi în timpul studiului, cu o medie de 7,9 porții săptămânal. Consumul a 3 sau mai multe porții de băuturi cofeinizate pe zi a fost asociat cu debutul unei migrene în acea zi sau în ziua următoare, au descoperit cercetătorii.
Cercetătorii au ținut cont de consumul de alcool, stresul, somnul, activitatea fizică și menstruația. Ei au observat unele variații atunci când femeile au folosit pilule contraceptive.
Cafea, migrene: idei finale
Concluzia finală a cercetătoarei Elizabeth Mostofsky, desprinsă dintr-un comunicat des presă, a fost: "bea una sau două băuturi cofeinizate într-o zi nu pare să fie legată de dezvoltarea unei cefalee de migrenă, cu toate acestea, trei sau mai multe porții pot fi asociate cu o șansă mai mare de a dezvolta o durere de cap".
Potrivit acesteia, studiul realizat este primul riguros privind rolul cofeinei în atacurile cu migrenă, astfel încât au existat „dovezi limitate pentru a formula recomandări dietetice pentru persoanele cu migrenă. (...) În timp ce unii declanșatori potențiali - cum ar fi lipsa somnului - nu pot decât să crească riscul de migrenă, rolul cofeinei este deosebit de complex, deoarece poate declanșa un atac, dar ajută la controlul simptomelor", a mai menționat cercetătoarea. Aceasta a mai precizat că se impun studii suplimentare.
Studiul a fost publicat pe 8 august în The American Journal of Medicine. Poate fi consultat AICI.
-
-
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
