Cafea: prea multă duce la migrene. Câtă?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Cafea  FOTO: pexels.com
Cafea FOTO: pexels.com

Cafeaua este, pentru unii, primul gând pe care-l au dimineața. Contează, spun specialiștii, și câtă se consumă într-o zi. Ce e prea mult nu e sănătos.

Cafea, migrene. "Interesant este că, în ciuda unora dintre pacienții cu migrenă episodică, care cred că trebuie să evite cofeina, am descoperit că băutul unei ceșsti de cafea sau două pe zi nu a fost asociat cu un risc mai mare de dureri de cap", a declarat Suzanne Bertisch, de la Divizia de Somn și Tulburări Circadiene de la Brigham and Women's Hospital din Boston, autorul principal al studiului, citată de medicinenet.

Cafea, migrene: în ce a constat studiul

La cercetare, care a durat 6 săptămâni, au luat parte 98 de adulți care suferă de migrene episodice. Fiecare a avut, în medie, cinci migrene pe lună, 66% dintre participanți au băut una sau două porții (două căni) de băuturi cofeinizate pe zi, iar 12% - 3 sau mai multe porții de cafea zilnic. O porție de cofeină a fost definită ca opt uncii (o cană) de cafea.

În timpul studiul, subiecții au avut, în medie, 8,4 migrene. Toți au raportat că au băuturi cofeinizate în cel puțin o zi în timpul studiului, cu o medie de 7,9 porții săptămânal. Consumul a 3 sau mai multe porții de băuturi cofeinizate pe zi a fost asociat cu debutul unei migrene în acea zi sau în ziua următoare, au descoperit cercetătorii.

Cercetătorii au ținut cont de consumul de alcool, stresul, somnul, activitatea fizică și menstruația. Ei au observat unele variații atunci când femeile au folosit pilule contraceptive.

Cafea, migrene: idei finale

Concluzia finală a cercetătoarei Elizabeth Mostofsky, desprinsă dintr-un comunicat des presă, a fost: "bea una sau două băuturi cofeinizate într-o zi nu pare să fie legată de dezvoltarea unei cefalee de migrenă, cu toate acestea, trei sau mai multe porții pot fi asociate cu o șansă mai mare de a dezvolta o durere de cap".

Potrivit acesteia, studiul realizat este primul riguros privind rolul cofeinei în atacurile cu migrenă, astfel încât au existat „dovezi limitate pentru a formula recomandări dietetice pentru persoanele cu migrenă. (...) În timp ce unii declanșatori potențiali - cum ar fi lipsa somnului - nu pot decât să crească riscul de migrenă, rolul cofeinei este deosebit de complex, deoarece poate declanșa un atac, dar ajută la controlul simptomelor", a mai menționat cercetătoarea. Aceasta a mai precizat că se impun studii suplimentare.

Studiul a fost publicat pe 8 august în The American Journal of Medicine. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel