Cafeaua, 5 posibile efecte secundare periculoase dovedite medical

Dana Lascu |
Data publicării:
Cafea și boabe de cafea. Foto: Nathan Dumlao/Unsplash
Cafea și boabe de cafea. Foto: Nathan Dumlao/Unsplash

Cafeaua aduce și beneficii pentru sănătate, dar poate avea și efecte secundare. Iată câteva dintre ele, dovedite prin studii medicale. La acestea adăugăm și o listă cu conținutul de cofeină din mai multe băuturi și din ciocolată. 

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. În 2018/2019, s-au consumat în întreaga lume aproximativ 165,35 milioane de saci a câte 60 de kilograme de cafea, o ușoară creștere față de 158 milioane de saci în anul precedent.

Cafeaua, celebra băutură cu cofeină, oferă o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației cronice în organism (link direct studiu), dar poate avea și câteva efecte secundare potențiale de care ar trebui să fiți conștienți. Mai jos, veți vedea cinci astfel de simptome pe care trebuie să le cunoașteți după ce ați băut o ceașcă (sau două, sau trei) de cafea, mai ales dacă beți băutura pentru prima dată.

1. Creșterea tensiunii

Conform Școlii de Medicină Harvard, cofeina nu determină de obicei creșterea tensiunii arteriale pentru perioade prelungite de timp. Cu toate acestea, un studiu din 2015 (link direct studiu) indică faptul că cei care nu beau cafea în mod regulat ar putea experimenta o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale sistolice după ce vor bea un espresso. Studiile în această materie sunt neconcludente și depind, în mare măsură, de cât de des beți cafea, precum și de nivelul tensiunii arteriale pe care îl aveți înainte de a o bea. 

2. Dureri de cap

Cafeaua ar putea fi motivul pentru care ai dureri de cap. Un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină (link direct studiu) a cerut aproape 100 de persoane cu migrene să înregistreze cât de des au consumat băuturi cofeinizate (care includ cafea, ceai, băuturi carbogazoase și băuturi energizante).

Studiul a constatat că probabilitatea de a avea o migrenă a crescut pentru cei care au băut cel puțin trei băuturi cu cofeină în fiecare zi, dar nu și pentru cei care au savurat una sau două cești pe zi.

3. Crește nivelul de anxietate

Cofeina poate accelera sistemul nervos central. De aceea, este posibil ca la un consum de peste 3 cești să observi că tremuri, arată eatthis.com.

Într-un articol cu Health (link direct), Susan Bowling, psiholog la Centrul de Sănătate al Femeilor de la Cleveland Clinic a spus: „În general, cofeina este adesea o veste proastă pentru persoanele cu anxietate.

„Efectele naturale ale cofeinei stimulează o mulțime de senzații, cum ar fi bătăile inimii mai rapide, încălzirea corpului, creșterea ritmului respirației - toate lucrurile care imită anxietatea”, a spus ea. Și este dificil pentru creier să identifice că ceea ce simți se datorează cafelei, nu anxietății, a arătat psiholoaga.

4. Afectează somnul

Dacă vă e greu să dormiți bine, adică să aveți un somn de calitate, ora la care bei cafeaua sau dacă o bei simplă ori cu lapte, conteză. Un studiu din 2013 (link direct studiu) publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine a arătat că dacă bei cafea sau orice alte băutură cu cofeină cu până la șase ore înainte de culcare, asta îți poate reduce timpul de somn cu până la o oră.

5. Reduce fertilitatea

Studiile au arătat că dacă bei excesiv cafea asta ar putea preveni concepția și, chiar mai rău, crește ar putea crește probabilitatea de avort spontan, arată un studiu din 2017 (link direct studiu).

Dr Gil Weiss, ginecolog Partener la Association for Women Healthcare, a declarat pentru ETNT (link direct material), într-un interviu că: „Nu s-a elucidat motivul pentru care consumul excesiv de cofeină s-a dovedit a reduce fertilitatea. (...) Cei mai mulți dintre exprți sunt de acord că un consum a mai puțin de 200 de miligrame de cofeină nu ar trebui să aibă niciun impact asupra fertilității”, spune Weiss. Asta echivalează cu aproximativ două căni de cafea de câte 236 de ml fiecare. 

Iată cât de multă cofeină se găsește în unele dintre alimentele și băuturile preferate:

- Ciocolată cu lapte (236 ml): 8 miligrame cofeină
- Ciocolată neagră (cubul de 4 de grame): 30 miligrame cofeină
- Ceai verde (177 ml): 40 miligrame cofeină
- Coca-Cola (473 ml): 45 miligrame cofeină
- Espresso (30 ml): 55 miligrame cofeină
- Cafea (236): 100 miligrame cofeină
- Băutură energetică (60 ml): 200 miligrame cofeină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel