Cafeaua, cum să o prepari pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare
Cafeaua se poate prepara în numeroase feluri, însă un anume tip de cafea preparată va reduce riscurile de boli cardiovasculare, cel puțin asta susține rezultatul unui...
Consumul de cafea este legat de multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi menținerea unei greutăți corporale optime, presiunea arterială medie zilnică mai scăzută și un risc redus de diabet și boli cardiovasculare. Dar nu toate metodele de preparare ne vor ajuta să obținem maximum de beneficii d ela o ceașcă de cafea.
Un studiu publicat de European Journal of Preventive Cardiology a constatat că prepararea cafelei la filtru (de exemplu, cu un filtru de hârtie) - nu doar fierberea cafelei la ibric - este mai bună pentru sănătate, în special pentru persoanele în vârstă. Cercetătorii au analizat răspunsurile la sondaj a mai mult de 500.000 de consumatori de cafea sănătoși de cafea (vârste între 20 și 79 de ani) care au fost urmăriți timp de aproximativ 20 de ani. Persoanele de sub 60 de ani care beau una până la patru căni de cafea, în special cafea filtrată, aveau rate mai mici de boli ale arterei și deces.
Risc mai mic de deces și la vârstnici
Rata mai mică de deces la consumatorii de cafea filtrată a persistat la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, dar s-a pierdut la persoanele care beau cinci sau mai multe căni pe zi.
Studiul este observațional și nu dovedește că cafeaua filtrată este mai sănătoasă decât cea preparată prin alte metode, dar are sens.
Cafeaua nefiltrată conține diterpeni, compuși care pot crește colesterolul, iar cercetătorii spun că o ceașcă de cafea nefiltrată conține de 30 de ori mai mulți diterpeni decât o cană de cafea filtrată. Așa că folosiți filtrul de cafea, păstrați alte metode de preparare pentru ocazii speciale și luați în considerare limitarea consumului de cafea la mai puțin de cinci căni pe zi, în medie, pentru efecte benefice asupra sănătății, recomandă specialiștii de la Harvard Medical School.
-
-
-
-
-
Simptomele AVC sunt greu de recunoscut: mit sau adevăr?19.12.2025, 09:44
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
