Cancer: 40% din bolile maligne sunt influențate de stilul de viață

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Cancer. Modificările stilului de viață ar putea preveni mai mult de 40% din afecțiunile maligne.

Aproximativ 40% dintre tipurile de cancer pot fi prevenite prin schimbări ale stilului de viață, spune dr. JoAnn Manson, profesor de sănătate al femeilor Michael și Lee Bell de la Harvard Medical School. Asta, spune ea, este valabil și în cazul perosanelor care au antecedente familiale de cancer. „Ereditatea nu este de obicei destin”, spune ea.

De fapt, există mai multe abordări care vă pot reduce riscul de cancer pe parcursul vieții. Unele dintre ele sunt ușoare, cum ar fi efectuarea unor controale medicale recomandate. Altele pot fi puțin mai provocatoare - de exemplu, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, antrenamente regulate sau schimbarea dietei. Dar chiar și a face mici schimbări precum cele de mai jos, poate fi util în protejarea sănătatății pe termen lung.

1. Îmbunătățiți-vă dieta
Reduceți riscul unor tipuri de cancer, consumând o dietă în mare parte pe bază de plante, săracă în carne roșie și procesată și săracă în zaharuri adăugate, spune dr. Manson. Două exemple sunt dieta mediteraneană și dieta DASH, spune ea. Ambele subliniază grăsimile nesaturate sănătoase, cerealele integrale, fructele și legumele și nucile și fasolea, iar ambele sunt sărace în alimente procesate.

2. Fiți atent la ce beți
„Un alt aspect al dietei la care oamenii nu acordă prea multă atenție este minimizarea consumului de alcool”, spune dr. Manson. Cercetările au legat consumul de alcool de numeroase tipuri de cancer - în special la consumatorii abundenți. Dar nici cei care beau mai puțin de o băutură sau două zilnic nu sunt în siguranță totală.
„Rapoartele recente sugerează că chiar și aportul modest sau moderat de alcool este asociat cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer esofagian, cancer de sân și cancer colorectal”, spune dr. Manson. Dacă vă bucurați de o băutură zilnică, poate fi greu să renunțați. Dar reducerea consumului este cu siguranță ceva de luat în considerare.
"O băutură o dată sau de două ori pe lună nu este susceptibilă să vă afecteze riscul de cancer, dar mai mult de câteva băuturi pe săptămână ar putea", spune dr. Manson.

3. Faceți screening-urile recomandate pentru cancer
În timp ce unele teste, cum ar fi mamografiile, sunt concepute pentru a găsi cancerul devreme când sunt cele mai tratabile, unele teste de screening pot preveni cu totul cancerul. De exemplu, o colonoscopie poate găsi polipi precanceroși și îi poate elimina înainte de a face vreun rău. Același lucru este valabil și pentru testele Papanicolau și HPV (papilomavirus uman), care pot detecta anomalii înainte de a deveni cancere la nivelul colului uterin și al vaginului.
De asemenea, luați în considerare efectuarea unui test unic de hepatită C, care este recomandat acum tuturor adulților cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani. Netratată, această infecție virală poate duce la boli hepatice și cancer hepatic. 

4. Mențineți o greutate corporală sănătoasă
Obezitatea este legată de foarte multe afecțiuni maligne, de la cancer de sân postmenopauză la cancer ovarian, endometrial și renal. Obezitatea crește riscul prin mai multe căi. Este asociat cu rezistența la insulină, o afecțiune în care celulele nu răspund bine la insulină (hormonul care ajută corpul să transforme glucoza în energie). Această defecțiune determină creșterea nivelului de zahăr din sânge și insulină, ceea ce poate favoriza creșterea tumorii. 
Obezitatea provoacă, de asemenea, inflamații cronice în organism și crește nivelul circulant al estrogenului și al altor hormoni sexuali; aceste modificări fac să apară anumite tipuri de cancer.

5. Faceți exerciții regulat
Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de cancer prin mai multe mecanisme, potrivit dr. Manson. În primul rând, ajută la controlul greutății. Exercițiile fizice pot, de asemenea, să modereze nivelurile de hormoni sexuali și inflamații, care pot determina anumite tumori maligne. În cele din urmă, activitatea fizică este importantă pentru gestionarea stresului. Hormonii produși de răspunsul la stres al organismului pot crește vulnerabilitatea la cancer. Scopul este de 150 până la 300 de minute de exerciții cu intensitate moderată sau de 75 până la 150 de minute de exerciții energice în fiecare săptămână.

6. Somn adecvat
Somnul insuficient sau de calitate slabă este asociat cu obezitatea și diabetul. Ambele condiții, la rândul lor, cresc riscul de cancer. În plus față de această legătură indirectă, unele cercetări au descoperit că somnul slab poate crește în mod independent riscul de cancer, spune dr. Manson. Încercați să dormiți șapte sau opt ore de somn de bună calitate pe noapte. Exercițiile regulate vă pot ajuta să dormiți mai bine.

7. Evitați pericolele de mediu
Când este posibil, reduceți expunerea la substanțe chimice potențial dăunătoare. Unele care vă pot crește riscul de cancer pot fi în plastic și în produse de înfrumusețare. Mai multe substanțe chimice din plastic, inclusiv bisfenolul A și ftalații, sunt îngrijorătoare, deoarece există unele dovezi că expunerea pe termen lung este dăunătoare. Reduceți riscul evitând încălzirea alimentelor în recipiente de plastic la cuptorul cu microunde și evitând alimentele ambalate în plastic dacă există o altă opțiune.

Cumpărați cu atenție tratamente de înfrumusețare citind etichete pentru a evita substanțele chimice problematice.

De asemenea, reduceți numărul de produse pe care le utilizați zilnic pentru a reduce expunerea inutilă.
Cu toate acestea, rețineți că, deși riscurile acestor produse se pot adăuga în timp, riscul real de cancer din aceste articole este minim. „Nu vă preocupați de ceea ce este probabil un risc foarte mic în comparație cu riscul de a avea o dietă cu adevărat nesănătoasă și de a fi sedentar”, spune dr. Manson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel