Cancer de sânge, oncogenă nouă, descoperită în cele mai comune forme ale bolii

Angela Sabău |
Data publicării:
Plumb în sânge la copii
Plumb în sânge la copii

Un nou studiul identifică o oncogenă nouă pentru cele mai frecvente tipuri de cancer de sânge. Oamenii de știiță încearcă cum să adapteze tratamentele.

Miguel Gallardo, cercetător și coordonator al H12O-CNIO Haematological Malignancies Clinical Research Unit headed by Joaquín Martínez at the Spanish National Cancer Research Centre (CNIO), a participat la un studiu care a arătat că o supraexprimare a hnRNP K poate determina limfoame cu celule B, cele mai frecvente tipuri de cancer de sânge.

HnRNP-urile sunt proteine care leagă ARN și sunt complexe cu ARN nuclear heterogen (hnRNA). Aceste proteine sunt asociate cu ARN-urile pre-ARNm din nucleu și par să influențeze procesarea pre-ARNm și alte aspecte ale metabolismului și transportului ARNm.

Constatarea că această genă supresoare a tumorilor poate provoca, de asemenea, cancer poate conduce la noi metode de evaluare a pacienților și la dezvoltarea de noi abordări terapeutice, scrie medicalxpress.com.

Constatările studiului, conduse de Sean Post, profesor asociat de leucemie la MD Anderson, au fost publicate în Journal of the National Cancer Institute (JNCI). Pe lângă CNIO, au participat de asemenea la Spitalul Universitar 12 de Octubre și la Universitatea Complutense din Madrid.

Ce sunt limfocitele B și ce rol au

Limfocitele B sunt un tip de celule albe din sânge care se dezvoltă în măduva osoasă. Ele produc anticorpi utilizați de sistemul imunitar pentru a neutraliza microorganismele patogene. Diferitele tipuri de limfoame care afectează aceste tipuri de celule sanguine sunt cele mai frecvente cancere de sânge. Prognozele și tratamentele depind de tipul și stadiul de cancer, deoarece limfoamele cu celule B pot fi în creștere lentă (maligne) sau în creștere rapidă (foarte maligne).

Miguel Gallardo este omul de știință care a caracterizat hnRNP K ca o genă supresoare tumorală. Constătarile sale au fost publicate în Cancer Cell, când a fost membru post-doctoral la MD Anderson.

S-a știut deja că hnRNP K reglează o multitudine de procese celulare și că atât supraexprimarea (sunt ma multe), cât și subexpresia (sunt mai puține) sunt implicate în dezvoltarea bolii. Creșterea expresiei hnRNP K a fost, de asemenea, observată la pacienții cu tumori solide de grad înalt.

Funcția de promovare a tumorii a hnRNP K a fost confirmată pentru limfoamele cu celule B în studiul publicat în JNCI. Gallardo este primul co-autor alături de Prerna Malaney, post-doctoral la MD Anderson. „Supraexpresia hnRNP K este deseori asociată cu o recuperare proastă și cu rate scăzute de supraviețuire", spune Gallardo. Acest lucru a fost confirmat de constatările conform cărora supraexpresia hnRNP K la șoareci transgenici a dus la dezvoltarea de limfom și supraviețuirea redusă.

Gena legată de cancerul de sânge

Echipa de studiu a constatat că potențialul oncogen al hnRNP K provine din capacitatea sa de a regla o oncogenă comună numită MYC, care este adesea legată de cancerul de sânge.

Rezultatele studiului au arătat că hnRNP K este o oncogenă atunci când este supraexprimat și reprezintă un mecanism nou pentru activarea c-MYC care este diferită de cele observate în alte tipuri de tumori până în prezent. Pacienții cu limfom ar putea beneficia de terapii mai personalizate, bazate pe direcționarea hnRNP K sau c-MYC.

În acest sens, unitatea clinică de cercetare clinică hematologică H120-CNIO colaborează activ cu alți cercetători de la CNIO, care lucrează la dezvoltarea unor noi modulatori hnRNP K pentru utilizare clinică viitoare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel