Cancer de stomac cu debut precoce, mulți pacienți tineri suferă și de o boală distinctă

Cancer
Cancer

Multe persoane sub 60 de ani care dezvoltă cancer de stomac au o boală „genetică și distinctă din punct de vedere clinic”, a descoperit o nouă cercetare a Clinicii Mayo.

În comparație cu cancerul de stomac la adulții în vârstă, această nouă formă de debut precoce crește adesea și se răspândește mai rapid, are un prognostic mai rău și este mai rezistentă la tratamentele tradiționale de chimioterapie, constată studiul. Cercetarea a fost publicată recent în revista Surgery.

În timp ce ratele de cancer la stomac la pacienții mai în vârstă au scăzut de zeci de ani, acest cancer de debut precoce crește și acum constituie peste 30% din diagnosticul de cancer la stomac, notează Science Daily.

„Cred că aceasta este o tendință alarmantă, deoarece cancerul de stomac este o boală devastatoare", spune autorul principal Travis Grotz, M.D., oncolog chirurgical Mayo Clinic. "În SUA nu există prea multă conștientizare a semnelor și simptomelor cancerului de stomac, iar mulți pacienți mai tineri pot fi diagnosticați cu întârziere - când tratamentul este mai puțin eficient."

Echipa de cercetare a studiat 75.225 de cazuri folosind mai multe baze de date de cancer pentru a analiza statisticile privind cancerul de stomac din 1973 până în 2015. Astăzi, vârsta medie a cuiva diagnosticat cu cancer de stomac este de 68 de ani, dar persoanele din anii 30, 40 și 50 de ani sunt mai expuse riscurilor.

Deși nu există o vârstă limită pentru definirea cancerului de stomac cu debut precoce și cu debut tardiv, cercetătorii au descoperit că distincțiile au fost adevărate dacă au folosit o întrerupere de vârstă de 60, 50 sau 40 de ani. Cercetătorii au descoperit că incidența cancerului de stomac cu debut tardiv a scăzut cu 1,8% anual în perioada de studiu, în timp ce boala cu debut precoce a scăzut cu 1,9% anual, din 1973 până în 1995 și apoi a crescut cu 1,5% până în 2013. Proporția de debut precoce. cancerul gastric s-a dublat de la 18% din totalul cazurilor în 1995 la mai mult de 30% din toate cazurile de cancer gastric.

„De obicei, vedem cum cancerul de stomac este diagnosticat la pacienții din anii 70, dar din ce în ce mai des vedem că sunt diagnosticați pacienți în vârstă de 30-50 de ani", spune dr. Grotz.

Rata crescută a bolii cu debut precoce nu provine de la depistarea anterioară, adaugă Dr. Grotz. „Nu există niciun screening universal pentru cancerul de stomac, iar pacienții mai tineri au prezentat de fapt boală în stadiul ulterior decât pacienții mai în vârstă", spune el.

Cancerul de stomac cu debut precoce este, de asemenea, genetic și molecular distinct, au descoperit cercetătorii. În plus, factorii de risc tradiționali pentru dezvoltarea cancerului de stomac în rândul americanilor în vârstă, cum ar fi fumatul de tutun, nu par să coreleze cu omologul său de început.

"Sperăm că, astfel de studii, vor crește gradul de conștientizare și vor crește suspiciunea de cancer la stomac, în special la pacienții mai tineri", spune dr. Grotz. Pacienții mai tineri care se simt plini înainte de a termina o masă sau au reflux, dureri abdominale, pierderi în greutate neintenționate și dificultăți în alimentație ar trebui să vadă medicul, adaugă el.

Cancerul de stomac este cel de-al 16-lea cel mai frecvent cancer din SUA, potrivit American Cancer Society. Are o rată de supraviețuire de cinci ani de 31,5%, iar în 2019 vor exista 27.510 cazuri noi, potrivit Institutului Național al Cancerului. Organizația Mondială a Sănătății raportează că cancerul a fost a doua cauză principală de deces la nivel mondial în 2018 și că cancerul de stomac a fost a treia cauză cea mai frecventă de deces prin cancer în acel an.

În continuare, echipa de cercetare speră să identifice mai bine factorii de risc pentru cancerul de stomac cu debut precoce, folosind proiectul de epidemiologie Rochester și potențial alte baze de date mari.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel