Urmărește dezbaterea live

Cancer ovarian: de ce este depistat târziu în România?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul ovarian este, în multe cazuri, depistat târziu la românce  FOTO: pixabary
Cancerul ovarian este, în multe cazuri, depistat târziu la românce FOTO: pixabary

Cancerul ovarian, depistat din timp, poate avea o rată de supraviețuire de până la 93%. În România, însă, una dintre probleme e diagnosticarea târzie.

Cancerul ovarian a fost tema unei conferințe organizate miercuri, 8 mai, la Cluj, de către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță" din Cluj (IOCN). Data nu a fost aleasă întâmplător întrucât pe 8 mai se marchează Ziua Internațională de Luptă împotriva Cancerului Ovarian.

„În România, una dintre problemele principale care duc la depistarea tardivă a cancerului ovarian este teama de diagnostic. Majoritatea femeilor evită să meargă la medic atunci când apar primele simptome din cauza fricii unui diagnostic oncologic. De aceea, ne propunem să le ajutăm pe românce să înțeleagă că, depistat la timp, cancerul ovarian poate fi ținut sub control. Vrem să le dăm femeilor speranță de viață", a declarat Cezar Irimia, președintele FABC, în conferința de la Cluj.

Potrivit acestuia, Federația și IOCN au lansat o campanie numită „#SperanțăDeViață" prin care și-au propus să le ajute pe femei să nu le mai fie frică să meargă la un control de specialitate precizând că acest tip de cancer, depistat la timp, poate avea o rată de supraviețuire de până la 93%.

De aceea le sfătuiește pe reprezentantele sexului frumos să meargă la un consult când observă apariția unor modificări în corpul lor precum: schimbări ale digestiei, sângerări anormale, fluctuații neobișnuite ale greutății.

Posibile semne ale cancerului ovarian

„Deși nu există simptome specifice cancerului ovarian, depistarea bolilor ginecologice grave, inclusiv a cancerului ovarian, în stadii incipiente este posibilă pentru toate femeile din România. Este necesar ca femeile să facă doar două lucruri: să meargă la medic constant, pentru analize de rutină sau de câte ori observă că apar modificări neobișnuite - sângerări inter-menstruale, fluctuații ale greutății fără să schimbe semnificativ dieta, balonare persistentă sau durere în zona pelvină sau abdominală", a opinat, la conferință, Patriciu Achimaş-Cadariu, fost ministru al Sănătății, profesor, medic primar în specialitatea Obstetrică-Ginecologie.

Acesta a subliniat că nu există simptome specifice cancerului ovarian, ci semne care pot fi ale mai multor boli ginecologice, iar o vizită la doctor e recomandată.

Dintre aceste semne a amintit: balonare persistentă și creșterea dimensiunii abdomenului, ce nu se retrage în câteva zile; probleme de alimentație – senzația de saturație după o cantitate mică de mâncare; durere – în zonele pelvine sau abdominale; simptome urinare – urgența sau frecvența senzației de urinare; sângerări anormale; oboseală extremă; scădere sau creștere inexplicabilă în greutate; sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel