Cancerul cu cea mai fatală evoluție: Singura formă de cancer în care rata mortalităţii este foarte crescută

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul pancreatic - FOTO: Freepik@brgfx
cancerul pancreatic - FOTO: Freepik@brgfx

Cancerul cu cea mai fatală evoluție nu are simptome. În marea majoritate a cazurilor, simptomele apar doar când cancerul a evoluat şi a început să se extindă şi la alte organe.

Cancerul cu cea mai fatală evoluție este greu de diagnosticat în stadiile incipiente. Cancerul pancreatic este o afecțiune în care celulele maligne se dezvoltă în țesuturile pancreasului. Pancreasul este un organ situat în partea superioară a abdomenului, în spatele stomacului. 

Cancerul pancreatic poate să înceapă în diferite părți ale pancreasului, dar majoritatea cazurilor încep în celulele care alcătuiesc conductele pancreasului. Această formă de cancer este cunoscută sub denumirea de adenocarcinom pancreatic.

Cauzele exacte ale cancerului pancreatic nu sunt întotdeauna clare, dar există factori de risc care pot crește șansele de a dezvolta această boală. Acești factori includ fumatul, istoricul familial de cancer pancreatic, diabetul zaharat, pancreatita cronică și anumite modificări genetice ereditare.

Cancerul pancreatic este adesea dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, deoarece simptomele pot fi vagi și pot fi atribuite altor afecțiuni. Printre simptomele posibile se numără durerea abdominală, scăderea în greutate neintenționată, icterul (colorarea galbenă a pielii și a ochilor), pierderea poftei de mâncare și schimbări în scaun.

Vezi și: Cum să previi apariția tumorilor. Greșelile zilnice care duc la apariția celulelor canceroase

Cancerul pancreatic, evoluție nefavorabilă

Spitalul Universitar de Urgență ”Carol Davila” arată cât de grav este cancerul pancreatic.

”Cancerul pancreatic este asociat astăzi cu cea mai rapidă şi fatală evoluţie. Este singura formă de cancer în care rata mortalităţii este foarte crescută, indiferent de sex şi se preconizează că, până în anul 2020, acesta să fie a doua cauză de deces din patologia oncologică.

În momentul de faţă, la nivelul politicilor de sănătate publică, din păcate, acest tip de cancer nu reprezintă o prioritate în ceea ce priveşte dezvoltarea strategiilor de prevenire, diagnostic şi tratament.

Cancerul pancreatic deseori trece neobservat până când devine avansat şi greu de tratat. În marea majoritate a cazurilor, simptomele apar doar când cancerul a evoluat şi a început să se extindă şi la alte organe. Întrucât 95% dintre cancerele pancreatice sunt de tip adenocarcinom, vom încerca să descriem mai întâi simptomele acestuia, urmate de simptomele formelor mai rare de cancer”, arată Spitalul Universitar de Urgență ”Carol Davila”.

Cancerul pancreatic, simptome

În fazele incipiente, cancerul pancreatic are tendinţa de a fi silenţios şi fără durere.

”În acest moment, simptomele depind de localizarea cancerului din pancreas:

- cancerul pancreatic la nivelul capului pancreasului determină simptome de tipul pierderii ponderale, icter (piele galbenă), grăsimi în scaun, cu sau fără dureri abdominale;

- cancerul pancreatic la nivelul corpului pancreasului sau în coada pancresului de obicei determină dureri abdominale şi pierdere ponderală.

În general, simptomele apar mai devreme în situaţia în care, cancerul este localizat la nivelul capul pancresului, comparativ cu cele localizate la nivelul corpului sau al cozii acestuia.

Cancerul pancreatic: simptome gastrointestinale

Întrucât cancerul pancreatic se dezvolta în jurul unor zone importante pentru sistemul digestiv, simptomele gastrointestinale sunt deseori predominante:

- Durere abdominală. Mai mult de 80% dintre pacienţii cu cancer pancreatic prezintă la un moment durere abdominală pe măsură ce tumoarea creşte. Cancerul pancreatic poate determina durere surdă în abdomenul superior şi dureri de spate. Durerea poate fi ocazională.

- Balonare abdominală. Unii pacienţi cu cancer pancreatic au o senzaţie de saturaţie deşi mănâncă puţin sau o senzaţie de balonare abdominală inconfortabilă;

- Greţuri;

- Diaree;

- Grăsime în scaun (steatoree). Pe măsură ce cancerul pancreatic scade abilitatea pancreasului de a secretă enzime pentru digestia grăsimilor, mai multe grăsimi ajung în scaun nedigerate.

- Scaun de culoare deschisă. Dacă ductul care drenează bila până la intestin este blocat de cancerul pancreatic, scaunul îşi poate pierde culoarea maronie şi devine deschis la culoare sau de culoarea lutului. Iar urina poate deveni închisă la culoare.

Vezi și: Cum să îți protejezi părul de vântul puternic. 7 sfaturi de îngrijire împotriva deteriorării

Cancerul pancreatic: simptome generale

Pe măsură ce creşte şi se răspândeşte, cancerul pancreatic afectează întregul organism.
Simptomele generale pot include:
- scădere ponderală;

- stare de rău;

- pierderea apetitului;

- creşterea glicemiei. Unii pacienţi cu cancer pancreatic dezvolta diabet datorită fiind afectată funcţia pancreasului de a produce insulina. (totuşi, marea majoritate a pacienţilor nou-descoperiti cu diabet nu suferă de cancer pancreatic).

Cancerul pancreatic: simptome cutanate

Icterul: deoarece cancerul localizat la nivelul capului pancreatic blochează ductul prin care se varsă bila în intestin (duct biliar comun), componentele bilei se acumulează în sânge. Acestea colorează pielea şi sclerele oculare în galben, o condiţie medicală numită icter.

Prurit: uneori, pacienţii cu cancer pancreatic prezintă prurit (mâncărimi) pe toată suprafaţa corpului”, mai arată SMUC.

Cauzele şi factorii de risc ai cancerului pancreatic

Cauzele cancerului pancreatic sunt încă necunoscute. Cancerul pancreatic se dezvolta atunci când o celulă pancreatică prezintă o leziune la nivelul ADN-ului care o determina să se multiplice anormal. O singură celulă canceroasă creşte şi se divide rapid, devenind o tumoră care nu respecta limitele naturale ale organismului. În final, celule canceroase pot călători la distanţă în organism (metastaze) prin sânge sau sistemul limfatic.

”Nu se ştie exact cum apare procesul leziunii ADN-ului care duce la cancerul pancreatic. Analizarea cancerelor pancereatice arata anumite mutaţii care apar în aproape toate cazurile şi altele care variază la diferiţi pacienţi.

Unele dintre aceste mutaţii se petrec aleator. Altele apar ca răspuns la comportamentul uman sau la experienţele din mediu. Unele dintre ele pot fi moştenite. (când şi cum se întâmplă aceste mutaţii sunt lucruri dincolo de înţelegerea experţilor). Când se acumulează suficiente mutaţii, o celulă devine malignă şi o tumoră începe să crească”, mai notează Spitalul Universitar Mitar de Urgență Carol Davila.

Cancerul pancreatic, factori de risc

”Experţii nu au identificat cauzele cancerului pancreatic, dar au fost identificaţi anumiţi factori de risc pentru acest tip de cancer. Aceşti factori de risc sunt prezenţi mai frecvent la persoanele care dezvoltă cancer pancreatic decât la populaţia generală.

Există factori de risc multipli pentru cancerul pancreatic, deşi mulţi dintre ei sunt asociaţi de puţin timp cu acesta. Mulţi dintre pacienţii cu cancer pancreatic nu prezintă nici un factor de risc. Aproximativ 1 persoană din 76 va dezvolta cancer pancreatic. Acesta reprezintă media pentru acest tip de cancer.

Persoanele care prezintă factori de risc au un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic decât cei din populaţia generală:

Vezi și: Greșelile pe care le faci înainte să te pui la somn. De ce nu poți să dormi pe parcursul nopții

- Factori genetici. 5 până la 10% dintre pacienţii cu cancer pancreatic au un membru în familie care are sau a avut cancer pancreatic. Mai multe gene diferite au fost asociate cu acest risc crescut, deşi încă nu a fost identificată nicio genă a cancerului pancreatic;

- Diabetul. Pacienţii cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic. Există totuşi anumite controverse în acest caz, dacă diabetul determina cancer pancreatic sau dacă pancreasul începe să funcţioneze prost înainte de apariţia cancerului, determinând diabet;

- Fumatul. Cu cât o persoană fumează mai mult, cu atât prezintă un risc mai mare de cancer pancreatic. La zece ani de la renunţarea la fumat, riscul asociat echivalează cu cel al persoanelor care nu au fumat niciodată;

- Obezitatea şi inactivitatea. Într-un studiu realizat pe 88 000 de asistente, cele care erau obeze (indexul de masă corporală mai mare de 30) aveau un risc mai mare de apariţie a cancerului pancreatic. Cele care făceau exerciţiu fizic prezentau jumătate din riscul de cancer pancreatic, comparativ cu cele care nu făceau exerciţiu fizic deloc;

- Dieta. În unele studii, o dietă bogată în grăsimi şi carne (în special carne afumată şi procesată) a fost legată de apariţia cancerului pancreatic, iar în altele, o dietă sănătoasă bogată în fructe şi legume scade riscul acestei maladii. Totuşi există şi studii care sugerează că nu există o legătură identificabilă între dietă şi cancerul pancreatic;

- Licopenul şi seleniul. Studiile au arătat un nivel scăzut al acestor nutrienţi la persoanele care dezvoltă cancer pancreatic. Dar nu există probe care să arate cert că un nivel scăzut determina cancer pancreatic. Orice dietă care include carne slabă sau roşie şi legume galbene ar trebui să ofere cantităţi adecvate de licopen şi seleniu.

Eliminarea factorilor de risc pentru cancerul pancreatic nu vor determina risc zero pentru aceasta afecţiune. Dar o dietă sănătoasă, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi exerciţiile fizice frecvente vor îmbunătăţi starea generală de sănătate şi vor reduce riscurile pentru alte probleme de sănătate”, mai notează SMUC.

Vezi și: 10 metode pentru a scăpa de stres. Ce spun studiile despre factorii perturbatori din jurul tău

Cancerul pancreatic, diagnostic

”De obicei cancerul pancreatic trece nedetectat până la un stadiu avansat. De la momentul apariţiei simptomelor, diagnosticul de cancer pancreatic se pune relativ uşor. Din păcate, la acest punct tratamentul curativ este rareori posibil. Scopul este detectarea şi diagnosticarea precoce a cancerului. 

Diagnosticarea cancerului pancreatic se petrece de obicei atunci când pacientul experimentează săptămâni sau luni de simptome. Frecvent, simptomele cancerului pancreatic includ durere abdominală, pierdere ponderală ± icter.

În faţa acestor simptome, medicul încearcă să determine cauza lor, folosind mai multe instrumente:

- realizarea anamnezei medicale prin care medicul afla istoria bolii, cum ar fi momentul instalării, natura şi localizarea durerii, istoricul de fumător şi prezenţa altor probleme medicale;

- în timpul examinării fizice, doctorul poate simţi la palpare o masă la nivelul abdomenului, poate observa icterul sau pierderea ponderală;

- testele de laborator pot evidenţia că evacuarea bilei este blocată sau existent altor anomalii.

Bazându-se pe examinarea fizică, testele de laborator şi descrierea simptomelor, medicul poate cere realizarea unor teste imagistice:

- computer tomograf;

- imagistica prin rezonanţă magnetică;

- ecografia;

- tomografia prin emisie de pozitroni: glucoza radioactivă este injectata în sânge şi este absorbită de celulele canceroase. Această analiză poate ajuta la determinarea extinderii cancerului în organism.

Dacă studiile imagistice detectează o masă la nivelul pancreasului, diagnosticul de cancer pancreatic este probabil, dar nu este sigur, în acest caz, doar biopsia - recoltarea de ţesut de la nivelul tumorii - poate pune diagnosticul definitiv”, mai notează Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila.

Cancerul pancreatic, diagnostic

”Dacă diagnosticul de cancer pancreatic pare foarte probabil şi tumora pare că poate fi îndepărtată chirurgical, medicii pot recomanda intervenţia chirurgicală fără biopsie anterioară, aceasta fiind realizată ulterior.

Tratarea cancerului pancreatic este dificilă dacă acesta este descoperit târziu, aşa cum se întâmplă de obicei. Cercetătorii caută metode de detectare precoce, dar până acum nici una nu s-a dovedit eficientă.

Există studii în desfăşurare despre eficacitatea folosirii ecografiei endoscopice pentru detectarea precoce a cancerului pancreatic în cazul acestor familii. Primele rezultate sunt promiţătoare. Totuşi, endoscopia este o procedură invazivă, deci este folosită doar pentru persoanele care un risc crescut pentru cancerul pancreatic”, mai notează SMUC.

Ziua Mondială a cancerului pancreatic

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pancreatic are loc în a treia joi a lunii noiembrie în fiecare an, respectiv în data de 13 noiembrie, anul acesta. Acum 11 ani a fost inițiată această zi, pentru a crește gradul de conștientizare a faptului că acest tip de cancer este unul dintre cele mai dure tipuri de cancer.

Această zi permite comunităților să se unească pentru a crește gradul de conștientizare și a sprijini oamenii care luptă împotriva cancerului pancreatic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel