Cancerul de colon: cum cresc șansele de vindecare dacă se intervine în faze incipiente ale bolii, explică dr. Gabriel Mitulescu

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Gabriel Mitulescu. Foto: DC Medical
Dr Gabriel Mitulescu. Foto: DC Medical

Dr. Gabriel Mitulescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, colaborator al Spitalului Clinic Sanador, a fost invitat la Interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre intervențiile colostomie și ileostomie.

Dr Gabriel Mitulescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, colaborator al Spitalului Clinic Sanador, a explicat, la Interviurile DC News și DC Medical că pentru reușita unor intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea unor tumori din colon este foarte importat stadiul în care se află boala. Astfel, cu cât este mai devreme făcută intervenția, cu atât sunt șanse mai mari ca organismul să se refacă. „Sunt niște principii de ale chirurgiei oncologice; se scoate tumora cu toate zonele în care acel cancer s-ar fi putut răspândi și cu o marjă de țesut sănătos din jur. Asta înseamnă chirurgia cancerului. Depinde, bineînțeles, de stadiul la care se face această extirpare, pentru că ideea principală e să scoatem tumora, adică să salvăm viața pacientului; al doilea scop al intervenției este să lăsăm un pacient funcțional - aceste dejecții ale noastre, materiile fecale, trebuie eliminate undeva la exterior. Dar, în al treilea rând, ne străduim - și e clar acest principiu - de a nu mutila oamenii, ci de a face cumva să reconstituim integritatea corporală. Atunci când se poate”, a explicat el la Interviurile DC News și DC Medical.
Pe de altă parte, el a mai arătat că în unele cazuri, reconstrucția nu are mari șanse. „Dacă se operează o tumoră care a făcut un abces peritumoral care a perforat și pacientul are de fapt peritonită sau care este în ocluzie și intestinele sunt foarte dilatate, stazice și cu translocație bacteriană - deci iar cu infecție abdominală - atunci reconstrucția nu prea are șanse bune de reușită și chiar dacă tentezi să o faci, trebuie să o protejezi ca pe acolo să nu meargă materii fecale, să se poată regenera țesuturile, să se poată vindeca structurile, și atunci se face colostomă sau ileostomă, după caz, ca să protejăm pentru o perioadă - în general două-trei luni. Sigur că sunt situații în care nu este reversibilă. Ar la un cancer de rect inferior și de canal anal, operația practic amputează și canalul anal și rectul și acolo nu mai există cale de întors, deși s-au imaginat și acolo reconstrucții și am și făcut așa ceva, chiar și după amputație de rect, numai că trebuie să fie stadii incipiente ale bolii”, a mai explicat medicul.

Mai mult detalii puteți afla din materialul video atașat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel