Când poți mânca ultima masă a zilei. Legătura esențială pe care o are cina cu programul de somn

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
cina foto:freepik
cina foto:freepik

Când poți mânca ultima masă a zilei. Cine ar trebui să servească cina mai devreme decât majoritatea oamenilor.

Există numeroase idei preconcepute despre cel mai bun moment pentru a lua cina, dar cât de mult contează acest aspect în raport cu ce mâncăm? Este mai sănătos să servim cina devreme, înainte de ora 19, sau este acceptabil să luăm masa chiar și în timpul serii? 

Vezi și: Telefonul poate găzdui peste 17.000 de gene bacteriene. Cum să îți cureți telefonul corect

Programul mesei și impactul asupra sănătății

Kayla Kopp, un dietetician înregistrat la Centrul pentru Nutriție Umană al Cleveland Clinic, susține că nu există un moment ideal pentru a lua cina și că aspectul mai important este tipul de alimente consumate, nu momentul consumului. Potrivit ei, ceasul nu determină modul în care organismul utilizează sau depozitează alimentele.

Deși nu există o cercetare care să indice că este mai sănătos să consumi cina mai devreme sau mai târziu, există anumite considerații. Un principiu de bază sugerează să nu treacă mai mult de trei până la patru ore fără să mâncăm. Dacă cineva suferă de reflux acid sau arsuri la stomac, o cină luată mai devreme poate fi benefică. De asemenea, persoanele cu diabet de tip 2 pot beneficia de o cină mai devreme, având în vedere că cinele târzii pot duce la complicații diabetice, conform unui studiu.

Rolul ritmului circadian și importanța somnului

Rritmul circadian joacă un rol important în reglarea semnalelor de foame. Prin urmare, este recomandat să încercăm să consumăm micul dejun, prânzul și cina în mod regulat în fiecare zi, fără a sări peste mese. Menținerea unui program de somn și a unui program de masă regulate este esențială pentru un stil de viață sănătos.

Somnul de calitate reprezintă baza pe care se construiește sănătatea optimă. Chiar dacă nutriția și exercițiile fizice sunt la nivel maxim, fără somn adecvat, beneficiile lor sunt semnificativ reduse. Somnul contribuie la sănătatea metabolică, imunitară, repararea mușchilor, funcționarea optimă a creierului și sănătatea mentală.

Ce să mâncăm la cină

Atunci când vine vorba despre alegerea alimentelor pentru cină, Kayla Kopp sugerează utilizarea "metodei farfuriei sănătoase". Aceasta implică:

- Jumătate din farfurie cu legume non-amidonate

- Un sfert din farfurie cu cereale sau legume

- Un sfert din farfurie cu o porție de proteină slabă, de dimensiunea unei palme

Un exemplu concret ar putea consta într-o jumătate de farfurie cu salată mixtă de primăvară cu o lingură de oțet balsamic, o ceașcă de orez brun și 100 de grame de piept de pui la grătar. Pentru desert, o porție de fructe, cum ar fi o ceașcă de fructe de pădure amestecate sau o portocală mică, poate completa masa într-un mod sănătos.

Vezi și: Iaurtul, beneficii uimitoare. Cel mai bun prieten pentru sistemul osos

Nu există un moment universal considerat ideal pentru a lua cina. Ceea ce contează cu adevărat este să adoptăm un program regulat de mese, să acordăm atenție tipului de alimente consumate și să ne asigurăm că primim suficient somn pentru a susține o viață sănătoasă. Cu toate acestea, fiecare persoană este diferită, iar consultarea cu un medic specialist ar putea furniza îndrumări personalizate, în funcție de nevoi și condiții individuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel