Caniculă: 7 moduri în care te răcorești rapid pe căldura insuportabilă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum te răcorești pe caniculă. Foto: Jeremy Bishop / Unsplash
Cum te răcorești pe caniculă. Foto: Jeremy Bishop / Unsplash

Probabil că știți cât de important este să vă hidratați corect atunci când aveți parte de acest stres extrem termic numit caniculă. Dar există o mulțime de alte modalități de a reduce rapid căldura corpului. Iată 7 dintre ele: 

Ce faci ca să te răcorești pe caniculă: 

1) Baie rece la picioare

Așezarea picioarelor într-un lighean cu apă rece îți răcește corpul și te face să te relaxezi. Pur și simplu adăugați apă rece și, dacă suportați, câteva cuburi de gheață. Puteți pune în apă și sare de baie parfumată sau un ulei esențial relaxant și 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu, ca să vă curățați și împrospătați picioarele, în timp ce vă relaxați. Dacă suportați temperatura joasă, puteți sta așa și 20 de minute. Adăugați câteva picături de ulei esențial de mentă pentru un efect suplimentar de răcire.

2) Apa sau laptele de cocos diluat

Consumul de apă de nucă de cocos sau lapte de cocos (fără adaos de zahăr, atenție!) este o modalitate excelentă de a reîmprospăta și revitaliza corpul.  Vitaminele, mineralele și electroliții din apa de nucă de cocos rehidratează și regenerează corpul atunci când acesta este supus unui stres termic. 

3) Mentă

Menta este cunoscută pentru proprietățile sale de răcoritoare datorită conținutului ridicat de mentol. Puteți face un ceai rece de mentă (îl fierbeți și-l răciți, apoi îl băgați în frigider), puteți zdrobi frunze de mentă și le puteți pune într-un pahar cu apă rece și lămâie, sau puteți ține o sticlă (din sticlă, nu din plastic) cu capac în frigider mereu plină cu apă și frunze de mentă proaspete. Orice variantă ați alege, vă veți răcori. 

4) Alimentele hidratante

Consumați o mulțime de alimente cu un conținut ridicat de apă. Fructele precum pepene verde și căpșuni. Încercați să mâncați o mulțime de legume, cum ar fi tulpinile de țelină, castraveții, varza crudă și conopida. Puteți mânca aceste alimente crude într-o salată. Alternativ, adăugați un pic de gheață pentru a le încorpora într-un smoothie sănătos, sau iaurt, care le va da un gust și mai delicios. 

Citește și: 8 alimente pe care să le mănânci pe caniculă

5) Îmbracă-te corect

Când razele soarelui sunt prea puternice, trebuie să vă acoperiți capul cu o pălărie cu bor larg și e bine să purtați ochelari de soare. Puteți folosi și o umbrelă (dar nu din cele cu culori închise sau transparente) sau o umbreluță specială de soare cum au chinezoaicele. 
Purtați haine largi, deschis colorate, făcute din țesături naturale, cum ar fi bumbac sau in. 

6) Aloe vera

Frunzele și gelul interior al acestei plante cu multe efecte vindecătoare pot ajuta să vă răcoriți. Puteți aplica gel de aloe vera pe piele. Fie folosiți gelul din interiorul unei frunze de aleo vera, pe care ați ținut-o un pic la frigider după ce ați rupt-o, fie cumpărați un gel, efectul e același. Aloe vera hidratează piele fără să o îngrașe și e bine ca el să fie păstrat la frigider.

7) Zerul

Consumul de lapte poate ajuta la răcirea corpului și la îmbunătățirea metabolismului. Este, de asemenea, plin de probiotice (zerul din el mai exact), vitamine și minerale care vă vor ajuta să vă restabiliți energia naturală a corpului dacă vă simțiți epuizați de căldură. Încercați să beți un pahar de zer sau de lapte degresat rece. Adăugarea de miere este opțională, dar îi poate da o aroma mai plăcută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel