Canicula deteriorează medicamentele, care pot deveni toxice. Cum le păstrați în siguranță

Dana Lascu |
Data publicării:
Pastile
Pastile

Pe caniculă, nu ați lăsa în mod intenționat o cutie cu pastile în mașina sau pe pervaz , pentru că se va topi sau deteriora. Și nu ne referim doar la cutie, ci la medicamentele în sine, care se pot degrada și deveni chiar periculoase pentru sănătate!

Canicula poate să vă deterioreze medicaentele, indiferent dacă este vorba de cele cu prescripție medicală sau fără. Nici dulapul pentru medicamente din baie nu este întotdeauna sigur! Umiditatea vă poate deteriora și ea medicamentul. Medicamentele trebuie păstrate în loc răcoros, întunecat și uscat, spun farmaciștii. Așa că nu le țineți pe pervaz, pe noptiera pe care bate soarele, în mașină sau în baie ori bucătărie, dar nici deasupra aparatelor electrocasnice care se pot încălzi.

Pentru a afla exact cum să deozitați fiecare medicament în parte, e bine să-i citiți prospectul. În acesta scrie exact la ce temperatură și în ce condiții trebuie ținut tratamentul respectiv, arată specialiștii de la Agenția franceză a Medicamentului.

„Condițiile particulare de păstrare și transportare sunt menționate pe ambalajul medicamentelor: unele medicamente care trebuie păstrate între +2 și +8 grade Celsius și sunt medicamente care trebuie păstrate la o temperatură mai mică de 25 sau 30 grade Celsius, dar și medicamente fără informații particulare de păstrarea – pentru care contează temperatura ambientului", arată specialiștii francezi.

Unele medicamente se descompun la soare

Riscul e ca medicamentul lăsat la soare fie să nu mai funcționeze, fie să devină toxic!

Dacă aveți o infecție, boli de inimă sau diabet, insulina pe care o luați pentru a controla glicemia și nitroglicerina pe care o luați pentru boli de inimă și antibioticele pe care le luați pentru a trata infecțiile pot deveni, în cel mai bun caz, inedificiente la temperaturi ridicate sau la cele foarte scăzute.

Pot fi afectate și testele de glucoză din sânge, care sunt sensibile la umiditate și căldură. Când sunt deteriorate, aceste benzi de testare pot oferi rezultate inexacte.

Mai rar, medicamentele păstrate în condiții improprii pot avea efecte toxice. Spre exemplu, produsele de descompunere a tetraciclinei, un antibiotic cu spectru larg, care pot duce la sindromul Fanconi - o formă de insuficiență renală. Mediile calde și umede pot duce la descompunerea aspirinei în acid acetic (oțet) și acid salicilic, care poate irita stomacul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel