Căpușe: cum le scoți corect din piele


Ce este de făcut dacă te mușcă o căpușă? Mușcătura acestora poate provoca probleme serioase de sănătate. 

Vara este sezonul preferat al căpușelor, acestea fiind extrem de răspândite în zonele de iarbă verde, precum parcuri și zonepe de picnic. 

 

Căpușele pot răspândi boala Lyme, o problemă de sănătate publică. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) estimează că 30.000 de persoane raportează că au boala Lyme în fiecare an.

Alte complicații asociate cu căpușele includ febra recidivantă, tularemie, babioză umană, febra bovinei din Texas și febră reperată Rocky Mountain.


Dacă găsiți o căpușă pe pielea dvs., sau pe cea a copiilor sau animalelor de companie, este important să le îndepărtați rapid.

Căpușele necesită de obicei mai mult de 24 de ore de atașare pentru a transmite un agent patogen printr-o mușcătură, inclusiv bacteriile care provoacă boala Lyme, Borrelia burgdorferi. Cu toate acestea, unele infecții se pot transmite mai rapid.

Cea mai bună abordare pentru eliminare, potrivit Medical News Today. 

 


Nu gestionați direct căpușa. Folosiți o pensetă fină. Mănușile pot fi o alternativă potrivită dacă penseta nu este disponibilă și căpușa este suficient de mare pentru a putea fi prinsă cu degetele.

Țineți căpușa cât mai aproape de părțile bucale. Sunt acele părți care sunt prinse de piele.

Nu strângeți burta căpușei, deoarece acest lucru ar putea provoca stoarcerea lichidului în corpul dvs. și crește riscul de transmitere a bolii.

Scoateți ușor căpușa de pe corp. Nu o răsuciți, deoarece acest lucru poate rupe părțile bucale, care vă vor rămâne în piele și cresc riscul de a transmite agenți patogeni.

Dacă părțile bucale ale căpușei rămân în piele, încercați să le îndepărtați cu penseta.

Păstrați căpușa într-un borcan uscat, flacon de pastile sau pungă de depozitare, în cazul în care este necesară identificarea ulterioară. Păstrați căpușa până la 10 zile în congelator sau frigider și etichetați-o cu data și locația mușcăturii.

Spălați-vă mâinile și zona mușcăturii cu apă caldă și săpună. Poate doriți să utilizați un unguent de antibiotice pe zonă pentru protecție suplimentară.

Continuați să verificați restul corpului pentru căpușe.

O căpușă are o prindere fermă din cauza a două mecanisme. Părțile bucale încorporate includ o protuberanță ghimpată numită ipostom. Căpușele eliberează, de asemenea, o substanță asemănătoare cu cimentul pentru a-și îmbunătăți aderența.

Contactați un medic dacă nu puteți elimina căpușa.

Unele căpușe sunt atât de mici, încât este dificil să le vezi. Acest lucru face greu de spus dacă ai îndepărtat capul. Dacă nu puteți vedea părți evidente ale capului, presupuneți că ați eliminat întreaga capușă.

Monitorizați eventualele simptome în următoarele câteva săptămâni, inclusiv:

 

eczemă
durere de cap
dureri articulare
febră
simptome asemănătoare gripei

Orice dintre cele de mai sus ar putea indica o infecție transmisă de căpușă. Mergeți la medic dacă acestea devin evidente.

Alte caracteristici de evitat
Există greșeli comune pe care oamenii le fac atunci când încearcă să îndepărteze căpușele.

Cel mai bine este să evitați următoarele:

În timp ce vă rămâne în piele, nu încercați să sufocați căpușa cu compuși precum vaselină, lac de unghii,alcoolul sau benzină.
Nu încercați să arde căpușa în timp ce aceasta este încorporată în piele.
Dacă nu doriți să păstrați căpușa pentru referințe viitoare, aruncați-o cu grijă. Corpul poate conține încă sânge infectat, astfel că zdrobirea ar putea provoca eliberarea acestui fluid. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel