Care sunt cauzele astenopiei și cum se poate remedia. Sunt afectați atât copiii, cât și adulții

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
care sunt cauzele astenopiei. FOTO: Freepik @pixelstudio
care sunt cauzele astenopiei. FOTO: Freepik @pixelstudio

Care sunt simptomele astenopiei și cum putem să scăpăm de ea. Aceasta afectează toate categoriile de vârstă, de la copii până la vârstnici.

Astenopia, oboseala oculară, este o afecțiune ce apare la persoanele care stau foarte mult în fața dispozitivelor electronice, fie că este vorba de televizor, laptop sau telefon. În prezent, parte din cei care lucrează la birou stau mai bine de jumătate din ziua efectivă de lucru la calculator, astfel că această tulburare apare mai des și mai repede.

Afecțiunea apare și în rândul copiilor, în contextul în care în perioada pandemiei cursurile au fost în formatul online și hibrid, iar mare parte din activități s-au mutat în interior.

Dintre toate categoriile de pacienți, adulții sunt cei mai des diagnosticați cu oboseala oculară, în urma unei consultații efectuate de un medic oftalmolog.

Simptomele astenopiei

Simptomele astenopiei sunt: 

- încețoșarea pasageră a vederii după un anumit interval de timp de lectură

- dureri de cap, în a doua parte a zilei

- oboseală după citit sau lucru la calculator

- ochi înlăcrimați, senzația de ochi uscat sau mâncărimi oculare

-vertij după lucrul la calculator

- evitarea lucrului la aproape

- închiderea unui ochi la citit

- vederea dublă la citit

- probleme de învățare.

De ce provoacă ecranele oboseala ochilor

Ochii noștri nu au fost ”proiectați” pentru a petrece timp îndelungat în fața ecranelor. În mod normal, clipim de aproximativ 15-20 de ori pe minut, iar astfel lacrimile se răspândesc uniform pe ochi, ceea ce împiedică să se usuce și să se irite.

Cercetătorii au descoperit că oamenii clipesc mai puțin de jumătate din timp atunci când citesc, se uită sau se joacă pe un ecran. De asemenea, contrastul textului față de fundal, strălucirea și pâlpâirea ecranelor pot fi dureroase pentru ochi, notează WebMD.

Cum poate fi prevenită astenopia

Așa cum am precizat anterior, astenopia apare la persoanele care lucrează la calculator, astfel că pentru a preveni apariția oboselii oculare este nevoie să ținem cont de câteva aspecte, relativ ușor de realizat, fără a periclita lucrul.

- Asigurați-vă că ecranul calculatorului se află la o distanță de aproximativ 25 de centimetri, sau la o lungime de braț, de fața dumneavoastră. Centrul ecranului ar trebui să fie la aproximativ 10-15 grade sub nivelul ochilor.

- Reduceți strălucirea folosind un filtru de ecran mat. Le puteți găsi pentru toate tipurile de calculatoare, telefoane și tablete.

- Respectați regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, priviți un obiect aflat la cel puțin 6 metri distanță, timp de cel puțin 20 de secunde.

- Luați o pauză mai lungă, de aproximativ 15 minute, după fiecare 2 ore petrecute pe dispozitivele dvs.

- Folosiți lacrimi artificiale pentru a vă reîmprospăta ochii atunci când îi simțiți uscați.

- Încercați să puneți un umidificator în camera în care folosiți cel mai des un computer sau un alt dispozitiv.

- Asigurați-vă că iluminarea din camera în care vă aflați este suficient de puternică. Nu doriți ca dispozitivul dvs. să fie mai luminos decât mediul înconjurător.

- Dacă purtați lentile de contact, dați-le o pauză ochilor dvs. purtând ochelarii.

- Efectuați examene oftalmologice regulate. S-ar putea să aveți nevoie să folosiți o altă pereche de ochelari atunci când lucrați la calculator.

De asemenea, puteți să vă asigurați că dispozitivele sunt setate pentru confortul ochilor. Acest lucru se poate realiza prin:

- mărirea contrastului pe ecran

- faceți ca textul să fie mai mare

- modificați luminozitatea ecranului

- reduceți ”temperatura de culoare” a ecranului, astfel acesta va emite mai puțină lumină albastră

- creșteți rata de ”împrospătare” a dispozitivului, astfel încât să se reducă pâlpâirea ecranului.

Alimentația joacă și ea un rol important în îmbunătățirea vederii în cazul astenopiei, astfel vitaminele A și D pot fi de folos în restabilirea acuității vizuale.

OMS, semnal de ALARMĂ. Până în 2050, mai mult de jumătate din oamenii de pe glob vor SUFERI de MIOPIE

Lumina albastră și sindromul de STRES digital. Regula 20-20-20

Lumina albastră este emisă de orice ecran, iar stratul exterior al ochiului, corneea, nu este capabil să o filtreze, motiv pentru care aceasta ajunge direct la retină. Din cauza suferințelor oculare multiple medicii au inventat regula ”20-20-20”, regulă ce trebuie aplicată indiferent de ecranul pe care îl folosim.

În cornee, lumina albastră ne împiedică să formăm o cantitate suficientă de lacrimi. Ochiul este hidratat în permanență de filmul lacrimal. Apar înțepături, senzația de corp străin în ochi, jenă importantă.

”Apare un sindrom – sindromul de stres ocular digital. Cristalinul rămâne focusat pentru partea de aproape. Studiile au fost făcute la copii, adolescenți și adulții tineri, și s-a constatat faptul că crește axul antero-posterior al ochiului, și atunci foarte mulți pacienți devin miopi”, a explicat  Mihaela Simion, medic primar oftalmolog, în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine”, de la Pro TV. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Care sunt bolile ce slăbesc vederea. Medic: După 40 de ani, le putem intui dinainte de a apărea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel