Care sunt cele mai bune ceaiuri digestive. Specialist: Este foarte folosit, atât ca aliment, cât și sub formă de ceai

Ceaiurile care ajută digestia. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a le consuma.
Enzimele digestive ajută organismul să descompună carbohidrații, grăsimile și proteinele din alimente. Acest lucru este necesar pentru a permite absorbția substanțelor nutritive și pentru a menține o sănătate optimă. Fără aceste enzime, substanțele nutritive din alimente se irosesc.
Principalele tipuri de enzime
Amilază. Această enzimă descompune carbohidrații, sau amidonul, în molecule de zahăr. O amilază insuficientă poate duce la diaree.
Lipaza. Aceasta lucrează împreună cu bila hepatică pentru a descompune grăsimile. Dacă nu aveți suficientă lipază, veți duce lipsă de vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi A, D, E și K.
Protează. Această enzimă descompune proteinele în aminoacizi. De asemenea, ajută la menținerea bacteriilor, drojdiilor și protozoarelor în afara intestinelor. Un deficit de protează poate duce la alergii sau la toxicitate în intestine, notează Healthline.
De cele mai multe ori, la sărbători și mese festive, oamenii au un aport de mâncare mai mare decât de obicei, iar acest lucru poate duce la indigestii și alte probleme legate de sistemul digestiv.
”Principala problemă este că oamenii mănâncă o cantitate mai mare decât de obicei. Mâncând o cantitate mai mare, organismul trebuie să facă un efort foarte mare pentru a realiza digestia acestor alimente. Și atunci trebuie să avem enzime digestive și bilă suficientă.
Din păcate, organismul nu poate să realizeze când este o cantitate mare de alimente și când este o cantitate suficientă de enzime. De aceea am putea să ne ajutăm cu niște ceaiuri digestive”, a declarat Mirela Corelu, specialist nutriție, la Antena 3 CNN.
Ceaiuri digestive, tipuri
Potrivit specialistului, ceaiurile digestive sunt de mai multe feluri. ”Sunt acele ceaiuri care stimulează secreția și excreția de bilă și ajută digestia. Sunt acele ceaiuri care ajută peristaltismul în cazul în care apare constipația. Poate să apară constipație și după o masă foarte bogată. Și ceaiuri care ne ajută în momentul în care apare balonarea și apar și durerile intestinale”, a mai spus specialistul în nutriție.
Ceaiurile se pot consuma atât înainte de masă, cât și după, și pot fi consumate fierbinți și neîndulcite. Astfel, ceaiurile care stimulează secreție și excreția de bilă sunt recomandate a se bea cu 30 de minute înainte de masă, în timp ce ceaiurile antibalonare se consumă la aproximativ o jumătate de oră după masă.
Ceaiurile care stimulează secreția de bilă
Aceste ceaiuri sunt amare, iar în compoziția lor se găsesc plante precum anghinare, păpădie, pelin sau coriandru.
”Sunt ceaiuri considerate că ar ajuta și refacerea celulelor hepatice, cu alte cuvinte, care asigură o curățare a ficatului”, a mai spus specialistul.
Potrivit studiilor, persoanele care beau ceai de anghinare își detoxifica ficatul și își reduc toxicitatea din organism, lucru care poate susține activitatea metabolică și care poate reduce presiunea asupra sistemului imunitar.
De asemenea, anghinarea este eficientă și în cazul sindromului de colon iritabil, o afecțiune ce vine la ”pachet” cu dureri de stomac, crampe, diaree, balonare, constipație și flatulență.
Rădăcina de păpădie aduce beneficii ficatului, ajutând la protejarea acestuia de stresul oxidativ și menținând buna funcționare a acestuia.
Ceaiul de pelin este recomandat pentru o bună digestie, dar și pentru a combate paraziții intestinali. De altfel, consumul de ceai de pelin nu este recomandat pentru o perioadă îndelungată. Dacă este băut zilnic, timp de 4 săptămâni, pot să apară primele simptome și reacții adverse care includ: greață, vărsături, agitație, insomnie, vertij, tremor, convulsii.
Ceaiurile care previn balonarea
De asemenea, mai spune specialistul în nutriție, ”ghimbirul este foarte folosit, atât ca aliment, cât și sub formă de ceai. Are proprietăți antiemetice, adică ajută atunci când persoana are o senzație de greață. Este considerat că stimulează sistemul imunitar și ajută în anumite afecțiuni, pe lângă gustul bun pe care îl are. Nu este singurul efect pe care poate să îl aibă, are și efect carminativ”, a mai spus specialistul.
Un alt ceai indicat în stimularea digestiei este cel de mușețel, care are un efect calmant. ”S-a constatat că în ulcerul gastric poate să ajute refacerea celulelor gastrice”, a mai spus Mirela Corelu.
Și în privința acestui ceai există contraindicații. Astfel, femeilor care sunt însărcinate sau cele care alăptează, specialiștii le recomandă să nu bea ceai de mușețel deoarece acesta poate trece în laptele matern și să aibă impact negativ asupra sistemului digestiv al copilului.
De asemenea, există studii care au demonstrat că ceaiul de mușețel nu este benefic pentru persoanele cu astm sau cu alergie la polenul de mușețel. Printre efectele adverse, în aceste situații, se numără tulburările respiratorii, dar și cele cutanate.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Patru semne ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori. Sunt steagul roșu
Acestea sunt patru semne majore ale cancerului pentru care ar trebui să mergi la medic chiar dacă ești tânăr. Sunt steagul roșu.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.