Care sunt cele mai bune ceaiuri digestive. Specialist: Este foarte folosit, atât ca aliment, cât și sub formă de ceai

Ceaiurile care ajută digestia. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a le consuma.
Enzimele digestive ajută organismul să descompună carbohidrații, grăsimile și proteinele din alimente. Acest lucru este necesar pentru a permite absorbția substanțelor nutritive și pentru a menține o sănătate optimă. Fără aceste enzime, substanțele nutritive din alimente se irosesc.
Principalele tipuri de enzime
Amilază. Această enzimă descompune carbohidrații, sau amidonul, în molecule de zahăr. O amilază insuficientă poate duce la diaree.
Lipaza. Aceasta lucrează împreună cu bila hepatică pentru a descompune grăsimile. Dacă nu aveți suficientă lipază, veți duce lipsă de vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi A, D, E și K.
Protează. Această enzimă descompune proteinele în aminoacizi. De asemenea, ajută la menținerea bacteriilor, drojdiilor și protozoarelor în afara intestinelor. Un deficit de protează poate duce la alergii sau la toxicitate în intestine, notează Healthline.
De cele mai multe ori, la sărbători și mese festive, oamenii au un aport de mâncare mai mare decât de obicei, iar acest lucru poate duce la indigestii și alte probleme legate de sistemul digestiv.
”Principala problemă este că oamenii mănâncă o cantitate mai mare decât de obicei. Mâncând o cantitate mai mare, organismul trebuie să facă un efort foarte mare pentru a realiza digestia acestor alimente. Și atunci trebuie să avem enzime digestive și bilă suficientă.
Din păcate, organismul nu poate să realizeze când este o cantitate mare de alimente și când este o cantitate suficientă de enzime. De aceea am putea să ne ajutăm cu niște ceaiuri digestive”, a declarat Mirela Corelu, specialist nutriție, la Antena 3 CNN.
Ceaiuri digestive, tipuri
Potrivit specialistului, ceaiurile digestive sunt de mai multe feluri. ”Sunt acele ceaiuri care stimulează secreția și excreția de bilă și ajută digestia. Sunt acele ceaiuri care ajută peristaltismul în cazul în care apare constipația. Poate să apară constipație și după o masă foarte bogată. Și ceaiuri care ne ajută în momentul în care apare balonarea și apar și durerile intestinale”, a mai spus specialistul în nutriție.
Ceaiurile se pot consuma atât înainte de masă, cât și după, și pot fi consumate fierbinți și neîndulcite. Astfel, ceaiurile care stimulează secreție și excreția de bilă sunt recomandate a se bea cu 30 de minute înainte de masă, în timp ce ceaiurile antibalonare se consumă la aproximativ o jumătate de oră după masă.
Ceaiurile care stimulează secreția de bilă
Aceste ceaiuri sunt amare, iar în compoziția lor se găsesc plante precum anghinare, păpădie, pelin sau coriandru.
”Sunt ceaiuri considerate că ar ajuta și refacerea celulelor hepatice, cu alte cuvinte, care asigură o curățare a ficatului”, a mai spus specialistul.
Potrivit studiilor, persoanele care beau ceai de anghinare își detoxifica ficatul și își reduc toxicitatea din organism, lucru care poate susține activitatea metabolică și care poate reduce presiunea asupra sistemului imunitar.
De asemenea, anghinarea este eficientă și în cazul sindromului de colon iritabil, o afecțiune ce vine la ”pachet” cu dureri de stomac, crampe, diaree, balonare, constipație și flatulență.
Rădăcina de păpădie aduce beneficii ficatului, ajutând la protejarea acestuia de stresul oxidativ și menținând buna funcționare a acestuia.
Ceaiul de pelin este recomandat pentru o bună digestie, dar și pentru a combate paraziții intestinali. De altfel, consumul de ceai de pelin nu este recomandat pentru o perioadă îndelungată. Dacă este băut zilnic, timp de 4 săptămâni, pot să apară primele simptome și reacții adverse care includ: greață, vărsături, agitație, insomnie, vertij, tremor, convulsii.
Ceaiurile care previn balonarea
De asemenea, mai spune specialistul în nutriție, ”ghimbirul este foarte folosit, atât ca aliment, cât și sub formă de ceai. Are proprietăți antiemetice, adică ajută atunci când persoana are o senzație de greață. Este considerat că stimulează sistemul imunitar și ajută în anumite afecțiuni, pe lângă gustul bun pe care îl are. Nu este singurul efect pe care poate să îl aibă, are și efect carminativ”, a mai spus specialistul.
Un alt ceai indicat în stimularea digestiei este cel de mușețel, care are un efect calmant. ”S-a constatat că în ulcerul gastric poate să ajute refacerea celulelor gastrice”, a mai spus Mirela Corelu.
Și în privința acestui ceai există contraindicații. Astfel, femeilor care sunt însărcinate sau cele care alăptează, specialiștii le recomandă să nu bea ceai de mușețel deoarece acesta poate trece în laptele matern și să aibă impact negativ asupra sistemului digestiv al copilului.
De asemenea, există studii care au demonstrat că ceaiul de mușețel nu este benefic pentru persoanele cu astm sau cu alergie la polenul de mușețel. Printre efectele adverse, în aceste situații, se numără tulburările respiratorii, dar și cele cutanate.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.