Care sunt cele mai bune ceaiuri digestive. Specialist: Este foarte folosit, atât ca aliment, cât și sub formă de ceai
Ceaiurile care ajută digestia. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a le consuma.
Enzimele digestive ajută organismul să descompună carbohidrații, grăsimile și proteinele din alimente. Acest lucru este necesar pentru a permite absorbția substanțelor nutritive și pentru a menține o sănătate optimă. Fără aceste enzime, substanțele nutritive din alimente se irosesc.
Principalele tipuri de enzime
Amilază. Această enzimă descompune carbohidrații, sau amidonul, în molecule de zahăr. O amilază insuficientă poate duce la diaree.
Lipaza. Aceasta lucrează împreună cu bila hepatică pentru a descompune grăsimile. Dacă nu aveți suficientă lipază, veți duce lipsă de vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi A, D, E și K.
Protează. Această enzimă descompune proteinele în aminoacizi. De asemenea, ajută la menținerea bacteriilor, drojdiilor și protozoarelor în afara intestinelor. Un deficit de protează poate duce la alergii sau la toxicitate în intestine, notează Healthline.
De cele mai multe ori, la sărbători și mese festive, oamenii au un aport de mâncare mai mare decât de obicei, iar acest lucru poate duce la indigestii și alte probleme legate de sistemul digestiv.
”Principala problemă este că oamenii mănâncă o cantitate mai mare decât de obicei. Mâncând o cantitate mai mare, organismul trebuie să facă un efort foarte mare pentru a realiza digestia acestor alimente. Și atunci trebuie să avem enzime digestive și bilă suficientă.
Din păcate, organismul nu poate să realizeze când este o cantitate mare de alimente și când este o cantitate suficientă de enzime. De aceea am putea să ne ajutăm cu niște ceaiuri digestive”, a declarat Mirela Corelu, specialist nutriție, la Antena 3 CNN.
Ceaiuri digestive, tipuri
Potrivit specialistului, ceaiurile digestive sunt de mai multe feluri. ”Sunt acele ceaiuri care stimulează secreția și excreția de bilă și ajută digestia. Sunt acele ceaiuri care ajută peristaltismul în cazul în care apare constipația. Poate să apară constipație și după o masă foarte bogată. Și ceaiuri care ne ajută în momentul în care apare balonarea și apar și durerile intestinale”, a mai spus specialistul în nutriție.
Ceaiurile se pot consuma atât înainte de masă, cât și după, și pot fi consumate fierbinți și neîndulcite. Astfel, ceaiurile care stimulează secreție și excreția de bilă sunt recomandate a se bea cu 30 de minute înainte de masă, în timp ce ceaiurile antibalonare se consumă la aproximativ o jumătate de oră după masă.
Ceaiurile care stimulează secreția de bilă
Aceste ceaiuri sunt amare, iar în compoziția lor se găsesc plante precum anghinare, păpădie, pelin sau coriandru.
”Sunt ceaiuri considerate că ar ajuta și refacerea celulelor hepatice, cu alte cuvinte, care asigură o curățare a ficatului”, a mai spus specialistul.
Potrivit studiilor, persoanele care beau ceai de anghinare își detoxifica ficatul și își reduc toxicitatea din organism, lucru care poate susține activitatea metabolică și care poate reduce presiunea asupra sistemului imunitar.
De asemenea, anghinarea este eficientă și în cazul sindromului de colon iritabil, o afecțiune ce vine la ”pachet” cu dureri de stomac, crampe, diaree, balonare, constipație și flatulență.
Rădăcina de păpădie aduce beneficii ficatului, ajutând la protejarea acestuia de stresul oxidativ și menținând buna funcționare a acestuia.
Ceaiul de pelin este recomandat pentru o bună digestie, dar și pentru a combate paraziții intestinali. De altfel, consumul de ceai de pelin nu este recomandat pentru o perioadă îndelungată. Dacă este băut zilnic, timp de 4 săptămâni, pot să apară primele simptome și reacții adverse care includ: greață, vărsături, agitație, insomnie, vertij, tremor, convulsii.
Ceaiurile care previn balonarea
De asemenea, mai spune specialistul în nutriție, ”ghimbirul este foarte folosit, atât ca aliment, cât și sub formă de ceai. Are proprietăți antiemetice, adică ajută atunci când persoana are o senzație de greață. Este considerat că stimulează sistemul imunitar și ajută în anumite afecțiuni, pe lângă gustul bun pe care îl are. Nu este singurul efect pe care poate să îl aibă, are și efect carminativ”, a mai spus specialistul.
Un alt ceai indicat în stimularea digestiei este cel de mușețel, care are un efect calmant. ”S-a constatat că în ulcerul gastric poate să ajute refacerea celulelor gastrice”, a mai spus Mirela Corelu.
Și în privința acestui ceai există contraindicații. Astfel, femeilor care sunt însărcinate sau cele care alăptează, specialiștii le recomandă să nu bea ceai de mușețel deoarece acesta poate trece în laptele matern și să aibă impact negativ asupra sistemului digestiv al copilului.
De asemenea, există studii care au demonstrat că ceaiul de mușețel nu este benefic pentru persoanele cu astm sau cu alergie la polenul de mușețel. Printre efectele adverse, în aceste situații, se numără tulburările respiratorii, dar și cele cutanate.
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
-
-
Ceaiul care ajută dacă ai tuse productivă și dureri în gât25.12.2025, 09:52
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
De ce apare refluxul gastroesofagian. Explicații simple pe care trebuie să le știi
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Combinația letală care îți distruge ficatul
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
