Care sunt cele mai bune ceaiuri digestive. Specialist: Este foarte folosit, atât ca aliment, cât și sub formă de ceai

Sonia Baciu |
Data publicării:
care sunt cele mai bune ceaiuri. FOTO: Freepik @ 8photo
care sunt cele mai bune ceaiuri. FOTO: Freepik @ 8photo

Ceaiurile care ajută digestia. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a le consuma.

Enzimele digestive ajută organismul să descompună carbohidrații, grăsimile și proteinele din alimente. Acest lucru este necesar pentru a permite absorbția substanțelor nutritive și pentru a menține o sănătate optimă. Fără aceste enzime, substanțele nutritive din alimente se irosesc.

Principalele tipuri de enzime

Amilază. Această enzimă descompune carbohidrații, sau amidonul, în molecule de zahăr. O amilază insuficientă poate duce la diaree.

Lipaza. Aceasta lucrează împreună cu bila hepatică pentru a descompune grăsimile. Dacă nu aveți suficientă lipază, veți duce lipsă de vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi A, D, E și K.

Protează. Această enzimă descompune proteinele în aminoacizi. De asemenea, ajută la menținerea bacteriilor, drojdiilor și protozoarelor în afara intestinelor. Un deficit de protează poate duce la alergii sau la toxicitate în intestine, notează Healthline.

De cele mai multe ori, la sărbători și mese festive, oamenii au un aport de mâncare mai mare decât de obicei, iar acest lucru poate duce la indigestii și alte probleme legate de sistemul digestiv.

”Principala problemă este că oamenii mănâncă o cantitate mai mare decât de obicei. Mâncând o cantitate mai mare, organismul trebuie să facă un efort foarte mare pentru a realiza digestia acestor alimente. Și atunci trebuie să avem enzime digestive și bilă suficientă.

Din păcate, organismul nu poate să realizeze când este o cantitate mare de alimente și când este o cantitate suficientă de enzime. De aceea am putea să ne ajutăm cu niște ceaiuri digestive”, a declarat Mirela Corelu, specialist nutriție, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Endometrioza, asociată cu sistemul imunitar. Ce rol are inflamația în boala care afectează 10% dintre femei

Ceaiuri digestive, tipuri

Potrivit specialistului, ceaiurile digestive sunt de mai multe feluri. ”Sunt acele ceaiuri care stimulează secreția și excreția de bilă și ajută digestia. Sunt acele ceaiuri care ajută peristaltismul în cazul în care apare constipația. Poate să apară constipație și după o masă foarte bogată. Și ceaiuri care ne ajută în momentul în care apare balonarea și apar și durerile intestinale”, a mai spus specialistul în nutriție.

Ceaiurile se pot consuma atât înainte de masă, cât și după, și pot fi consumate fierbinți și neîndulcite. Astfel, ceaiurile care stimulează secreție și excreția de bilă sunt recomandate a se bea cu 30 de minute înainte de masă, în timp ce ceaiurile antibalonare se consumă la aproximativ o jumătate de oră după masă.

Ceaiurile care stimulează secreția de bilă

Aceste ceaiuri sunt amare, iar în compoziția lor se găsesc plante precum anghinare, păpădie, pelin sau coriandru.

”Sunt ceaiuri considerate că ar ajuta și refacerea celulelor hepatice, cu alte cuvinte, care asigură o curățare a ficatului”, a mai spus specialistul.

Potrivit studiilor, persoanele care beau ceai de anghinare își detoxifica ficatul și își reduc toxicitatea din organism, lucru care poate susține activitatea metabolică și care poate reduce presiunea asupra sistemului imunitar.

De asemenea, anghinarea este eficientă și în cazul sindromului de colon iritabil, o afecțiune ce vine la ”pachet” cu dureri de stomac, crampe, diaree, balonare, constipație și flatulență.

Rădăcina de păpădie aduce beneficii ficatului, ajutând la protejarea acestuia de stresul oxidativ și menținând buna funcționare a acestuia.

Ceaiul de pelin este recomandat pentru o bună digestie, dar și pentru a combate paraziții intestinali. De altfel, consumul de ceai de pelin nu este recomandat pentru o perioadă îndelungată. Dacă este băut zilnic, timp de 4 săptămâni, pot să apară primele simptome și reacții adverse care includ: greață, vărsături, agitație, insomnie, vertij, tremor, convulsii.

Ceaiurile care previn balonarea

De asemenea, mai spune specialistul în nutriție, ”ghimbirul este foarte folosit, atât ca aliment, cât și sub formă de ceai. Are proprietăți antiemetice, adică ajută atunci când persoana are o senzație de greață. Este considerat că stimulează sistemul imunitar și ajută în anumite afecțiuni, pe lângă gustul bun pe care îl are. Nu este singurul efect pe care poate să îl aibă, are și efect carminativ”, a mai spus specialistul.

Un alt ceai indicat în stimularea digestiei este cel de mușețel, care are un efect calmant. ”S-a constatat că în ulcerul  gastric poate să ajute refacerea celulelor gastrice”, a mai spus Mirela Corelu.

Și în privința acestui ceai există contraindicații. Astfel, femeilor care sunt însărcinate sau cele care alăptează, specialiștii le recomandă să nu bea ceai de mușețel deoarece acesta poate trece în laptele matern și să aibă impact negativ asupra sistemului digestiv al copilului.

De asemenea, există studii care au demonstrat că ceaiul de mușețel nu este benefic pentru persoanele cu astm sau cu alergie la polenul de mușețel. Printre efectele adverse, în aceste situații, se numără tulburările respiratorii, dar și cele cutanate.

Vezi și: Cum să curățăm corect nasul unui copil mic. Craiu: Faceți un exercițiu de imaginație. Soluția rezonabilă, cu riscuri minime

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel