Care sunt cele mai expuse persoane la viroze. Dumitra: Suntem într-o zonă de imunizare colectivă deficitară

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
care sunt cele mai expuse persoane la viroze. FOTO: Freepik @pvproductions
care sunt cele mai expuse persoane la viroze. FOTO: Freepik @pvproductions

Dr. Gindrovel Dumitra susține că ne aflăm într-o perioadă de recuperare a virozelor din ultimii doi ani.

Dr. Gindrovel Dumitra, reprezentantul medicilor de familie, atrage atenția cu privire la tendința populației de a face stocuri de medicamente specifice sezonului de viroze, în contextul în care mare parte dintre acestea deja lipsesc din farmacii. Mai mult, afirmă că există medicamente alternative, Ministerul Sănătății a publicat lista acestora.

”În primul rând, românii nu trebuie să îşi facă stocuri de medicamente, pentru că nu se ştie dacă vor avea nevoie de ele. Totuşi, nu toată lumea se va îmbolnăvi în viitorul apropiat. Deşi nu se găsesc, într-adevăr, anumite medicamente în farmacii, există alte medicamente care pot să înlocuiască.

Este foarte important de știut faptul că în acest moment există anumite medicamente care nu se găsesc, nu numai în România, ci și la nivel european, dar din fericire încă există soluții, cel puțin la nivel de simptomatice.

Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să facem în acest moment educaţie, anume o prezentare a listei cu medicamentele care se găsesc în farmacie, câtă vreme nu este nevoie de acele medicamente.

Repet, ele se administrează exclusiv în situaţia în care avem nevoie de ele, nu se administrează simptomaticele în mod preventiv, pentru că nu au niciun efect.

Există o singură situaţie în care putem administra, la contact, anumite antivirale, și mă refer la Oseltamivir, adică antiviralul împotriva gripei pe care îl avem disponibil în acest moment, dar asta doar la indicaţia medicului, în niciun caz nu facem ca automedicaţie.

Este foarte important de știut că tratamentul se ia ca urmare a unei recomandări medicale. Ok, în cazul în care un copil face febră, într-adevăr, nu poate fi lăsat cu febră, mai ales când temperatura trece de 38,5 grade, și atunci trebuie aplicate măsuri care să ducă la scăderea temperaturii.

Şi aici nu mă refer doar la măsurile medicamentoase, mă refer şi la împachetări, eventual măsuri de hidratare, cu ceaiuri care pot ajuta nu numai la scăderea temperaturii, dar și la creșterea confortului sau scăderea disconfortului”, a precizat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, la Digi 24. 

Vezi și: Medicamente pentru GRIPĂ în România. LISTA completă de antitermice, antivirale și antiinflamatoare

Dumitra: Suntem într-o zonă de imunizare colectivă deficitară

Potrivit medicului, în această perioadă, ”recuperăm virozele respiratorii care nu au fost întâlnite în ultimii doi ani. De ce? Pentru că există o grupă populațională, în special copiii cu vârste sub 3 ani, chiar și sub 4 ani, care din cauza absenței colectivității, dar mai ales a circulației virale, dar și a păstrării măsurilor de protecție împotriva virusurilor, nu au experimentat boli. Ca atare, suntem într-o zonă de imunizare colectivă deficitară.

Ea se va recupera în această perioadă, cu un anumit preț și anume al apariției acestui număr de îmbolnăviri, dar acest număr nu este exagerat de mare. El este mare, el poate duce în acest moment la o aglomerare a cabinetelor medicilor de familie, a camerelor de gardă și a centrelor de pediatrie, mă refer la cazurile grave, dar din punctul meu de vedere nu va exista un impact asemănător pandemiei, așa cum s-a întâmplat în valurile 3 sau 4, atunci când capacitatea a fost depășită în special la Terapie Intensivă”, a mai spus medicul.

De asemenea, acesta a ținut să sublinieze că vom avea un număr mare de îmbolnăviri, dar că mare parte dintre acestea vor fi cazuri ușoare, ”vor exista și cazuri severe și este foarte bine ca internarea în spitale să se facă doar pentru acele cazuri care necesită internare”.

Cazuri multe, dar nu grave

Legat de perioada următoare, care se așteaptă să fie una plină, prin prisma numărului de cazuri, medicul afirmă că umanitatea a mai trecut prin această situație, ”ne-am uitat la ce s-a întâmplat în emisfera sudică, în timpul verii la noi, și al iernii, la ei, și, într-adevăr, și ei au parcurs un astfel de sezon, dar care nu s-a soldat cu tragedii majore.

Au existat decese prin gripă, a existat un număr mare de cazuri de gripă, dar nu am întâlnit numărul de decese care a fost în timpul pandemiei de Covid-19”, a mai spus medicul, adăugând că ”probabil la fel se va întâmpla și în emisfera nordică, nu numai în România.

Avem semnale că se întâmplă peste tot. Important este ca medicii să fie vigilenți, populația să asculte de sfaturile pe care le dăm pentru diverse situații și în același timp să ia măsurile care se cuvin pentru prevenirea răspândirii virusurilor cu profil respirator”, a mai spus medicul.

Reamintim că în cel mai probabil, joi, 5 ianuarie, ca urmare a bilanțului făcut de INSP, este așteptată declararea epidemiei de gripă în România, ministrul Rafila precizând că apariția acestei perioade este mai rapidă cu 3-4 săptămâni față de alți ani. Printre motive numărându-se atât vremea prea călduroasă pentru acestă perioadă a anului, dar mai ales ridicarea restricțiilor legate de măsurile de prevenire a răspândirii infecțiilor respiratorii.

Vezi și: Epidemie de gripă. Rafila: Populația este puțin pregătită să se apere din punct de vedere imunologic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel