Care sunt etapele unei răceli. Ce poți să faci să îți treacă mai repede

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Care sunt etapele unei răceli Foto: Freepik @stockking @katemangostar
Care sunt etapele unei răceli Foto: Freepik @stockking @katemangostar

Care sunt etapele unei răceli. Află ce remedii poți să faci acasă și după câte zile ar fi cazul să mergi la doctor.

Răceala obișnuită are de obicei trei etape, în timpul cărora puteți avea simptome diferite. Răceala se poate răspândi adesea la alte persoane atâta timp cât aveți simptome active.

Ai putea crede că sezonul rece este activ doar în timpul iernii, dar nu este așa. Potrivit Mayo Clinic, deși ai o șansă mai mare de a răci toamna și iarna, poți răci oricând în timpul anului.

CDC raportează că adulții au în medie două până la trei răceli în fiecare an, în timp ce copiii pot avea chiar mai multe.

Vezi și: Icterul: cauze, simptome, tratament. Cum să previi apariția icterului

Și, deși s-ar putea să fii familiarizat cu simptomele și efectele răcelii comune, există o șansă să nu știți:

- Cum evoluează acest virus al căilor respiratorii superioare

- Cum se poate trata

- Când trebuie să apelați la medic

Deși nu poți vindeca răceala comună, sunt multe de spus despre sfaturi de prevenire și de autoîngrijire, pe măsură ce organismul tău se străduiește să scape de acest virus.

Dacă eșți îngrijorat că riști să răcești sau dacă ai în prezent o răceală, vei descoperi informații utile mai jos, cu privire la toate aspectele răcelii, de la stadii și simptome.

Citește și: Plantele artificiale, potențial pericol pentru sănătate. Impactul semnificativ pe care îl aduc asupra organismului

Etapa 1: Zilele 1 - 3 (Prodromul/începutul)

Semnul unei răceli iminente este prea familiar și poate provoca nevoia disperată de a da pe gât pahare de suc de portocale și de a folosi mult dezinfectant pentru mâini.

Din nefericire, dacă gâtul vă furnică deja sau vă ustură, este probabil ca una dintre cele 200 de tulpini ale virusului răcelii comune - cel mai frecvent rinovirusul - să se fi instalat deja pentru următoarele 7-10 zile.

Cele mai frecvente simptome la care trebuie să fii atent în această etapă sunt:

- Furnicături sau zgârieturi în gât

- Dureri de corp

- Oboseală sau stări de oboseală

Medicul de familie Dr. Doug Nunamaker  explică faptul că în primele zile de răceală majoritatea oamenilor nu fac suficient de multe pentru a se îngriji de simptomele lor.

Deși există o serie de tratamente și remedii fără prescripție medicală (OTC) care pot ameliora simptomele unei răceli în această etapă, Nunamaker sugerează, de asemenea, să apeleze la una dintre cele mai comune mâncăruri pentru persoanele răcite sau gripate: supa de pui cu tăiței.

"Este ușor pentru stomac, calmează gâtul și oferă lichid pentru hidratare", explică el. Dacă aveți febră sau transpirați, supa de pui poate ajuta, de asemenea, la refacerea unei părți din sarea pe care corpul dumneavoastră ar putea să o piardă.

În ceea ce privește niveluri de contaminare, Nunamaker spune că răceala este contagioasă dacă prezentați "simptome active". Așadar, gâdilatul în gât, nasul care curge, durerile de corp și chiar febra scăzută înseamnă că riscați să răspândiți microbul la toți cei din jurul dumneavoastră.

Sfaturi pentru recuperare:

- Dormiți mult și odihniți-vă.

- Rămâneți hidratat.

Modalități de a evita răspândirea virusului răcelii cât timp ești încă contagios:

- Evitați contactul cu publicul, dacă este posibil, rămânând acasă la serviciu și la școală.

- Evitați contactul fizic cu alte persoane, cum ar fi sărutul sau strângerea de mână.

- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun.

- Acoperiți complet tusea și strănutul în cot sau într-un șervețel. Aruncați imediat șervețelul și spălați-vă pe mâini.

Stadiul 2: Zilele 4-7 (Activ)

Acesta este momentul în care virusul este la intensitatea maximă. S-ar putea ca în această perioadă să constatați că vă doare totul și că fața ta se simte ca un robinet care curge. Este posibil chiar să aveți febră, ceea ce poate fi alarmant.

Pentru că aveți un virus, însă, aveți un sistem imunitar compromis. Febra este modul în care corpul tău își apără sistemul imunitar." explică Nunamaker.

"O febră este antibioticul naturii. Las-o să meargă", adaugă el.

Nunamaker adaugă că o febră nu reprezintă o preocupare până când nu atinge 39°C. De fapt, până la 38°C, se consideră că aveți o "temperatură ridicată", nu febră.

Febra cu o răceală poate fi ușor confundată cu gripa. Ar trebui să vă amintiți că gripa are simptome radical diferite și mult mai severe, care apar puternic, rapid și, de obicei, includ o durere de cap.

Cele mai frecvente simptome la care trebuie să fiți atenți în această etapă a răcelii sunt:

- Dureri de gât

- Tuse

- Congestie sau curgere a nasului

- Oboseală

- Dureri

- Frisoane sau febră slabă

Ca și în cazul stadiului 1, dacă simptomele sunt încă active, sunteți încă contagios. În această perioadă, ar trebui să continuați să fiți atenți la prezența în preajma altora și să evitați interacțiunile fizice.

Stadiul 3: Zilele 8-10 (final)

O răceală se încheie de obicei în jurul zilei 10. Există, bineînțeles, excepții. Dacă încă mai simțiți efectele, dacă simptomele se agravează sau dacă febra crește, atunci este timpul să reevaluați și să vă gândiți la un alt curs de tratament, potrivit Healthline.

Când ar trebui să apelez la un medic?

Deși este tentant să sunați la medic atunci când vă simțiți rău de câteva zile, cel mai bine este să evitați să faceți acest lucru până când simptomele tale persistă mai mult de 10. Cheamă un medic dacă simptomele se agravează după această perioadă.

Unele persoane pot avea, de asemenea, ceea ce este cunoscut sub numele de tuse post-infecțioasă, care este o tuse sâcâitoare ce poate dura în medie 18 zile după ce răceala dispare. Dacă, totuși, toate celelalte simptome au încetat, vă puteți considera liber și curat.

Dacă celelalte simptome "active" sunt încă prezente, sunteți încă contagios și trebuie să continuați să urmați sfaturile pentru a preveni răspândirea virusului.

Cele mai frecvente simptome la care trebuie să fiți atenți în această etapă sunt următoarele:

- Tuse

- Congestie

- Curgerea nasului

- Oboseală

De asemenea, puteți face cumpărături online pentru umidificatoare și dezinfectanți pentru mâini.

Asigurați-vă că discutați cu medicul înainte de a adăuga orice opțiuni de tratament la regimul tău actual de sănătate pentru a evita orice potențiale interacțiuni negative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel