Cătălin Oprișan, diagnostic: Medicii își fac cruce de cinci ori. Un semnal pe care mi l-a dat corpul. În loc să îți dea un AVC sau un infarct, îți dă o durere de cap

Sonia Baciu |
Data publicării:
catalin oprisan. FOTO: Captura video @YT Cancan
catalin oprisan. FOTO: Captura video @YT Cancan

Cătălin Oprișan a fost nevoit să își schimbe stilul de viață după ce a primit câteva semne importante.

Cătălin Oprișan, cel care timp de mai bine de un deceniu a fost o prezență în matinalul de la Antena 1, a povestit problemele de sănătate prin care a trecut în ultima vreme, dar și despre cum a trecut ”la mustață” pe lângă ceva ce i-ar fi putut fi fatal.

”De mic am moștenit tensiune, cu asta m-am născut, de la mama, de mic am moștenit diabet, de la tata, dar nu m-au încurcat până acum câteva luni, când zzz așa, mai un picuț. Și din cauza acestui regimului, dar să nu înțeleagă lumea că Ăsta se scoală de dimineață! E și din cauza regimului de viață, zece mititei intrau direct, și cu un litru de apă cu întuneric.

Nu este bine să ne batem joc chiar așa. Am fost zmeu până când organismul, în loc să îți dea un AVC, Doamne Ferește, sau un infarct, îți dă o durere de cap și zice: Am fost băiat cu tine. Du-te de te controlează!

Și când te duci să te controlezi, medicii își fac cruce de cinci ori, că nu ai făcut niciodată analize și începi să iei pastile. Acum sunt sub medicație, nu gravă, dar e un semnal pe care ți l-a dat corpul. Adică ideea este să ne batem joc până la o anumită vârstă și într-o anumită limită. Adică în loc de 10 mici, poate poți să să mănânci 4”, a mărturisit jurnalistul Cătălin Oprișan, într-un interviu oferit Cancan.

Întrebat dacă are de gând să se cumințească, din punct de vedere alimentar, acesta a afirmat că ”au încercat mulți să mă convertească (n.r. la verdețuri). Pe de altă parte îmi dau seama că nu este de glumit. Adică, râdem, glumim, dar în incintă. Rucola și broccoli, nu”, a mai spus Oprișan, care a dezvăluit în ce constă ”regimul” său actual.

”Nesărat. Trag cărniță, porcușorul a dispărut, mititeii, Adiță, iartă-mă, dar sper să revin pe 1 mai. Nu am băut în viața mea alcool, am fost numai pe apă cu întuneric”, a mai spus Cătălin Oprișan.

Cătălin Oprișan a fost mai bine de un deceniu parte din echipa Neatza cu Răzvan și Dani, alături de care a petrecut multe clipe minunate, astfel că despărțirea a fost una destul de grea. 

”E foarte greu, am stat cu ei zece ani și jumătate, luni, miercuri vineri, plus toate toate sărbătorile oficiale, cum ziceam noi. La mare, se termina emisiunea la 11 sau 12, apoi toată ziua eram cu ei, la fotbaluri, la picioare rupte. Cu Ramona am petrecut nu chiar ca și cu sora mea, dar am petrecut miliarde de clipe în cinci ani. Ilona a fost la primul meu podcast. Păi cât mi-a gătit mie Vlăduț…Am stat mult timp împreună, unora li s-au născut copii, am fost la botez, la nunți”, a mai spus Cătălin Oprișan, care acum este ”om de radio”, după ce a primit o ofertă. ”Lumea se întreabă de ce. A venit o ofertă, nu s-a întâmplat efectiv nimic, nimic!

Au fost anunțați și am plecat. Vorbim în continuare de Crăciun, de Revelion. E și nasol, că ei sunt în același timp cu mine, eu sunt la Kiss, ei la Antenă, unde să mă duc să îi văd?!”, a mai spus fostul coechipier al matinalului Antena 1, recunoscând că despărțirea de echipa nu i-a fost deloc ușoară.

Vezi și: Ce nu ar trebui să mănânci dacă ai peste 50 de ani. Cum îți poate deveni alimentația un dușman

Riscurile stilului de viață nesănătos

La nivel mondial, milioane de persoane au un stil de viață nesănătos, astfel, aceștia se confruntă cu boli, dizabilități și chiar cu moartea.

Probleme precum bolile metabolice, problemele articulare și scheletice, bolile cardio-vasculare, hipertensiunea, supraponderabilitatea, violența și așa mai departe, pot fi cauzate de un stil de viață nesănătos.

Relația dintre stilul de viață și sănătate ar trebui să fie foarte bine luată în considerare, notează National Library of Medicine.

Factorii modificabili ai stilului de viață care ne influențează sănătatea se clasifică astfel:

- dieta și indicele de masă corporală. Dieta este cel mai important factor al stilului de viață sănătos. Stilul de viață urban conduce la probleme legate de nutriție ca urmare a consumului mare de produse de tip fast-food, dar și de mâncăruri slab nutritive, însă bogate în calorii și grăsimi, care pot crește riscul de boli de inimă.

- activitatea fizică este considerată parte integrantă din stilul de viață sănătos, specialiștii recomandă minimum 30 de minute pe zi. Lipsa de activitate fizică duce la sedentarism și obezitate, care cresc riscul de boli cardiovasculare și boli metabolice.

- somnul, a treia componentă importantă din stilul sănătos, este necesar atât pentru a ne odihni, dar și pentru a ne recupera funcțiile cognitive după o zi stresantă. Somnul are, de asemenea, impact asupra sănătății mintale.

- comportamentul sexual este una aspect firesc, iar o viață intimă echilibrată și protejată ne ferește de bolile cu transmitere sexuală, precum HIV/SIDA, boli care pot duce la infertilitate, cancere și chiar deces.

- abuzul de substanțe interzise sau medicamente poate duce la probleme cardiovasculare, astm, cancer, afecțiuni ale creierului, dar și rezistență la unele tratamente, așa cum se întâmplă în cazul consumului excesiv de antibiotice, mai ales atunci când acestea nu sunt necesare.

- utilizarea în exces a dispozitivelor electronice poate duce la probleme legate de somn, dar și la tulburările psihoemoționale, cum ar fi depresia.

- studiul și relaxarea sunt și ele parte importantă dintr-un stil de viață sănătos. O persoană care studiază, chiar și după ce a ieșit din mediul academic este mai puțin predispusă la afecțiuni neuronale, precum demența sau boala Alzheimer. De asemenea, relaxarea este necesară pentru a ne putea deconecta de la cotidianul tot mai agitat pe care îl avem în ultima vreme.

Vezi și: Cancerul rectal: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Romanescu: Reprezintă șansa cea mai bună de supraviețuire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel