Câte calorii are o felie de COZONAC și când trebuie să-l mâncăm ca să nu ÎNGRAȘE

Foto: DC MEDICAL
Foto: DC MEDICAL

Câte calorii are o felie de cozonac. Cât cozonac mâncăm pentru a nu ne îngrășa.

De Crăciun, Paști și Rusalii, cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor, chiar dacă mai mâncăm și cu alte ocazii.

Ei bine, Andreea Șuvoială, medic endocrinolog cu specializare în nutriție, a dezvăluit câte felii de cozonac avem voie să mâncăm ca să nu ne îngrășăm și câte calorii are o felie. 

"Vorbim despre un preparat delicios, dar plin de carbohidrați. O felie de cozonac nu ar trebui să depășească 100-15 de grame, adică să nu nu fie mai gros de un deget, un deget și jumătate.

Ar fi bine să îl mâncăm în prima parte a zilei, cum ar fi la micul dejun. Dacă felia are undeva la 100 de grame, felia are 400 de calorii", susține medicul Andreea Șuvoială. 

Ce conțin, de fapt, COVRIGII. Câte calorii are un COVRIG. Detaliul care te va face să nu-i mai mănânci

Ce ascunde eticheta unui cozonac gata cumpărat. Anca Hâncu: S-ar putea să NU NE MAI PLACĂ

 

"Gospodinele și doamnele pot încerca să facă un cozonac acasă, să fie o provocare, numai că, dacă facem cozonaci acasă, 3-4 cozonaci iar sunt prea mulți prin casă. Sau să alegem varianta de a da comandă pe la cofetării, cofetăriile au foarte mult de lucru în perioada aceasta. Sau dacă luăm din magazin să citim niște etichete.

Pe etichetă mai scrie ce este acolo adăugat. Vedem pe suta de grame care este cantitatea de zahăr și până la urmă s-ar putea să nu ne mai placă ce cumpărăm.", a declarat medicul nutriționist Anca Hâncu, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

"Mai există și varianta aceea de cozonac foarte mic, baigli. Eu sunt din Ardeal și acolo se folosea așa ceva, cu mai puțină cocă și foarte mult mac sau foarte multă nucă. Oricum, să ținem minte că toate sunt niște dulciuri hipercalorice", a adăugat Anca Hâncu. 

Sofia Vicoveanca, BĂUTURA ciudată care curăță gâtul și plămânii: Un deliciu, se bea cald, înainte de culcare

Cozonac pufos - rețeta lui Cătălin Scărlătescu. Ingredientul CHEIE ca să-ți iasă perfect

Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta sa de cozonac pufos și delicios și modul inedit de preparare.

Cozonac - rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu - INGREDIENTE

- 1 kg făină

- 250 g zahăr

- 5 gălbenușuri

- 50 g drojdie proaspătă

- 450 ml lapte

- 300 g unt (82% grăsime)

- 30 g coajă confiată de portocală

- 1 ligură coajă rasă de lămâie bio

- 1 praf de sare

Pentru umplutură:

- 400 g nuci măcinate

- 200 g rahat

- 150 g ciocolată belgiană

- 1 ou, pentru uns

Justin Bieber, paralizat pe jumătate de față. Ce este sindromul Ramsay Hunt. Coincidența cu Jens Stoltenberg: Este destul de grav. Duce la pierderea auzului

Cozonac - rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu - MOD DE PREPARARE

1. Încălzești 100 ml de lapte, adaugi drojdia fărâmițată și trei linguri cu făină, amesteci, apoi lași maiaua să crească într-un loc cald, până ce își dublează volumul.

2. Mixezi gălbenușurile cu praful de sare și le dai deoparte. Fierbi restul de lapte împreună cu zaharul, apoi amesteci până se dizolvă.

3. Pui făina într-un bol larg și adaugi gălbenușurile și laptele călduț, apoi începi să amesteci. Pui maiaua, untul topit și răcit, portocala confiată tăiată mărunt, coaja rasă de lămâie și omogenizezi. Frămânți bine, până când obții un aluat omogen, consistent și elastic. Îl pui într-un vas curat, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit până când își dublează volumul.

4. Între timp, prepari umplutura. Topești ciocolata belgiană și o lași la răcorit, adaugi nucile măcinate, rahatul tăiat cubulețe și, dacă dorești, poți adăuga stafide.

5. Împarți aluatul în două. Iei o bucată de aluat, întinzi o foaie, pui jumătate din cremă, apoi rulezi. Rulada obţinută o tai în două, pe lungime, împletești cele două bucăți și așezi cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Procedezi la fel cu restul ingredientelor.

6. Ungi cozonacii cu ou bătut și îi ții din nou la dospit, aproximativ 50-60 de minute. Când au crescut, dai cozonacii la cuptorul preîncălzit la 160 °C și îi coci 45-60 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.1.0