Câți pași trebui să faci zilnic ca să trăiești mai mult. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Dacă faceți un anumit număr de pași pe zi, fie dintr-o dată, fie în reprize mai scurte, asta vă poate ajuta să trăiți mai mult, arată un nou studiu. Și nu, nu e vorba de 10.000 de pași, așa cum se crede, ci de mult mai puțini!  

Efectuarea mai multor pași pe zi, fie dintr-o dată, fie în reprize scurte, vă poate ajuta să trăiți mai mult, potrivit cercetărilor preliminare care au fost prezentate la Conferința din acest an de Epidemiologie, Prevenție, Stil de Viață și Sănătate Cardiometabolică a Asociației Americane a Inimii (link direct material).

Mersul pe jos este una dintre cele mai sigure și mai ușoare modalități de a îmbunătăți starea de sănătate și sănătatea, inclusiv sănătatea inimii. Ghidurile de fitness ale Asociației Americane a Inimii pentru adulți recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată sau 75 de minute, sau o combinație a ambelor. Aplicațiile populare de fitness și contorul de pași facilitează numărarea pașilor, astfel încât cercetătorii au folosit un dispozitiv portabil de numărare a pașilor pentru a compara efectele reprizelor neîntrerupte de pași (10 minute sau mai mult) cu pauze ocazionale scurte, cum ar fi urcarea scărilor și activitățile zilnice generale, pe parcursul zilei.

„Progresele tehnologice realizate în ultimele decenii au permis cercetătorilor să măsoare scurte eforturi de activitate. În timp ce, în trecut, ne-am limitat doar la măsurarea activităților pe care oamenii și le puteau aminti, într-un chestionar”, a explicat autorul principal al studiului Christopher C. Moore, doctorand în epidemiologie la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill. „Cu ajutorul dispozitivelor portabile, mai multe cercetări indică faptul că orice tip de mișcare este mai bun decât să fii sedentar.”

În perioada 2011-2015, 16.732 de femei au purtat un contor de pași în talie care le măsura pașii zilnici și modelele de mers pe jos timp de patru până la șapte zile. Femeile aveau peste 60 de ani (vârsta medie de 72 de ani; majoritatea femeilor albe, non-hispanice) și au participat la Studiul pentru sănătatea femeilor, un studiu național amplu privind bolile de inimă, cancerul și alte tipuri de prevenire a bolilor pe termen lung.

Cercetătorii au împărțit numărul total de pași pentru fiecare participant la studiu în două grupuri: 1) 10 minute sau mai multe perioade de mers cu câteva întreruperi; și 2) scurte reprize de mers pe jos în timpul activităților zilnice regulate, cum ar fi treburile casnice, urcarea scărilor sau mersul pe jos sau către o mașină. În urma monitorizării, au urmărit decesele din orice cauză, în medie, pe șase ani, până la 31 decembrie 2019.

Cercetătorii au descoperit că:

- În general, 804 decese au avut loc pe parcursul întregii perioade de studiu 2011-2019.

- Participanții la studiu care au făcut mai mulți pași în scurte reprize au trăit mai mult, indiferent de câți pași au făcut în perioade mai lungi, neîntrerupte. Beneficiile s-au manifestat la aproximativ 4.500 de pași pe zi în scurte reprize.

- Comparativ cu niciun fel de mișcare zilnică, fiecare creștere inițială de 1.000 de pași pe zi a fost asociată cu o scădere cu 28% a deceselor, în perioada de urmărire.

- O scădere cu 32% a deceselor a fost observată la participanții care au făcut mai mult de 2.000 de pași zilnic în reprize neîntrerupte.

- O analiză prealabilă a acelorași femei a raportat că cele care au făcut 4.500 de pași pe zi au avut un risc semnificativ mai scăzut de deces în comparație cu femeile mai puțin active.

„Rezultatele noastre actuale indică faptul că această constatare este valabilă chiar și pentru femeile care nu s-au angajat în niciun moment de mers neîntrerupt. Efectuarea a 2.000 sau mai mulți pași suplimentari în timpul reprizelor zilnice a fost asociată cu beneficii suplimentare pentru longevitate”, a spus Moore.

„Adulții mai în vârstă se confruntă cu multe bariere în calea participării la programe de exerciții structurate, astfel încât unora li se pare mai convenabil și mai plăcut să crească comportamentele zilnice de mers pe jos, cum ar fi parcarea ușor mai departe de destinație sau efectuarea unor lucrări casnice sau lucrări suplimentare în curte”, a spus Moore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel