Ce analize trebuie să faci dacă te-a mușcat căpușa. Adda, semnal de alarmă: Acolo le place să se înfigă. E groasă!

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce analize trebuie sa faci daca te-a muscat capusa - FOTO: Freepik@MrDm
ce analize trebuie sa faci daca te-a muscat capusa - FOTO: Freepik@MrDm

Ce analize trebuie să faci dacă te-a mușcat căpușa. Adda trage un semnal de alarmă. 

Ce analize trebuie să faci dacă te-a pișcat căpușa. Adda trage un semnal de alarmă. Celebra cântăreață Adda a dezvăluit fanilor că după un an și jumătate de chin și tratamente nereușite a fost diagonisticată cu două boli foarte periculoase, care pot fi chiar fatale și care dau simptome neurologice cumplite. Ele sunt declanșate de mușcături de căpușe și țânțari.

”Am vrut să fac postare despre asta când începea teoretic sezonul lor. Dar având în vedere cât de schimbătoare e vremea… pfuaa. Deci, tocmai am găsit o căpușă în pat. La o ora dupa ce am scos câinii afară. Câinii au protecție. Teoretic nu are cum să-i muște, dar se poate plimba pe ei.

Se poate plimba peste tot. Urcă și gardul… e groasă. Asta părea nemâncată. O să verific toată casa. Fiecare milimetru. Ideea e că, eu nu am cum să mai pățesc nimic pentru că deja am Lyme, dar e foarte periculos pentru ceilalți.

Stropiți curțile! Verificați-vă copiii! În fiecare zi inclusiv în CAP! Că acolo le place să se înfigă! Dacă aveți animale de companie verificați-le zilnic. Dacă aveți ghinion și vă mușcă, NU o scoateți singuri! Mergeți la spital să o scoată! VIE!

Și duceți căpusa la analize la (....) laboratoare unde se face analiza pe căpușa vie, să vedeți dacă e purtătoare.

Dacă luați antibiotic, la 3 săptămâni/4 săptămâni de la ultima doză de antibiotic.

Faceți RN- AT Borrelia, sau Borrelia test de confirmare metoda Line Blot sau  Westrnblot IGG IGM If Bartonella igg igm quintana si henselae. Babesia igg igm, Anaplasma igg igm.

Și Virusul TBE- testat urgent dacă sunt simptome grave!”, a scris pe Facebook, ADDA.

Căpușă - FOTO: ADDA@Facebook

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei 44 de pahare de vin conform tradiției. Paparau: E greu de crezut. Comă alcoolică sau deces

Cât de afectată a fost ADDA după ce a fost mușcată de căpușe

"Dragii mei, după un an jumătate de chin în care mi s-a pus diagnostic greșit și mi s-a dat tratament și mai greșit, am aflat într-un final adevărul. A fost nevoie să îmi paralizeze anumite părți ale corpului că să fiu diagnosticată cu Borelioza și Bartonella - transmise de căpușe și țânțari, ploșnițe sau dacă te muscă animale care au asta în sânge.

Din păcate, inflamatia și neurotoxinele au ajuns la creier, pentru că nu s-a acționat la timp.

Așa că urmează o perioada de lupta și de tratament agresiv care durează în total un an și jumătate. Momentan sunt în pregătirea corpului pentru tratament. Și trag să-mi duc la final o parte din proiecte și să-mi onorez promisiunile”, a dezvăluit cântăreața Adda pe pagina ei de Facebook, în vara anului trecut.

Invitată în cadrul podcastului Acasă la Măruță, Adda a povestit care au fost primele semne ale bolii și cum a început călătoria ei de coșmar în încercarea de a primi un diagnostic. 

"Am avut noroc că n-am murit! La început era doar cutanat, pur şi simplu am avut o explozie, eram acasă, stăteam pe pat, şi mi-a bubuit pielea! Am făcut şi nod în gât, adică mă sufocam, aveam ganglionii ca nişte mingi de tenis, pe la gât, inghinal… eram varză!

Vezi și: De ce nu este bine să adormi în 5 minute. Ce vor să îți transmită creierul și organismul

Intram în duş şi nu simţeam apa pe piele! Mi-amorţeau mâinile, picioarele, aveam furnicături… mă frigea şoldul, erupţii pe piele, şi doctorul la care am fost cu aceste simptome mi-a spus: Doamnă, mergeţi la psiholog, ca să nu vă trimit la psihiatrie! Analizele mele arătau… zici că eram un om sănătos!", a spus Adda în podcastul lui Cătălin Măruță, potrivit Spectacola.

Mai mult, artista spune că ajunsese la disperare și că a apelat până și la astrologi pentru a încerca să afle cauza problemelor de sănătate. 

"Am fost la astrologi, la parapsihologi, în acel an jumătate am fost peste tot pentru că ştiam că e ceva rău! Atunci am fost la un imunolog, care mi-a spus, primul, că am Lyme… problema nu era că nu ştiam ce înseamnă Lyme, problema e că am aflat târziu că am Lyme!", a mai adăugat artista.

ADDA - FOTO: ADDA@Facebook

Vezi mai departe AICI

Mușcăturile de căpușă, ce trebuie să știi

Mușcăturile de căpușă pot provoca o mică umflătură. Dacă prezentați alte simptome, cum ar fi o erupție cutanată, aceasta poate indica o reacție alergică sau o infecție cu o boală transmisă de căpușe.

Mușcăturile de căpușă sunt adesea inofensive și nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, căpușele pot provoca reacții alergice, iar anumite căpușe pot transmite boli oamenilor și animalelor de companie atunci când mușcă. Aceste boli pot fi periculoase sau chiar amenințătoare de viață atunci când nu sunt tratate prompt.

Căpușele trăiesc în:

- iarbă

- copaci

- arbuști

- grămezi de frunze

Căpusele sunt atrase de oameni și de animalele de companie cu patru picioare, putând trece cu ușurință de la unul la altul. Căpușele sunt insecte mici, care sug sânge. Acestea variază în mărime, de la cât un cap de ac la cât o gumă de șters creionul. Căpușele au opt picioare. Sunt arahnide, ceea ce înseamnă că sunt înrudite cu păianjenii.

Diferitele tipuri de căpușe pot avea culori de la nuanțe de maro la maro-roșcat și negru.

Pe măsură ce absorb mai mult sânge, căpușele cresc. La cea mai mare dimensiune, căpușele pot crește până la mărimea unei bile. După ce o căpușă se hrănește cu gazda sa timp de câteva zile, se umflă și poate căpăta o culoare verde-albastră, notează Healthline.

Vezi și: Pune rozmarin pe calorifer: trucul pentru o casă parfumată

În ce zone pișcă cel mai frecvent căpușele

Căpușele preferă zonele calde și umede ale corpului. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), odată ce o căpușă ajunge pe corpul dumneavoastră, este probabil să migreze în următoarele zone:

- axile

- zona inghinală

- părul

- partea din spate a genunchilor

- în interiorul buricului

- în jurul taliei

- în interiorul și în jurul urechilor

Cu toate acestea, căpușele nu migrează întotdeauna. Dacă ați fost într-o situație în care ați fi putut fi mușcat de o căpușă, asigurați-vă că vă verificați întregul corp.

Atunci când o căpușă ajunge într-un loc dorit, aceasta mușcă în pielea dumneavoastră și începe să vă extragă sânge. Spre deosebire de majoritatea celorlalte insecte care mușcă, căpușele rămân de obicei atașate de corpul dumneavoastră după ce vă mușcă.

Dacă vă mușcă o căpușă, veți ști probabil pentru că veți găsi o căpușă pe piele. Probabil că nu veți simți căpușa care vă mușcă în timp ce are loc mușcătura.

După o perioadă de până la 10 zile în care a extras sânge din corpul dumneavoastră, o căpușă înghesuită se va desprinde și va cădea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel