Ce este lobul frontal al creierului. Cum influențează memoria, limbajul și creativitatea

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Ce este lobul frontal al creierului Foto: Freepik @Burdun
Ce este lobul frontal al creierului Foto: Freepik @Burdun

Ce este lobul frontal al creierului. Află care este rolul său în comportamentul uman și în gestionarea atenției.

Lobul frontal al creierului este vital pentru conștiința noastră, precum și pentru funcțiile care par a fi exclusiv umane, cum ar fi limbajul vorbit.

Este cel mai mare dintre cei patru lobi perechi din cortexul cerebral al creierului. Este situat direct în spatele frunții și contribuie la o serie de roluri vitale, printre care:

- Memoria

- Judecata

- Gândirea abstractă

- Creativitatea

- Adecvarea socială

- Sarcini motorii, care implică mișcări voluntare

Lobii frontali sunt cea mai frecventă zonă a creierului în care se produc leziuni. Leziunile pot duce la o mare varietate de simptome, cum ar fi pierderea mișcărilor, dificultăți de vorbire și modificări ale comportamentului social.

Vezi și: 10 mâncăruri pe care să le eviți la micul dejun. Nu îndeplinesc cerințele nutriționale și nu te simți sătul

Ce este lobul frontal?

Lobul frontal face parte din cortexul cerebral al creierului. Acesta este format din doi lobi pereche: cortexul frontal stâng și cel drept. După cum sugerează și numele, locația lobului frontal este aproape de partea din față a capului, sub oasele frontale ale craniului și în apropierea frunții.

Toate mamiferele au un lob frontal, deși dimensiunea și complexitatea variază de la o specie la alta.

Cele două părți ale creierului controlează în mare măsură operațiunile de pe părțile opuse ale corpului. Acest lucru este valabil și în cazul lobului frontal.

Astfel, lobul frontal stâng afectează mușchii de pe partea dreaptă a corpului. În mod similar, lobul frontal drept controlează mușchii de pe partea stângă a corpului. Acest lucru poate determina modul în care o leziune cerebrală afectează corpul.

Creierul este un organ complex, cu miliarde de celule numite neuroni care lucrează împreună. Oamenii de știință încă învață despre ce fac acești neuroni și cum funcționează.

Lobul frontal lucrează alături de alte regiuni ale creierului și contribuie la funcționarea generală a creierului. Formarea memoriei, de exemplu, depinde de aportul senzorial, care depinde de numeroase zone ale creierului. Ca atare, este o greșeală să atribuim un rol al creierului unei singure regiuni. Mai mult, creierul se poate "reconfigura" pentru a compensa o leziune.

Citește și: Cum să reduci febra. Ce este terapia cu ventilator și cum funcționează

Funcțiile lobului frontal

Lobul frontal joacă un rol-cheie în planificarea viitorului, inclusiv în autogestionarea și luarea deciziilor. Persoanele cu leziuni ale lobului frontal pot întâmpina dificultăți în a aduna informații, a-și aminti experiențele anterioare și a lua decizii pe baza acestor informații.

Unele dintre numeroasele alte funcții pe care lobul frontal le joacă în funcțiile zilnice includ:

- Înțelegerea și reacția la sentimentele celorlalți: Lobul frontal este vital pentru empatie.

- Unele abilități motorii: Lobul frontal găzduiește cortexul motor primar, care ajută la controlul mișcărilor voluntare, inclusiv mersul și alergarea.

- Compararea obiectelor: Lobul frontal îi ajută pe oameni să categorisească și să clasifice obiectele și să distingă un element de altul.

- Formarea de amintiri: Practic, fiecare regiune a creierului joacă un rol în memorie, astfel încât lobul frontal nu este unic. Cu toate acestea, cercetările sugerează că acesta joacă un rol cheie în formarea amintirilor pe termen lung.

- Comportamentul de căutare a recompenselor și motivația: Mulți dintre neuronii sensibili la dopamină din creier se află în lobul frontal. Dopamina este o substanță chimică cerebrală care ajută la susținerea sentimentelor de recompensă și motivație.

- Producerea vorbirii și a limbajului: Zona lui Broca, o regiune din lobul frontal, ajută la punerea gândurilor în cuvinte. Afectarea acestei zone poate duce la dificultăți în ceea ce privește vorbirea fluentă.

- Formarea personalității: Interacțiunea complexă dintre controlul impulsurilor, memorie și alte sarcini ajută la formarea caracteristicilor cheie ale unui individ. Afectarea lobului frontal poate avea un impact asupra personalității unui individ.

- Gestionarea atenției, inclusiv a atenției selective: Atunci când lobul frontal nu poate gestiona în mod corespunzător atenția, pot apărea afecțiuni precum tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Efectele afectării lobului frontal

Primele înțelegeri și scrieri despre funcția lobului frontal au provenit din studierea unui muncitor feroviar, Phineas Gage, în 1848. Gage a supraviețuit după ce o țepușă de cale ferată i-a împuns o porțiune din lobul frontal la vârsta de 25 de ani. Deși Gage a supraviețuit, și-a pierdut ochiul și o mare parte din personalitate.

Personalitatea lui Gage s-a schimbat dramatic, iar muncitorul, odinioară blând și manierat, se străduia să se țină chiar și de planurile simple. A devenit "nepoliticos" în vorbire și comportament și avea un control redus al impulsurilor.

Cu toate acestea, se știau puține lucruri cu siguranță despre personalitatea lui Gage înainte de accident, iar multe povești despre el pot fi exagerate sau false.

De atunci, neuroimagistica și cercetările axate pe persoanele cu leziuni ale lobului frontal au oferit informații ample despre modul în care funcționează lobul frontal.

Unele motive pentru care pot apărea leziuni includ:

- Demență

- O leziune traumatică

- Scleroza multiplă (SM)

- O tumoare pe creier

- Un accident vascular cerebral

Simptomele unei leziuni ale lobului frontal

Nu este posibil să se prevadă cu exactitate rezultatul unei anumite leziuni a lobului frontal, iar leziuni similare pot evolua în mod diferit la fiecare persoană.

În cazul în care leziunile afectează lobul frontal din cauza unei lovituri la cap, a unui accident vascular cerebral, a unei tumori, a demenței sau a altor boli, pot apărea următoarele simptome:

- Dificultăți în controlul impulsurilor

- Dificultăți de concentrare

- Probleme de vorbire și de limbaj

- Modificări ale personalității

- Pierderea coordonării

- Fluctuații ale dispoziției

- Pierderea spontaneității în interacțiunile cu ceilalți

- Probleme de planificare sau de respectare a unui program

- Dificultăți de planificare a etapelor unei sarcini sau de gândire flexibilă

- Paralizie în anumite părți ale corpului

- Pierderea discernământului asupra problemelor și dificultăți în rezolvarea problemelor

- Modificări ale comportamentului social și ale personalității

- Motivație redusă

Tratamentul pentru afectarea lobului frontal

Pentru a trata simptomele care rezultă din afectarea lobului frontal, un medic va trata atât cauza care stă la baza afecțiunii, cât și simptomele.

Un medic poate:

- Prescrie medicamente pentru a trata o infecție

- Să recomande modificări ale regimului alimentar sau exerciții fizice pentru a reduce riscul unui al doilea accident vascular cerebral

- Să administreze medicamente pentru a dizolva un cheag de sânge, în cazul unui accident vascular cerebral

- Să elaboreze un plan de tratament pentru îngrijirea pe termen lung, în cazul în care o persoană suferă de demență

- Să efectueze o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o excrescență

- Să sugereze reabilitarea pentru a ajuta persoana să recâștige cât mai multe funcții posibile

O persoană poate avea nevoie de îngrijire continuă, iar medicii pot reevalua continuu strategia de tratament. Echipa poate include logopezi și ergoterapeuți, medici, psihoterapeuți, neurologi, specialiști în imagistică și alți profesioniști.

Uneori, creierul poate învăța să funcționeze în jurul unei leziuni, pe măsură ce alte regiuni compensează daunele. Terapia ocupațională, logopedică și fizică poate ajuta în acest sens. Aceste tratamente se pot dovedi deosebit de utile în primele etape ale recuperării, pe măsură ce creierul începe să se vindece, potrivit Medical News Today.

Leziunile lobului frontal pot afecta personalitatea, emoțiile și comportamentul. Consilierea individuală, de cuplu și de familie poate ajuta la gestionarea acestor schimbări.

Medicamentele care abordează problemele de control al impulsurilor pot fi, de asemenea, utile, în special pentru persoanele care se confruntă cu provocări legate de atenție și motivație. Tratamentul pentru afectarea lobului frontal este adesea variat.

Recuperarea după o leziune a lobului frontal este, de obicei, un proces de lungă durată. Progresul poate apărea brusc sau rar și este imposibil de prevăzut pe deplin. Recuperarea este strâns legată de îngrijirea de susținere, de provocări cognitive regulate și de un stil de viață care să susțină o stare de sănătate bună.

Cauzele problemelor lobului frontal

Deteriorarea lobului frontal poate rezulta din demență, o leziune traumatică, scleroză multiplă, o tumoare pe creier, un accident vascular cerebral și alte cauze.

Afectarea lobului frontal poate afecta vorbirea și limbajul, memoria, atenția, judecata, creativitatea, mișcarea, emoțiile, comportamentul și alte funcții cheie.

Lobul frontal face parte din cortexul frontal. Este o parte a creierului care joacă un rol în memorie, atenție, judecată și alte funcții vitale.

Afectarea lobului frontal poate apărea ca urmare a demenței, a unei leziuni traumatice, a sclerozei multiple, a unei tumori cerebrale sau a unui accident vascular cerebral. Aceasta poate afecta capacitatea unei persoane de a utiliza limbajul, de a-și aminti evenimentele din trecut și de a lua decizii.

Oamenii de știință continuă să învețe despre lobul frontal și funcțiile sale. După cum au spus unii experți, pare să joace un rol esențial în "ceea ce ne face umani".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel