Ce și când să mănânci ca să ai un creier sănătos, opinia unui neurochirurg

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Câteodată rotițele parcă nu funcționează
Câteodată rotițele parcă nu funcționează

Reputatul neurochirurg Vlad Ciurea dezvăluie exact cum ar trebuie să fie mesele pe care le luăm dimineață, la prânz și seara, astfel încât să ne hrănim corpul și creierul și să nu ne îngrășăm. El ne explică toate greșelile de alimentație pe care le facem.

Accidentele vasculare cerebrale sunt a treia cauză a mortalităţii în România, iar în ultimul deceniu scorurile IQ au scăzut peste tot în lume. Aşa că e foarte important să fim sănătoşi la cap, spune prof. dr. Vlad Ciurea, un reputat neurochirurg, care a vorbit la emisiunea „Voi cu Voicu", de la Antena 3, despre sănătatea creierului.

Când funcționează creierul

În primul rând, ar trebui să învățăm când lucrează creierul și să nu-l deranjăm în acele momente încercând să-l hrănim.

Organismul are două elemente de funcționare din creier, care comandă sistemul endocrin. Și apoi, sistemul endocrin are două elemente: elementul de dimineață, între orele 10.00 - 12.00, când vine ca o locomotivă și pornește totul, din creier spre întregul organism, și le spune „funcționați, funcționați, funcționați", după care se produce, foarte interesant, acea liniște în jurul prânzului, de aceea toți mediteraneeni au siesta și se simt foarte bine (la prânz, n.r.), după care urmează partea a doua, între orele 16.00 - 18.00, este partea a doua de efort care trebuie profitat de ea", a pus prof. Dr. Vlad Ciurea, în emisiunea Mirelei Voicu. 

Important este și să învățăm orele la care să mâncăm.

Noaptea nu dă rezultate organismul, nu dă rezultate creierul! Degeaba îl bicium, degeaba bem cafele sau luăm tot felul de cofeină sau alte lucruri. Nu reușim. Sigur, nu vorbesc de studenții în sesiune, nu vorbesc de un efort care trebuie făcut în trei zile și trei nopți, când trebuie dat un proiect sau un buget al țării, care trebuie să funcționeze. Vorbesc de continuitate", arată neurochirurgul.

Ciocolata și cafeaua, bune pentru creier

Apoi, sunt câteva alimente care ne ţin creierul sănătos, dar acestea nu trebuie mâncate după ce s-a întunecat.

Mă întrebați dacă este bună cafeaua. Este foarte bună. Depinde doar de doză. Sigur, o cafea de dimineață ne-a trezit, ne pune în funcțiune organismul. Eventual după-amiaza. Dar cred că ajunge la acest nivel. Ciocolata, e antioxidant. Este foarte bună. Și are glucoză, ciocolata seacă, neagră, nu cea însiropată, are glucoză care se duce exact în creier. Elemente extraordinar de bune. (...) Omul este măsura tuturor lucrurilor. Una este ciocolata pentru creier, 1-2 cubulețe, și alta este ciocolata de plăcere. Deci, noi trebuie să gândim ce este bun, nu mai mult. (...) La prânz, dimineața. Seara în niciun caz", arată profesorul.

Cu burta plină nu poți gândi

Și atunci cum și când mâncăm? „În general mâncarea trebuie să fie foarte ușoară la prânz, ca să putem lucra. Pentru că după aceea cu burtica plină e foarte greu să te mai poți concentra. Apare fenomenul de șarpe boa, în care mai mult faci digestie decât gândești, și dacă vă amintiți a fost o carte superbă a lui Charles Dickens, „Clubul Pickwick", în care stăteau de vorbă, erau cu burțile mari și adormeau în fotolii. Pentru că burta mare - nu fac nicio aluzie la Parlament - burta mare duce sângele în burtică și începe digestia, și creierul nu mai are oxigen, nu mai are sânge, nu poate funcționa. Și atunci este clar, apare somnul fiziologic. Trebuie să mănânce foarte, foarte ușor", arată specialistul.

Cât și ce mănânci la fiecare masă

Care trebuie să fie cea mai consistentă masă și la ce să renunțăm? Prof.dr. Ciurea explică:

Un proverb chinez spunea că micul dejun mănâncă-l singur și consistent. La prânz să mâncăm împreună cu un partener care-ți face plăcere, iar seara trimite-l dușmanului. E foarte greu pentru că nu reușim, noi seara socializăm, seara ne întâlnim, seara putem să avem o discuție. Dar, mâncarea de seară trebuie să fie atât de ușoară încât să fie doar o desfătare. Ceva foarte ușor. De ce grecii trăiesc așa de mult? S-a dovedit că nu numai că trăiesc, dar trăiesc cu creierul întreg. Nu fac boala aia cu A (Alzheimer, n.r.). De ce? Duc o viață liniștită, mănâncă o mâncare foarte ușoară. Măslinele sunt foarte bune și antioxidante. Apoi uleiul, peștele, salatele. Mâncarea mediteraneană s-a dovedit a fi cea mai bună și pentru organism, și mai ales pentru centrul de comandă, pentru creier. Deci, scoaterea grăsimilor, scoaterea tuturor, mă scuzați acele lucruri foarte bune, prăjeli și așa mai departe, care ne fac plăcere, dar dau adicție pentru mâncare. Și, dacă observați, foarte multe din accidentele vasculare, și cerebrale și coronariene, se produc la persoanele care consumă multe grăsimi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel