Ce produse lactate recomandă cercetătorii pentru protejarea inimii

Steluța Indrei |
Data publicării:
Produse lactate
Produse lactate

Produsele lactate alese în mod corect și consumate în cantități moderate au efect protector asupra inimii și sunt asociate cu creșterea longevității, susțin cercetătorii în cadrul unui studiu prezentat la congresul anual al Societăţii Europene de Cardiologie. În schimb, laptele este asociat cu declanșarea bolilor de inimă. 

Consumul de produse lactate rămâne un subiect de dezbatere în lumea medicală. Un nou studiu prezentat în august 2018, la Congresul de la Munchen, relevă că persoanele care mănâncă o anumită categorie de lactate tind să trăiască mai mult și să fie protejate de boli de inimă. Cu excepția laptelui, care crește riscul de cardiopatie ischemică și, pe termen lung, de mortalitate prin cauză cardiovasculară.

Produse lactate: mai puține riscuri pentru inimă

Pentru a ajunge la aceste rezultate, profesorul Maciej Banach de la Universitatea de Medicină din Lodz (Polonia) și echipa lui au studiat datele unui studiu american realizat în perioada 1999-2010, pe un lot de peste 24.000 de adulți. Cercetătorii au constatat că produsele lactate - iaurt, brânzeturi - se asociază cu un risc scăzut de mortalitate prin boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Consumul de cașcaval, de exemplu, este asociat cu un risc al mortalităţii cu 8% mai mic, dar şi cu risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă sau diabet de tip 2. 

Aceste date au fost confirmate de alte 12 studii efectuate pe mai bine de 660.000 de subiecţi în decursul a 15 ani. „Nu am găsit nicio asociere între produsele lactate și bolile cardiovasculare sau mortalitatea generală. Aceste alimente au un efect protector și nu există niciun motiv de a recomanda reducere consumului”, afirmă profesorul Banach. 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport de 450-550 mg de calciu zilnic pentru un adult. În Planul național de nutriție și sănătate din Franța este prevăzut un consum a minimum 3 produse lactate pe zi sau un aport de 900 mg de calciu zilnic pentru adulți. 

Ideal ar fi necesarul de calciu să fie asigurat în principal din produse lactate precum iaurturile și brânzeturile. 

Laptele, un aliment controversat

Laptele se asociază cu riscul de boli coronariere. „Un studiu vast derulat pe 20 de ani, publicat în 2017, a arătat că un consum mare de lapte este corelat cu un risc dublu de mortalitate, inclusiv prin boli cardiovasculare”, punctează profesorul polonez. 

Consumul de lapte pare să crească riscul de boli coronariene cu 4%, potrivit studiului realizat de echipa condusă de Maciej Banach. Mulţi experţi în bolile de inimă sugerează că grăsimea saturată din lapte provoacă inflamație, ceea ce afectează organele interne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel